Archezia ışık kirliliği amatör gökyüzü gözlemcilerinin ve astronomların en büyük belası. Elinde teknik olarak ne kadar üstün bir teleskop bulunursa bulunsun en karanlık ortamda dahi atmosferin varlığı gözlem olanağını çok önemli ölçüde kısıtlıyor. Atmosferin varlığından dolayı pratik olarak bir teleskop ile yapabileceğin maksimum büyütme oranı 300x dolaylarında. Yeryüzü teleskoplarında ışık kirliliğinin olumsuz etkilerini gidermek için geliştirilmiş çok özel yazılımlar var. Yeryüzünden kusursuz gözlem olanağı olsaydı ne hoş olurdu, milyarlarca dolar harcayıp uzaya teleskop gönderme zorunluluğu da olmazdı. Ben ışık kirliliğinin ne menem bir şey olduğunu askerde anladım. Hakkari'de sabah 02:00'de nöbet tutarken 2 saat boyunca baktığım tek yer gökyüzü olurdu, ben hayatımda çıplak gözle o kadar net ve yoğun yıldız gördüğüm başka yer hatırlamıyorum, 2 saatin nasıl geçtiğini anlamazdım. Devriye gelirdi haberim olmazdı, arkadaş imzalardı devriye kağıdını

Aşağıdaki fotoğrafta karanlık ve ışıklı ortam arasındaki gözlem farkı açık ve net bir şekilde belli oluyor:
The constellation Orion, imaged at left from dark skies, and at right from the teeming metropolis of Orem, UT comprising about half a million people. (Wikipedia)fbolukbas Hubble uzay teleskopu beklenenden fazlasını verdi bu gerçek ama kendinden asıl bekleneni veremedi:) Büyük patlamanın hemen sonrasını gözlemek, galaksi oluşumlarıyla ilgili daha kesin teoriler geliştirebilmek adına fırlatıldı bu teleskop ancak büyük toz bulutlarının ardını görmek bu teleskopla mümkün olmadı maalesef. Şimdi bu toz duvarının ardını görebilmek için kızılötesi (infrared) gözlem gücü çok daha iyi olan James Webb geliştirildi ve çook maliyetli oldu, normalde bu arkadaşı 2013 gibi göndereceklerdi uzaya ancak işin maliyeti ve teknik zorlukları artınca fırlatılış tarihi 2018'e kadar ertelendi. NASA'nın yaptığı en akıllı iş bu projeyi iptal etmemek oldu, birçok aklı başında insan bunu söylüyor.
Bu arada amatör gökyüzü gözlemcilerinin sık kullandığı harika bir program var: Stellarium. İndirip denemediysen şu linkten inceleyebilirsin:
http://www.stellarium.org/fbolukbas yazdı:"TSF : A Space Odessey" başlığı açalım

Böyle bir konu düşünüyordum zaten, isabet olur

İsim babası sen oldun, sen açıver konuyu

altını birlikte dolduralım, ilgili arkadaşlar da katkı sunsunlar.

"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein