" E burada Rolex konuşmuyoruz ki.. " şeklinde potansiyel yorumlara karşı biraz daha adil olmaya çalışalım;

Submariner'a benzemese de benim için mükemmel bir diver.. TAG Heuer Super Professional WR1000M..
Öz'e sadık kalmak benim tercih ettiğim bir yaklaşım evidence.. Bunun sebebi de "zamanın ötesinde" diye tabir edilen dizayn kavramı.. Benim açımdan Rolex Submariner The One and Only Ultimate Diver Watch'dur.. Ben her diver watch'a baktığımda Submariner'dan birşeyler ararım.. Eski nesil Aquaracer'in Submariner'a çok benzediğini söylemişsin.. Ben hiç öyle görmüyorum mesela.. Hatta Adan Zye farklı bir saat bence.. Sadece çok yüzeysel bakıldığında veya temel unsurlar öncelikli incelendiğinde bu sonuca varılabilir diye düşünüyorum.. Homage üretmek farklı bir mevzu, geleneksel çizgiye sadık kalarak farklılık yaratmak bambaşka.. Ben Aquaracer WR300M'de ikinci kavramı gördüm, saati beğendim hatta gidip mavi kadranlı olan versiyonunu alıp zevkle de kullandım.. Aquaracer WR500M için ise önceki mesajımda saydığım unsurlar benim için farklılık yaratmak değil geleneksel çizgiden uzaklaşmaktır.. Haliyle tercih etmedim, etmem..
Başka kullanıcılar için geleneksellik itici olabilir.. Kolundaki saatin dikkat çekmesini, büyük ve gösterişli durmasını hatta girdiği ortamlarda "sohbet başlatıcı" olmasını isteyen pekçok insan vardır.. Fiyat etiketlerine bakıldığında bu talep pek de yersiz sayılmaz aslında..

Bu arada yazdıklarımdan bu tarz saatlerin tümüne karşı olduğum anlaşılmasın bu grup saatlerden de tercihim olan markalar/modeller vardır.. Örn.; Ulysse Nardin Maxi Marine Diver.. Bu saat benim nazarımda bir diver's watch değildir.. Yine de alıp severek kullanmıştım çünkü bana güzel gelmişti.. Breitling Super Ocean SteelFish geleneksellikten uzak bir diver watch'tur ama çok da güzeldir kanımca.. Gayet şık ve de gösterişli de bir duruşu olduğunu düşünürüm kolda.. Bunun yanında bir Welder hakkında konuşmak boşa oksijen tüketmekten öteye gitmez..
Bu arada gelenekselliğin her sorunun cevabı olması gibi bir genelleme de doğru değildir.. Hatta öyle olmadığına en güzel örnek Rolex SDDS'dir.. Gayet kalın bir kasası olmasına rağmen bileziği o kadar ince dizayn edilmiştir ki ortalama kalınlıkta bir bilekte ne doğru bilezik ayarını yapmak ne de saati sabit tutmak mümkün değildir..
Bütçe mevzusunu tenzih ederek konuşuyor olursak diver's watch özelinde Rolex'ten başka bir markaya yönelmekte bir sebep göremiyorum.. Birden fazla saat alma seçeneği sözkonusu olursa belki.. Bir TAG Heuer Aquagraph eklenebilir Submariner'ın yanına mesela.. veya bir AP ROO Diver.. Ancak nasıl uygun bütçem olsa safkan spor bir araç için bir an bile tereddüt etmeden Porsche 911 alacaksam imkanlar elverdiği takdirde alacağım diver watch Rolex olur..