Nature dergisinde yay覺nlanan makalelerden birinde kahvenin ve karadut pekmezinin insanl覺k taraf覺ndan kullan覺lan ilk ila癟lardan biri olduunu okumutum.
Chrone hastas覺 olduum i癟inde kendimle alakal覺 bir makalede de, "biraz" (makalede aynen b繹yle ge癟iyor o y羹zden t覺rnak i癟ine ald覺m) kahvenin hastal覺ktan kaynaklanan ar覺lar覺 dindirip, hastalar覺 rahatlatt覺覺 g繹r羹lm羹. Ama tabi pek 癟ok ey gibi bunda da fazlas覺 zarar.
Birde gene hastal覺覺mdan olay覺 kans覺zl覺k sorunum var ki, kahve tuz biber oluyor; 繹yle hastaneye gidip kaza ile kan tahlili yapt覺racak olsam hemen acile yat覺r覺yorlar... K覺saca sizde kans覺zl覺k sorununuz varsa kahve t羹ketmeyin diyorum arkadalar.. Ben hari癟, ben kullanmaya devam:P
Aroma olarak kendi deneyimlerime gelince nacizane g繹r羹lerim u ekildedir efendim

nceki mesajlar da g繹rd羹羹m kahvelerden biri Starbucks Sumatra ve Noel 繹zel paketi. Ger癟ekten de tad ve younluk olarak 繹zel kahvelerdir, ve buna ramen asiditesi s覺f覺ra yak覺nd覺r. G羹zel i癟imli olduk癟a ho bir kahvedir elbette. 繹yle sabahlar覺 a癟 i癟meniz gerekirse i癟ilecek g羹zel bir espresso shot olur. Ama nedense Starbucks bende 繹yle bir his uyand覺r覺yor; evet g羹zel bir kahve, evet ortalaman覺n biraz 羹zerinde ama iyi bir kahve deil. San覺r覺m pazarlama kayg覺s覺 ve pazara sunma h覺z覺 ile ilgili olarak 繹rnein Dark Roast'lar yumuatmadan i癟ilemiyor, hafif yanm覺 m覺 bu diyorsunuz. Tabi ad覺 羹zerinde dark roast ama biraz h覺zl覺 olmu gibi sanki...
Starbucks'a g繹re 繹rnein Gloria Jeans'in kahvesi bence biraz daha baar覺l覺, harmanlama s羹resi daha uzun ve ilgin癟 bir ekilde (nas覺l becerdiklerini bilmiyorum) asiditesi daha d羹羹km羹 gibi bir his uyand覺r覺yor. Macchiato ve 繹zellikle de Cappucino sanki bir g繹mlek daha 羹st羹nm羹 gibi oluyor.
Birde starbucks konusunda 繹yle bir ey varki size asl覺nda hep ayn覺 kahveyi veriyor. Cappucino al覺yorsunuz ayn覺 shot, Macchiato al覺yorsunuz ayn覺 shot, latte al覺yorsunuz ayn覺 shot... s羹tte ve karamel ya da vanilya gibi aromalar ile fark覺 belirliyorlar... K繹t羹 m羹 peki, kesinlikle deil, her t羹rl羹 gider al覺r i癟erim. Ama teknik olarak asl覺nda farkl覺 dem s羹releri var bu i癟eceklerin.
Birde illy konusu var tabi:) az覺c覺k daha pahal覺d覺r ama cand覺r canand覺r, espressonun da mucididir ayn覺 zaman da kesinlikle 繹neririm ama T羹rkiye pazar覺 i癟in 繹yle bir s覺k覺nt覺s覺 var... Sat覺taki paketleri genel de 1 kg lik... evde kullan覺mda paket 繹mr羹 olarak s覺k覺nt覺 olabilir.
Bir de Lavazza'n覺n kahveleri var... siz ne dersiniz bilmiyorum ama bence Starbucks'tan daha iyi bir 癟ekirdei ve aromas覺 var, daha baar覺l覺 ama her nedense onunda paketleri 1 kg lik... Avrupa pazar覺nda daha k羹癟羹k paketleri mevcut, al覺p taze taze i癟iyorsunuz g羹zel oluyor.
Son olarak T羹rk Kahvesi diyorum.
D羹nya da kendine has bir teknikle haz覺rlanan tek kahve t羹r羹 bizim kahvemiz arkadalar... B繹yle cezveye koyim 癟orba gibi telvesiyle beraber piirim dediiniz bir kahve yok... Telvesi ile demlenip t羹ketilen baka bir kahve yok... Hal b繹yle olunca, asiditesi m羹thi, kafein oran覺 m羹thi... 繹yle ki her t羹rl羹 rahats覺zl覺覺 olan insanlar al覺p t羹ketebiliyorlar... K覺sacas覺 n羹thi, 癟ok 癟ok iyi bir kahve demleme t羹r羹. Baka br 羹lke de olsayd覺, eminim cappucinodn daha fazla t羹ketilecek bir kahve olurdu.
Ve soslar tabi...
Ve makineler...
繹yle geni bir vakitte (kendimce) deneyimlerimi paylamak isterim gene...
Olduk癟a kar覺覺k oldu 繹z羹r dilerim...
Gidip kahve i癟eyim