Miriel yazdı:Kahve üstadlarına bir sorum var, üniversitede bir hocamız da muhtemelen bir kahvesever ve içtiği kahve French Press'te demlenmiş filtre kahveye göre daha kıvamlı ve yoğun gözüküyor. Kokusu da bulunduğu yeri doldurur cinsten..
Bu kıvamda bir kahveyi nasıl demleriz? Bu konuyla alakalı en son hocaya mail atacağım
Uzun süredir French Press demlemiyorum fakat hatırladığım kadarıyla kahve / su oranı 1/14 kullanıyordum ben.
Yani 250 ml suya 18 gr kahve çekiyordum.
Çekirdekleri filtre kahveden daha büyük taneli, granül kahvelerden ise daha küçük çekmek gerekir. Filtre kahve boyutunda ya da daha küçük çekerseniz tanecikler Press'ten sızabilir. (tabi bu durum "yoğunluk" hissiyatını da artırabilir, tercih meselesi diyebilirz, denemek lazım)
Kahvenin taze çekilmiş olması ve suyun sıcaklığı çok önemli. Prensipte kahvenin yanmaması için 94 C dereceyi geçmemesi önerilir.
(fincanı sıcak tutarsanız kahve daha yavas soguyacaktır.)
Pressin içindeki çekilmiş kahveye bir miktar suyu sakince, gezdirerek dökmek ve tanecikler ıslandıktan sonra tahta bir kaşıkla karıştırmak denenebilir (toplam suyun 1/3 ü mesela). Sonra suyun tamamını dökebilirsiniz.
Bazıları demlemeye bırakmadan önce pressler, ben tercih etmem şahsen.
İlk ıslatma işlemi dahil toplam en fazla 4 dakika sonra presslemek lazım.
Umarım işe yarar