TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Kahve ve Çay Meraklıları / Coffee & Tea Fans

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Mesaj darksider » 17 Ara 2016, 14:40

asymptote yazdı:darksider, internet ortamında bilgi kirliliği diz boyu.. Önüne gelen çay tarifi yazmış ve hepsi bir biriyle çelişiyor. :D Ben de üfürürüm bir şeyler.. Ama gerçekçi olmaz. Burada yazdıklarımız kendi deneyimlerimiz sadece. Uzman görüşü değil. Bizim millet olarak çay kültürümüz yok. Bu yüzden doğru demleme için yabancı kaynakları referans almak daha doğru geliyor bana.. :thumbup:

Su kaynadıktan sonra çaydanlığı ateşten alıp 3-4 dk bekletin ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesini bekleyin.
Elimizde ısıölçer olmadığına göre, suyun 75-85 dereceye düştüğünü nasıl anlarız? Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, ideal demleme ısısına ulaştık demektir.

Al işte.. Üfürmüş resmen. İşkembe-i kübradan sallamış. 75-85 derece bırakın siyah çayı, yeşil çay için bile çok düşük bir demleme sıcaklığıdır.. Çayın yetiştiği iklime ve cinsine göre değişmekle birlikte yeşil çay için tavsiye edilen demleme sıcaklığı genellikle 90-95 derece, siyah çay içinse 98-100 derecedir. Bunu dünyanın en iyi çay üreticileri (daha doğrusu satıcıları) böyle söylüyor..

Asy, benim de demek istediğim en başından beri tam olarak bu, herkes, ben de dahil olmak üzere "üfürüp" "işkembe-i kübradan sallıyor" .
Yukarıdaki linki ve alıntıyı bunun için verdim ve senden beklediğim cevap da tam bu şekildeydi :D , "bir çok farklı kaynakta bir çok farklı şekilde" burası da önemli "tavsiye edilen" demleme şekli mevcut... "tavsiye edilen..."

Neye göre?

Yine en başından beri söylediğim "damak zevki" ne göre.

Yazılı olarak ilk defa milattan önce 59 yılında kaydı olan ve muhtemelen çok daha öncesinden beri tüketilen bir içecekten bahsediyoruz, aynı zamanda dünyada hemen hemen her yerinde ve küresel olarak en çok tüketilen içecekten...

Dolayısı ile bir kez daha altını çizerek söylüyorum, söz konusu damak zevki olunca bir şeyin "doğru" veya "standart" olması Ne yazık ki imkansız.

Sen de ben de bu başlıkta kendi deneyimlerimizce bize en "lezzetli" gelen çay ve hazırlanışı ile ilgili yorumlar yapıyoruz. Hangi çay? "Türk usulü" demlenmiş "siyah çay".

E en doğrusu bu ise; misal, çayın (yine siyah çay olduğu için güzel örnek) 15 dakika boyunca kaynatarak (haşlana haşlana) demlendiği "Masala çayı" ne olacak, içindeki süt, bal, zencefil, tarçın vs.'ler ile birlikte???
Tam bir "işkembe-i Kübra" sallaması değil mi? :D

İşin kimyasal boyutunu yine daha önce sağlık açısından konuştuğumuzda ele almıştım.

Çay dediğimiz şeye lezzetini veren maddeler, ki bunların en çok bilineni "kafein" ağırlıkça çay yaprağının 3% civarında, ve ağırlıkça en çok bulunan ise "polyphenol"ler 30-40% civarında yine ağırlıkça, bu polyphenoller dediğim şey bir kimyasal aile grubu ve içerisinde farklı molekül ağırlıklarından belki 1000 tane bileşik var. Ne anlama geliyor bu? Molekül ağırlığı arttıkça ("çoğu zaman" genellemesine uyarak), eğer bir sıvıdan bahsediyorsak "buhar basıncı" yani kaynama noktası yani buharlaşmaya başladığı sıcaklık artar, bir diğer konu da bu malzemelerin suda çözünme sıcaklığıdır ve yine "genel" olarak buhar basınçları ile benzer ililşki gösterir bu özellik. Bizim konumuzla alakası, demleme esnasında demlediğimiz suya geçişi, her bir farklı polyphenol için farklı sıcaklıkta olur. Kimi (düşük M.A. Sahip olanlar) daha düşük sıcaklıkta suda çözünmeye başlarken bir başkası (yüksek M.A.) daha yüksek sıcaklık ister ve hatta o sıcaklıkta belli bir süre kalmak ister. E bu da "lezzet"i hep değiştirir.

