TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

TSF Kahve ve Çay Meraklıları / Coffee & Tea Fans

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: TSF Kahve ve Çay Meraklıları / Coffee & Tea Fans

Mesaj seruvenci » 10 Ara 2016, 23:15

Bağımlılık derecesinde kahve seviyorum bende. Hatta bir dönem bu yüzden sesimi de kaybetmiştim. Şöyle ki haftalık tüketimim sadece espresso çekirdeği olarak 300-400 gr civarında. Günde en azından 2 tane de Türk kahvesi içerim. Kahve iyidir candır... İçen de içiren de cennetliktir.

Nature dergisinde yayınlanan makalelerden birinde kahvenin ve karadut pekmezinin insanlık tarafından kullanılan ilk ilaçlardan biri olduğunu okumuştum.

Chrone hastası olduğum içinde kendimle alakalı bir makalede de, "biraz" (makalede aynen böyle geçiyor o yüzden tırnak içine aldım) kahvenin hastalıktan kaynaklanan ağrıları dindirip, hastaları rahatlattığı görülmüş. Ama tabi pek çok şey gibi bunda da fazlası zarar.

Birde gene hastalığımdan olayı kansızlık sorunum var ki, kahve tuz biber oluyor; şöyle hastaneye gidip kaza ile kan tahlili yaptıracak olsam hemen acile yatırıyorlar... Kısaca sizde kansızlık sorununuz varsa kahve tüketmeyin diyorum arkadaşlar.. Ben hariç, ben kullanmaya devam:P

Aroma olarak kendi deneyimlerime gelince nacizane görüşlerim şu şekildedir efendim :)

Önceki mesajlar da gördüğüm kahvelerden biri Starbucks Sumatra ve Noel özel paketi. Gerçekten de tad ve yoğunluk olarak özel kahvelerdir, ve buna rağmen asiditesi sıfıra yakındır. Güzel içimli oldukça hoş bir kahvedir elbette. Şöyle sabahları aç içmeniz gerekirse içilecek güzel bir espresso shot olur. Ama nedense Starbucks bende şöyle bir his uyandırıyor; evet güzel bir kahve, evet ortalamanın biraz üzerinde ama iyi bir kahve değil. Sanırım pazarlama kaygısı ve pazara sunma hızı ile ilgili olarak örneğin Dark Roast'lar yumuşatmadan içilemiyor, hafif yanmış mı bu diyorsunuz. Tabi adı üzerinde dark roast ama biraz hızlı olmuş gibi sanki...

Starbucks'a göre örneğin Gloria Jeans'in kahvesi bence biraz daha başarılı, harmanlama süresi daha uzun ve ilginç bir şekilde (nasıl becerdiklerini bilmiyorum) asiditesi daha düşükmüş gibi bir his uyandırıyor. Macchiato ve özellikle de Cappucino sanki bir gömlek daha üstünmüş gibi oluyor.

Birde starbucks konusunda şöyle bir şey varki size aslında hep aynı kahveyi veriyor. Cappucino alıyorsunuz aynı shot, Macchiato alıyorsunuz aynı shot, latte alıyorsunuz aynı shot... sütte ve karamel ya da vanilya gibi aromalar ile farkı belirliyorlar... Kötü mü peki, kesinlikle değil, her türlü gider alır içerim. Ama teknik olarak aslında farklı dem süreleri var bu içeceklerin.

Birde illy konusu var tabi:) azıcık daha pahalıdır ama candır canandır, espressonun da mucididir aynı zaman da kesinlikle öneririm ama Türkiye pazarı için şöyle bir sıkıntısı var... Satıştaki paketleri genel de 1 kg lik... evde kullanımda paket ömrü olarak sıkıntı olabilir.

Bir de Lavazza'nın kahveleri var... siz ne dersiniz bilmiyorum ama bence Starbucks'tan daha iyi bir çekirdeği ve aroması var, daha başarılı ama her nedense onunda paketleri 1 kg lik... Avrupa pazarında daha küçük paketleri mevcut, alıp taze taze içiyorsunuz güzel oluyor.

Son olarak Türk Kahvesi diyorum.
Dünya da kendine has bir teknikle hazırlanan tek kahve türü bizim kahvemiz arkadaşlar... Böyle cezveye koyim çorba gibi telvesiyle beraber pişirim dediğiniz bir kahve yok... Telvesi ile demlenip tüketilen başka bir kahve yok... Hal böyle olunca, asiditesi müthiş, kafein oranı müthiş... öyle ki her türlü rahatsızlığı olan insanlar alıp tüketebiliyorlar... Kısacası nüthiş, çok çok iyi bir kahve demleme türü. Başka br ülke de olsaydı, eminim cappucinodn daha fazla tüketilecek bir kahve olurdu.

Ve soslar tabi...

Ve makineler...

Şöyle geniş bir vakitte (kendimce) deneyimlerimi paylaşmak isterim gene...

Oldukça karışık oldu özür dilerim...

