Archezia 覺覺k kirlilii amat繹r g繹ky羹z羹 g繹zlemcilerinin ve astronomlar覺n en b羹y羹k belas覺. Elinde teknik olarak ne kadar 羹st羹n bir teleskop bulunursa bulunsun en karanl覺k ortamda dahi atmosferin varl覺覺 g繹zlem olana覺n覺 癟ok 繹nemli 繹l癟羹de k覺s覺tl覺yor. Atmosferin varl覺覺ndan dolay覺 pratik olarak bir teleskop ile yapabilecein maksimum b羹y羹tme oran覺 300x dolaylar覺nda. Yery羹z羹 teleskoplar覺nda 覺覺k kirliliinin olumsuz etkilerini gidermek i癟in gelitirilmi 癟ok 繹zel yaz覺l覺mlar var. Yery羹z羹nden kusursuz g繹zlem olana覺 olsayd覺 ne ho olurdu, milyarlarca dolar harcay覺p uzaya teleskop g繹nderme zorunluluu da olmazd覺. Ben 覺覺k kirliliinin ne menem bir ey olduunu askerde anlad覺m. Hakkari'de sabah 02:00'de n繹bet tutarken 2 saat boyunca bakt覺覺m tek yer g繹ky羹z羹 olurdu, ben hayat覺mda 癟覺plak g繹zle o kadar net ve youn y覺ld覺z g繹rd羹羹m baka yer hat覺rlam覺yorum, 2 saatin nas覺l ge癟tiini anlamazd覺m. Devriye gelirdi haberim olmazd覺, arkada imzalard覺 devriye ka覺d覺n覺

Aa覺daki fotorafta karanl覺k ve 覺覺kl覺 ortam aras覺ndaki g繹zlem fark覺 a癟覺k ve net bir ekilde belli oluyor:
The constellation Orion, imaged at left from dark skies, and at right from the teeming metropolis of Orem, UT comprising about half a million people. (Wikipedia)fbolukbas Hubble uzay teleskopu beklenenden fazlas覺n覺 verdi bu ger癟ek ama kendinden as覺l bekleneni veremedi:) B羹y羹k patlaman覺n hemen sonras覺n覺 g繹zlemek, galaksi oluumlar覺yla ilgili daha kesin teoriler gelitirebilmek ad覺na f覺rlat覺ld覺 bu teleskop ancak b羹y羹k toz bulutlar覺n覺n ard覺n覺 g繹rmek bu teleskopla m羹mk羹n olmad覺 maalesef. imdi bu toz duvar覺n覺n ard覺n覺 g繹rebilmek i癟in k覺z覺l繹tesi (infrared) g繹zlem g羹c羹 癟ok daha iyi olan James Webb gelitirildi ve 癟ook maliyetli oldu, normalde bu arkada覺 2013 gibi g繹ndereceklerdi uzaya ancak iin maliyeti ve teknik zorluklar覺 art覺nca f覺rlat覺l覺 tarihi 2018'e kadar ertelendi. NASA'n覺n yapt覺覺 en ak覺ll覺 i bu projeyi iptal etmemek oldu, bir癟ok akl覺 ba覺nda insan bunu s繹yl羹yor.
Bu arada amat繹r g繹ky羹z羹 g繹zlemcilerinin s覺k kulland覺覺 harika bir program var: Stellarium. 襤ndirip denemediysen u linkten inceleyebilirsin:
http://www.stellarium.org/fbolukbas yazd覺:"TSF : A Space Odessey" bal覺覺 a癟al覺m

B繹yle bir konu d羹羹n羹yordum zaten, isabet olur

襤sim babas覺 sen oldun, sen a癟覺ver konuyu

alt覺n覺 birlikte doldural覺m, ilgili arkadalar da katk覺 sunsunlar.

"Evrende en b羹y羹k ziyan, sorgulama yeteneini yitirmi bir beyindir." - A. Einstein