Yettim gari
Önce fbölükbas kardeşimin sorusuna cevap verelim. At kılı, domuz kılı veya porsuk fark etmez bu hayvanlardan elde edilen tüm kılların temizlenmesi zorunluluk. Yaşadıkları ortam tarafımızca bilinmediğinden, en önemlisi üreticiler fırçaları imal ederken kullandıkları kılları yeterli temizlik işlemine tabi tutmadıkları için bu fırçaların muhakkak temizlenmeleri için bir kaç kez köpürtülmeleri ve son köpüğün üzerinde bırakılarak bir gece bekletilmesi gerekiyor. ayrıca fırçanın bu şekilde işleme tabi tutulması fırçanın hem köpük yapma kabiliyetini artırıyor hem de fırçada bulunan ve fırça sapına iyi tutunamayan tüm kılların dökülmesine olanak sağlıyor. Yüzünüzü köpürtürken yüzünüze kıl yapışmasını istemezsiniz değil mi? Benim porsuk fırçaları köpürtmeden önce elime sertçe masaj yaptım çıkan kir ve artıkları görmeliydiniz. İlk köpürtme sonrası 1 saat bekletip duruladığımda fırçadan sarı sular akmıştı. Üreticiden fırçanın ne kadar temiz geldiği buradan anlaşılıyor.
Bende olan aletler içerisinde en beğendiğim Merkur Futur oldu. Sanırım ustura kullanma alışkanlığım nedeniyle en agresif alet olan Futur en tatmin edici tıraşı yaşattı. Ağırlığı, dengesi, koruma barı ile jilet arasındaki açıklığın fazlalığı beklentilerimi rahatlıkla karşıladı. Daha agresif bir alet bulursam denemek isterim.
Fatboy ve Slim'i 6 ve üstü ayarlarda kullandığımda zevkli tıraşlar yaşadım. İkisinin kafası bire bir aynı, ayarlar da benzer olduğu için kesim kalitesi açısından pek fark yok. Fark sapın uzunluğu ve kısalığı ile ağırlık farkından kaynaklanıyor. İkisi arasında bana hitap eden Fatboy oldu, daha dengeli ve daha fazla hakim olunabilecek, yüksek esneklik sunan bir alet.
Superspeed açıkçası bana göre bir alet değilmiş, bana çok mild geldi, ince sakalı olan biri için harika bir alet olabilir ama benim gibi kalın ve sert sakallı biri için (ki bir günlük sakallı yüzümü zımpara niyetine kullanabilirsiniz) uygun bir alet değil.
Feather Popular malzeme ve yapım kalitesi olarak hayal kırıklığı yaşattı. Tamam ucuz alet ancak Çin malı makineler bile bunun yanında taş gibi kalıyor. Bu aletle tıraşım bana hiç keyif vermedi. Sebebi psikolojik de olabilir, kullandığım jiletin kör çıkma olasılığı da olabilir. Bir kez daha deneyip daha sağlıklı bir yorum yapmak gerekiyor.
Jiletlerden en beğendiğim Feather oldu, ben kullan at tarzı jilet kullandığım için diğer jiletlere göre pahalı bile olsa bu jileti kullanmaya devam edeceğim. Super Iridium, Permasharp Super, balzano ve sarı kutu Gillette'de beğendiğim jiletler. Ancak Rapira, Yeşil Astra ve Merkur jiletleri bir daha zor durumda kalmaz isem kullanmayı düşünmüyorum. Elimde halen kullanmadığım yaklaşık 15 çeşit jilet var. Bunları da kullanıp bir sıralama yapmak daha mantıklı olacak gibi.
Porsuk kılı finest veya bestbadger fazlasıyla yeterli, fanteziye kaçmamak gerekli diye düşünüyorum. Yüzdeki hissiyat muhteşemmiş. Yıllarca domuz kılı fırça mezalimi yaşamışız haberimiz yokmuş.
Henüz sipariş verdiğim sabunlar daha gelmedi. Ancak ilk kullandığım Arko iyi köpük vermesine rağmen forumların gazı ile denemelere giriştim. İki kalıp Arko'yu ince rende ile rendeleyip benmari usulü yumuşattıktan sonra sağlam bir şekilde çırpıp kreme kıvamına getirdikten sonra, gliserin, lanolin, tatlı badem yağı ve hint yağı ile harmanlayıp tasa bastım. Mükemmel oldu. Bir başka denemede tatlı badem yağı yerine acı badem yağı ve esasnsı kullandım şahane. Üçüncü karışım ise lanolin, gliserin, hint yağı, argan yağı ve aloevera yağı karışımından oluştu. Şu anda en güzeli bu diye düşünüyorum. Siparişlerin teslimi sonrası tüm sabunları deneyeceğim, ayrıca yeni karışımlar da yapacağım. En güzelini bulunca onunla devam ederim. Benim karışımlarım hem köpük kalitesi, hemde koruyuculuk ve nemlendiricilik açısından beni fazlasıyla tatmin etti.
Kremleri henüz daha test edemedim. Bu nedenle yorum yapamıyorum.
Bu arada şap ve kantaşını almayı unutmayın. Özellikle şap hem hata yaptığınız yerleri göstermesi hem de cildi toparlaması açısından mükemmel bir ürünmüş. Bilmiyordum öğrendim.
Unutmuşum Aristocrat daha tam anlamıyla temizlenmediğinden kullanamadım. bir ara onu da yazarım.