asymptote yazd覺:darksider, internet ortam覺nda bilgi kirlilii diz boyu.. n羹ne gelen 癟ay tarifi yazm覺 ve hepsi bir biriyle 癟eliiyor.Ben de 羹f羹r羹r羹m bir eyler.. Ama ger癟ek癟i olmaz. Burada yazd覺klar覺m覺z kendi deneyimlerimiz sadece. Uzman g繹r羹羹 deil. Bizim millet olarak 癟ay k羹lt羹r羹m羹z yok. Bu y羹zden doru demleme i癟in yabanc覺 kaynaklar覺 referans almak daha doru geliyor bana..
Su kaynad覺ktan sonra 癟aydanl覺覺 ateten al覺p 3-4 dk bekletin ve suyun 覺s覺n覺n 75-85 derece seviyelerine d羹mesini bekleyin.
Elimizde 覺s覺繹l癟er olmad覺覺na g繹re, suyun 75-85 dereceye d羹t羹羹n羹 nas覺l anlar覺z? Su kaynad覺ktan sonra fokurdamas覺 tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, ideal demleme 覺s覺s覺na ulat覺k demektir.
Al ite.. f羹rm羹 resmen. 襤kembe-i k羹bradan sallam覺. 75-85 derece b覺rak覺n siyah 癟ay覺, yeil 癟ay i癟in bile 癟ok d羹羹k bir demleme s覺cakl覺覺d覺r.. ay覺n yetitii iklime ve cinsine g繹re deimekle birlikte yeil 癟ay i癟in tavsiye edilen demleme s覺cakl覺覺 genellikle 90-95 derece, siyah 癟ay i癟inse 98-100 derecedir. Bunu d羹nyan覺n en iyi 癟ay 羹reticileri (daha dorusu sat覺c覺lar覺) b繹yle s繹yl羹yor..
Asy, benim de demek istediim en ba覺ndan beri tam olarak bu, herkes, ben de dahil olmak 羹zere "羹f羹r羹p" "ikembe-i k羹bradan sall覺yor" .
Yukar覺daki linki ve al覺nt覺y覺 bunun i癟in verdim ve senden beklediim cevap da tam bu ekildeydi

Neye g繹re?
Yine en ba覺ndan beri s繹ylediim "damak zevki" ne g繹re.
Yaz覺l覺 olarak ilk defa milattan 繹nce 59 y覺l覺nda kayd覺 olan ve muhtemelen 癟ok daha 繹ncesinden beri t羹ketilen bir i癟ecekten bahsediyoruz, ayn覺 zamanda d羹nyada hemen hemen her yerinde ve k羹resel olarak en 癟ok t羹ketilen i癟ecekten...
Dolay覺s覺 ile bir kez daha alt覺n覺 癟izerek s繹yl羹yorum, s繹z konusu damak zevki olunca bir eyin "doru" veya "standart" olmas覺 Ne yaz覺k ki imkans覺z.
Sen de ben de bu bal覺kta kendi deneyimlerimizce bize en "lezzetli" gelen 癟ay ve haz覺rlan覺覺 ile ilgili yorumlar yap覺yoruz. Hangi 癟ay? "T羹rk usul羹" demlenmi "siyah 癟ay".
E en dorusu bu ise; misal, 癟ay覺n (yine siyah 癟ay olduu i癟in g羹zel 繹rnek) 15 dakika boyunca kaynatarak (halana halana) demlendii "Masala 癟ay覺" ne olacak, i癟indeki s羹t, bal, zencefil, tar癟覺n vs.'ler ile birlikte???
Tam bir "ikembe-i K羹bra" sallamas覺 deil mi?

襤in kimyasal boyutunu yine daha 繹nce sal覺k a癟覺s覺ndan konutuumuzda ele alm覺t覺m.
ay dediimiz eye lezzetini veren maddeler, ki bunlar覺n en 癟ok bilineni "kafein" a覺rl覺k癟a 癟ay yapra覺n覺n 3% civar覺nda, ve a覺rl覺k癟a en 癟ok bulunan ise "polyphenol"ler 30-40% civar覺nda yine a覺rl覺k癟a, bu polyphenoller dediim ey bir kimyasal aile grubu ve i癟erisinde farkl覺 molek羹l a覺rl覺klar覺ndan belki 1000 tane bileik var. Ne anlama geliyor bu? Molek羹l a覺rl覺覺 artt覺k癟a ("癟ou zaman" genellemesine uyarak), eer bir s覺v覺dan bahsediyorsak "buhar bas覺nc覺" yani kaynama noktas覺 yani buharlamaya balad覺覺 s覺cakl覺k artar, bir dier konu da bu malzemelerin suda 癟繹z羹nme s覺cakl覺覺d覺r ve yine "genel" olarak buhar bas覺n癟lar覺 ile benzer ililki g繹sterir bu 繹zellik. Bizim konumuzla alakas覺, demleme esnas覺nda demlediimiz suya ge癟ii, her bir farkl覺 polyphenol i癟in farkl覺 s覺cakl覺kta olur. Kimi (d羹羹k M.A. Sahip olanlar) daha d羹羹k s覺cakl覺kta suda 癟繹z羹nmeye balarken bir bakas覺 (y羹ksek M.A.) daha y羹ksek s覺cakl覺k ister ve hatta o s覺cakl覺kta belli bir s羹re kalmak ister. E bu da "lezzet"i hep deitirir.
K覺saca "lezzet" s繹z konusu ve lezzet 羹zerine konuunca her ey "bo"
Aa覺da yine bir link ve al覺nt覺 veriyorum "yabanc覺" bir kaynaktan.
G羹zel bilgiler mevcut okumakta fayda var

[Al覺nt覺]Popular varieties of black tea include Assam, Nepal, Darjeeling, Nilgiri, Turkish, Keemun, and Ceylon teas.
Many of the active substances in black tea do not develop at temperatures lower than 90 簞C (194 簞F).[87] As a result, black tea in the West is usually steeped in water near its boiling point, at around 99 簞C (210 簞F). The most common fault when making black tea is to use water at too low a temperature. Since boiling point drops with increasing altitude, it is difficult to brew black tea properly in mountainous areas. Warming the tea pot before steeping is critical at any elevation.
Western black teas are usually brewed for about four minutes and are usually not allowed to steep for less than 30 seconds or more than about five minutes (a process known as brewing or mashing in Britain). In many regions of the world, however, actively boiling water is used and the tea is often stewed. In India, black tea is often boiled for fifteen minutes or longer to make Masala chai, as a strong brew is preferred. Tea should be strained while serving.[Al覺nt覺]
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tea#
Tapatalk kullanarak buharl覺 羹t羹 arac覺l覺覺yla g繹nderildi