DenizKSK yazd覺:Bu bal覺覺n paralel konusu olan viski meselesinde acil bir yard覺m ihtiyac覺 has覺l oldu.
Single Malt olay覺na kafadan bodoslama dalmak niyetindeyim. Bir seyahat program覺m var ve doal olarak bo d繹nmek istemiyorum.
Art覺k JW, JD, JB veya Ballentines eiini amak isterim. Konu hakk覺nda her yorum kabul羹md羹r. Onu alma bunu al yada 繹tekini bover beridekini dene dediiniz her t羹r fikre a癟覺覺m.
Haz覺rlad覺覺m liste u ekilde:
1) Glenlivet 12YO, 15YO
2) Dalmore 12YO, 15YO
3) Lagavulin 16YO
4) Talisker 10YO, Dark Storm
5) Caol ILA 12YO
6) Ardbeg 10YO
7) Jura Divrach's Own 16yo
8) Bowmore Gold Reef
9) Highland Park Svein
10) Glenfiddich Reserve Cask
Tabiki max. ie say覺s覺 4 bilemediniz 5 olacak. Yani hepsini edinmem m羹mk羹n deil.
Ama kafamdaki liste Caol, Talisker, Dalmore, Glenlivet eklinde????
Ustalar ne der buna?
@Bg17, @Whiskey
Oncelikle single malt dunyasina hosgeldin diyim. Ben usenip de bi turlu bir baslik acamadigim icin, Puro konusunu istila ediyoruz.
Yaptigin liste ortaya karisik gibi olmus. Bence her konuda oldugu gibi bodoslama atlama yavas yavas icine gir. Yani kisaca ayni anda 4 yada 5 sise birden sakin alma...
SImdi cok ozet gecersek, single maltlarin belli tipleri var, bu da Iskocyanin neresinde uretildigi ve bekletildigi ile alakali. Viskiye tadini veren, uretildigi/ bekledigi yer oldugu icin onemli. Genel anlamda tadlarini da bu ayrim belirliyor. Highland (Island da dahil), Speyside, Islay, Lowland ve Campbeltown olarak siniflandiriliyor. Hepsinin tadi birbirinden inanilmaz farkli. Gerci kendi gruplarinda bile farkliliklar olabiliyor, Talisker ile Jura nin ayni ailede olduguna inanmak hakkaten zor.
Baslangic icin, cok agirina kacmadan zevkini bulmak icin iki farkli tip onerecegim, genelde hata yapilmaz bunlarda.
Glenlivet 12 ve Bowmore 12
Glenlivet Speyside ve Bowmore Islay tipi. Genelde baslangic single maltlari olarak gecer.
Talisker in seveni coktur, ben bi turlu isinamadim. Ben Glenmorangie ve Jura cok severim, ama cok cok populer degildir bunlar.
Lagavulin icin begenmeyeni gormedim ama 16 yasindaki guzel, 12 yasindaki maalesef cok kotu.
Japon viskilerinin uzun zaman pesinde kostum, kesinlikle cok guzel viski yapiyorlar ama isin ruhu iskoc. Once iskoc konusunda biraz tecrubelendikten sorna denemek lazim bence. Yamazaki iyidir.
Time is too precious to be measured by a cheap instrument...