Emre » 19 Kas 2011, 03:19
modern60, Clk, goruslerinize hem katiliyorum hem de katilmiyorum.
Katildigim nokta: Bayilerin de kazanmasi gerektigi, legal pazarin buyumesinin saat sektorune getirecegi olumlu hava. Var olan bayilerin ileride de orada olmasi fikri, bayiler daha cok kazandikca daha guzel is yapacaklari, yurt ici satislar arttikca ikinci el piyasasinin da hareketlenecegi gercegi, bunlarin hepsi guzel fikirler.
Katilmadigim nokta: Fiyatlari belirleyenin tuketici oldugunu varsaymissiniz sanki. Ben tam aksini dusunuyorum. Su bi gercek ki, Turkiye'de bayiler tuketicinin indirim isteyecegini bilerek fiyatlari yuksekten tutmaya cok alismis. Ancak kurlarin yukselmesinden sonra bahsettiginiz zorlanma mevzusu gerceklesmeye basladi. Su an piyasadaki fiyatlarin kafadan %10'u sisirme farki. Tuketici indirim istedigi anda direk o payi dusuyolar. Peki bisey sorayim, saticilar bir araya gelip, hem kendileri icin, hem de tuketiciler icin makul liste fiyatlari ve makul indirim oranlari hakkinda ortak karar alsalar. Ve misal saat almak isteyen ben, gittigim 5 saatcide de benzer indirim oranini ve benzer rakamlari yakalasam, sizce ne yaparim? Sansimi daha mi cok zorlarim? Saati almaktan vaz mi gecerim? Hayir. Yine o saati alirim ama eger o fiyatin makul oldugunu bilirsem o saati Turkiye'den alirken mutlu bile olurum. Liste fiyatlarini marka belirliyor da olabilir, yine olay bayilerde bitiyor.
Ben su ana kadar sahip oldugum butun saatleri yetkili bayilerden satin aldim. Internetten alma sansim varken de yetkili bayiden aldim ve bu kararimdan dolayi gayet mutluyum ama bunun yaninda bayiye 1000 TL fazladan vermek yerine daha degerli bi saate sahip olma fikri de oldukca cazip geliyor.
Benim merak ettigim, bu tur bazi internet siteleri ABD grey market'tan daha ucuza bazi markalari nasil satabiliyolar? Mesela Maurice Lacroix bahsi gecen sitede baya ucuz.
T S F = P A Y L A Ş I M