Kısaca "lezzet" söz konusu ve lezzet üzerine konuşunca her şey "boş"

Aşağıda yine bir link ve alıntı veriyorum "yabancı" bir kaynaktan.
Güzel bilgiler mevcut okumakta fayda var ;)

[Alıntı]Popular varieties of black tea include Assam, Nepal, Darjeeling, Nilgiri, Turkish, Keemun, and Ceylon teas.

Many of the active substances in black tea do not develop at temperatures lower than 90 °C (194 °F).[87] As a result, black tea in the West is usually steeped in water near its boiling point, at around 99 °C (210 °F). The most common fault when making black tea is to use water at too low a temperature. Since boiling point drops with increasing altitude, it is difficult to brew black tea properly in mountainous areas. Warming the tea pot before steeping is critical at any elevation.

Western black teas are usually brewed for about four minutes and are usually not allowed to steep for less than 30 seconds or more than about five minutes (a process known as brewing or mashing in Britain). In many regions of the world, however, actively boiling water is used and the tea is often stewed. In India, black tea is often boiled for fifteen minutes or longer to make Masala chai, as a strong brew is preferred. Tea should be strained while serving.[Alıntı]

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tea#

Tapatalk kullanarak buharlı ütü aracılığıyla gönderildi
En son darksider tarafından 17 Ara 2016, 15:40 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Nothing lasts forever, and we both know hearts can change...
Kullanıcı avatarı
darksider

Mesaj mlm » 17 Ara 2016, 14:50

Tapatalk kullanılarak buharlı ütü aracılığıyla gönderilen mesaj. Yavuz :lol:

Şu demleme usulünü deneyen ya da bilen var mı, Kafkas usülü diye duymuştum:

Çay önceden kaynatılmış ve soğutulmuş su ile demlikte demlenir, çaydanlığın içine de yine soğuk su konarak, ocak yakılır. Çaydanlıkta ısınan su buharlaşmaya başladığında demlikteki çay buharın ısısıyla ısınmaya ve demlenmeye başlar. Demlikteki çay kararınca ısınıp demini aldıktan sonra içilir.
Ben bu usülle birkaç kez çay demlemiştim ama normal demlemeye nispetle daha çiğ bir tat almıştım. Daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar.. Günahı işkembe-i kübranın boynuna :D
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

Re: TSF Kahve ve Çay Meraklıları / Coffee & Tea Fans

Mesaj darksider » 17 Ara 2016, 16:23

mlm yazdı:Tapatalk kullanılarak buharlı ütü aracılığıyla gönderilen mesaj. Yavuz :lol:

Şu demleme usulünü deneyen ya da bilen var mı, Kafkas usülü diye duymuştum:

Çay önceden kaynatılmış ve soğutulmuş su ile demlikte demlenir, çaydanlığın içine de yine soğuk su konarak, ocak yakılır. Çaydanlıkta ısınan su buharlaşmaya başladığında demlikteki çay buharın ısısıyla ısınmaya ve demlenmeye başlar. Demlikteki çay kararınca ısınıp demini aldıktan sonra içilir.
Ben bu usülle birkaç kez çay demlemiştim ama normal demlemeye nispetle daha çiğ bir tat almıştım. Daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar.. Günahı işkembe-i kübranın boynuna :D

Cengiz :D

Bu arada bahsettiğin usulü ben de Ecevit Usulü olarak duymuş ve denemiştim seneler önce.

Lezzet açısından katılıyorum, çiğ ve keyif vermeyen bir deneyimim olmuştu :thumbup:

Tapatalk kullanarak ikiz yatak aracılığı ile gönderildi
Nothing lasts forever, and we both know hearts can change...
Kullanıcı avatarı
darksider

Mesaj Ground » 17 Ara 2016, 17:10

Resim

Biraz renk katalım :champ:

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Kullanıcı avatarı
Ground

Mesaj asymptote » 17 Ara 2016, 17:11

Bu yeşil çay mı oluyor?.. :D :champ:
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Ground » 17 Ara 2016, 17:24

asymptote yazdı:Bu yeşil çay mı oluyor?.. :D :champ:

Yeşil kivi çayı ahaha :champ:

Kullanıcı avatarı
Ground

Mesaj KKarakuş » 17 Ara 2016, 18:11

Ground yazdı:Resim

Biraz renk katalım :champ:

Yazın memlekette çok tüketirim :D

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
" İnsanlar hangi dünyaya kulak kesilmişse, öbürüne sağır..! " / İsmet ÖZEL
Kullanıcı avatarı
KKarakuş

Mesaj mlm » 17 Ara 2016, 18:19

Oralet paylaşımları da bekliyoruz :D
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 67 misafir

RGY Globak Golden Visa Yunanistan

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners