Archimed yazd覺:Ben de eski beyaz yakal覺, birka癟 y覺ll覺k akademisyen ve az覺c覺k kobi dan覺man覺 olarak birka癟 ey yazay覺m: 20 y覺ldan fazla tecr羹bem var, mali olarak da Allah'a 羹k羹r 癟ocukluktan g羹n羹m羹ze 羹lkemiz standartlar覺n覺n 羹zerinde doup bug羹ne kadar geldim. G羹zel ve 繹rnek g繹sterilen yerlerde 癟al覺t覺m, en iyilerden olmasa da gayet kaliteli okullarda eitim g繹rd羹m. Kendime g繹re baz覺 zevklerim var. Sonu癟ta d羹nyaya bir defa ve k覺s覺tl覺 bir zaman aral覺覺nda geliyoruz. O y羹zden baz覺 eyleri imkan varken yaamak gerektiini d羹羹n羹yorum.
Gelelim 羹lkemiz koullar覺na: d羹zg羹n bir otomobil almaya kalkt覺覺m覺zda 200.000 TL ve 羹st羹n羹 d羹羹nmek gerekiyor. Fiyakal覺 bir ey i癟in de 1.000.000 TL ve 羹zerini d羹羹n羹n. TV mevzuat覺 kapsam覺nda d羹zg羹n bir arac覺 kendinize al覺rken 2 tanesinin paras覺n覺 da fazlas覺yla devlet babaya veriyorsunuz. 襤stanbul'da ya覺yorsan覺z gayrimenkul fiyatlar覺 ne kadar d羹se de d羹zg羹n semtler i癟in ciddi paralar vermek durumundas覺n覺z. 襤stanbul merkezde m羹stakil evde oturmak hayal; ya milyonlarca USD tutar覺nda b羹t癟e ay覺racaks覺n覺z, ya da ehir merkezinden uzakta yaayacaks覺n覺z.
ehir planlamas覺 da, ekonomi ve vergi planlamas覺 da d羹zg羹n olmay覺nca ya hayalleriniz i癟in inan覺lmaz b羹t癟eler ay覺racaks覺n覺z, veya hayallerinize filtre koyacaks覺n覺z.
Hal b繹yleyken d羹zg羹n saatlere 繹denen bedeller gayet makul kal覺yor. Arkadalar覺m覺z覺n yazd覺klar覺 gibi m羹tevazi bir ara癟 kullan覺p 癟ok da 癟elik kasal覺 bir Rolex sahibi olmak mant覺kl覺 olabilir.
Benim kiisel durumum; 羹lkedeki ekonomik durumlar ve gelecee y繹nelik tahminler malum. Ben nakitte durmay覺 tercih ediyorum. Allah'a 羹k羹r d羹zg羹n bir semtte d羹zg羹n bir evim ve orta s覺n覺f bir otomobilim var. 7 y覺l 繹nce ald覺覺m Omega saatim beni mutlu ediyor.
Pilotlar覺n y羹ksek gelir durumuna gelince; pilotluk d羹nyan覺n her yerinde yap覺labilecek bir i. O nedenle genelde pilotlar her yerde aa覺 yukar覺 benzer maalar al覺r. Arada u癟urum boyutunda maa fark覺 yoktur. Bu balamda pilotlar覺n ayl覺k gelirleri de 羹lkemiz standartlar覺n覺n 羹zerinde kal覺yor. Tabi pilot maalar覺na 繹nemli etkenlerden biri de y覺prat覺c覺 meslek koullar覺n覺n olmas覺. Bunun yan覺 s覺ra baz覺 pilotlar da belirli kiilere kuryelik yapmak suretiyle inan覺lmaz bir gelir ve servet sahibi olabiliyor.
Sonu癟: 襤stanbul'da d羹zg羹n bir evin 150.000 USD'den, kompakt bir otomobilin 18-20.000 USD'den balamas覺 d羹羹n羹ld羹羹nde 癟elik kasal覺 bir Rolex'in de 5.500-6.000 USD'den balamas覺 a覺r覺lacak bir ey deil. 襤ini 繹zenli yapan, mesleki ve genel k羹lt羹r a癟覺s覺ndan kendini s羹rekli gelitiren, sal覺覺na ve 癟evresine dikkat eden bir mimar da zaman i癟erisinde gelirini k繹t羹 y繹netmedii s羹rece bir Omega, Rolex sahibi olabilecek duruma gelecektir.
Cok guzel yazm覺ss覺n. Ben de soyle bir ekleme yapay覺m:
Bug羹n US$50K'ya bir araba alsan motorlu ta覺tlar vergisi, kasko, trafik sigortas覺, benzin, y覺ll覺k bak覺m, vb gibi masraflar sonucunda bu arabaya binmenin nerden baksan y覺ll覺k US$3-4K masraf覺 var. 3 sene sonra satsan US$35Kya, o zaman asl覺nda bu arabaya binme zevkini alman覺n 3 y覺ll覺k nakit 癟覺k覺覺 olarak maliyeti US$24K - US$27K aras覺nda.
US$50K'ya bir saat alsan bak覺m覺 yok, vergisi yok...d羹zg羹n bir marka ald覺覺n覺 varsayarsan 3 y覺l sonra 癟ok rahat US$40-45K'ya sat覺labilir, hatta sans yaver giderse (i.e. Nautilus), ald覺覺ndan fazlaya da satabilirsin.
O y羹zden "bana gore" her ne kadar 50bin dolarl覺k saat almak i癟in 50 bin dolarl覺k araba almaya g繹re daha b羹y羹k bir birkimin olmas覺 gerekiyor gibi gorunsene de, hobiye toplamda harcanan nakit ve "total cost of ownership" olarak bak覺ld覺覺nda asl覺nda 癟ok daha az masrafl覺 bir hobi. En az覺ndan ben kendimi boyle ikna ediyorum