Gidip kahve içeyim :)
Kullanıcı avatarı
seruvenci

Mesaj asymptote » 10 Ara 2016, 23:28

eraslani, bizim çaylar uzakdoğu çaylarının aksine geç demleniyor. Ahmad Tea 10 dakikada demini alırken ÇAYKUR'un normal çayları dem için en az 15 dakika, organik olanlar ise 20-25 dakika istiyor. Bizim milletimiz genelde sabırsız davranıp çayı erken açıyor. Aslında demleme süresi olarak uzakdoğu çayları bize daha uygun. Damak tadı da alihoca'nın dediği gibi alışkanlık meselesi. Biz aşağı yukarı yüzyıldır bizdeki bu kırık çayı içiyoruz ve buna alışmışız. Çin'de kırık çay içmek yerine insanlar bir kere demlenmiş ve süzülmüş yapraklı çayı ikinci kez demlemeyi tercih ediyorlarmış.. ;)

Bizde geç dem alan çaylar genelde lezzetli oluyor. Karali organik öyle. Yukarıdaki hediyelik çayın da güzel olduğunu sanıyorum. Afiyet olsun.. :champ:

alihoca yazdı:Türkiye piyasasında Hint ve Çin çaylarına hiç rastlamadım ancak bizim kaçak çay dediğimiz çaylar hep Srilanka menşeli çaylar. Tabi bizim çay tiryakiliğimiz amatör ve kendi çapında bu güzel paylaşım için teşekkürler yeni bir şeyler öğrendik.

Hocam, asıl ben sayenizde yeni şeyler öğrendim. Kaçak çayı ben öyle markasız, açık satılan bir çay sanıyordum. Daha önce içtiklerim bana hep bu şekilde intikal etmişlerdi. Şimdi sayenizde yeni seylan çayları deneyeceğim. :thumbup:

Fatih Altaylı'nın bu yazısından ben de yeni çok şey öğrendim. Çayı çok seven birisiyim ama çay kültürüm zayıfmış, bunu öğrendim.. :oops:

Biraz da maymun iştahlıyım, imkanım olsa yazıda adı geçen bütün çayları deneyeceğim.. :D
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj asymptote » 11 Ara 2016, 11:44

Sütlü çayı değil ama sütlü kahveyi çok severim.. ;)
Resim
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj mevsuf » 11 Ara 2016, 13:10

Çok hoş bir konu olmuş. Ben de bu konuda bir şey sormak istiyorum. Birkaç bardak çaydan sonra çay soğuyor, tekrar ısıntınca da tadı kaçıyor gibi geliyor bana. Çayı çabuk soğutmayan -elektrikliler hariç- çaydanlık tavsiyesinde bulanacak var mı acaba. Teşekkürler. Herkese afiyet olsun.

G7-L01 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
mevsuf

Mesaj coolfire » 11 Ara 2016, 15:08

Çayın altını iyice kisarsaniz soğuma olmaz, en azından ben öyle yapıyorum.

SM-N920C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kullanıcı avatarı
coolfire

Mesaj darksider » 11 Ara 2016, 15:14

mevsuf yazdı:Çok hoş bir konu olmuş. Ben de bu konuda bir şey sormak istiyorum. Birkaç bardak çaydan sonra çay soğuyor, tekrar ısıntınca da tadı kaçıyor gibi geliyor bana. Çayı çabuk soğutmayan -elektrikliler hariç- çaydanlık tavsiyesinde bulanacak var mı acaba. Teşekkürler. Herkese afiyet olsun.

Aslında ideal şartlarda çay demlemenin esası, her seferinde bir bardak olarak demlemektir, misal, iki kişi ikişer bardak çay içecek ise, önce iki bardak demleyip, daha sonra yeniden iki bardak daha demlenmeli.
Espresso gibi düşünmek de örnek olabilir, nasıl ki espresso "shot" olarak her seferde tek shot hazırlanır makinada, ikinci espresso için yeniden hazırlamak gerekir, bunun gibi.

Ama elbette ideal şartlardan bahsetmediğimiz için, yine de mümkün olan en az miktarda çay demlemek ve içilmeye devam edilecekse ilk demliği bayatlamasına izin vermeden bitirip yenisini demlemek ideale en yakın pratik.

İdeale en uzak ise, soğumasını istemiyorsak, bol miktarda demleyip altını en kısık ateşte açık tutmak ;)

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
Nothing lasts forever, and we both know hearts can change...
Kullanıcı avatarı
darksider

Mesaj asymptote » 11 Ara 2016, 15:36

Uzak doğu çayları erken dem alıp erken de bayatlıyor. Bizim çaylarımız ise geç demlenip nispeten daha geç bayatlıyor. Özellikle organik olanlar. İki saat boyunca içersiniz, bayatladığını anlamazsınız.. En azından benim denediklerim öyle.. ;)
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj mevsuf » 11 Ara 2016, 16:30

Teşekkürler cevaplar için. Özellikle akşam çaylarında her defasında mutfağa gidip gelmemek için çayı oturduğumuz odaya getiriyoruz. Dolayısıyla soğuyor. Benim sorum biraz da çaydanlığın yapıldığı malzemenin - çinko, çelik, porselen vb. - hangisinin ısı kaybının daha az olduğuydu.
En iyisi çayın altını kapatmamak herhalde, artık kalkıp mutfağa gidip gelmeye de katlanacağız. [emoji1]

Kullanıcı avatarı
mevsuf

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 5 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners