Sıklıkla hareket halindeyiz, bu karelerde yaklaşık 2 ay önce Şanghay'dan Çin setti üzerinden ne bileyim Rio Copacabana, İpanema'ya kadar muhtelif ortamlarda ve muhtelif kişilerle çekilmiş puro anıları dolu Fotoğraflarım var bunları buraya taşıyıp sizleri sıkmak istemem. Onun yerine kendimce çok faydalı olacağına inandığım şekilde katkı sağlama müsade ederseniz sanırım herkes için daha faydalı olabilirim.
Temelde ülkemizde (Herkesin TR'de olduğunu kabul ederek) saklama koşulları biraz sıkıntılı, ısı (hep gözden kaçıyor) ve sabit nem ortamını yakalamak sıkıntılı... Özellikle orjinal premium puro tüketen bunları ROTT (Right Over The Track)/ Fabrikadan taze ediniyorsanız bu nem ve ısı meselesi sizi yepyeni sorunlarla karşı karşıya getirmekte.... Konuyu yine nem damlası ve nem solüsyonlarına getireceğim. Link falan vermiyorum ama dönüp sahibinden gibi sayfalarda Cohiba veya nem solusyonu diye aratırsanız aradığınızı kolaylıkla bulabilirsiniz...
Neyse ben elimden geldiğince bildiklerimi aktarayım;

Humidor içinde genelde hazir olarak gelen ve içine distile su konması gerektiği söylenen siyah kutucuklar ülkemizde hiçbir işe yaramıyor....
Ülkemizin hava şartları belli ve genel olarak odaların ortlama ısısı yüksek oluyor bu Humidorun içerisindeki o kap içine konulan distile suyun çok çabuk havaya karışmasına sebep oluyor.

Biliyorsunuz bağıl nem kadar humidorun iç ısısı da önemli.

Özellikle yurtdışında nem sorununa yönelik markalaşmalar mevcut (ki tamamen bu alanda çalışan şirketler bunlar) özel nem solüsyonları, nem kristalleri ve nem jeli türevi ürünler ciddi olarak kullanılıyor. Kullanılması da doğal size gelen paketi açıp humidorunuza yerleştiriyorsunuz 1 gün içinde nemi atıyorum %65'e sabitliyor... hiçbir koku tad falan bırakmadıkları için de gayet kullanışlı... Artı bu ürünlerin ortalama fiyatları çok yükse sayılmaz ancak kısa ömürlü ve birde işin içine kargo ve gümrük girince sonuç rakam insanın sinirini bozabiliyor.... Bu siniri bozulanlardan birtanesi de benim... uzatmayayım,
Benim kendim için kullandığım 3 tane çözüm var. 1- Nem Solüsyonu; Bilirsiniz Humidorunuzu ilk aldığınızda distile su kullanarak aktive etmeniz gerekiyor bu sürecin bir benzerini mevsim geçişlerinde yapmanız lazım. %50 Distile su ile karşıtırılmış Solüsyon 48 saat içerisinde 2 şey yapıyor;

nemi %70 oranına getiriyor ve olası tütün böceği veya larvalarının Humidoru mesken tutmasını zorlaştırıyor, humidorunuz ispanyol sedir değil de kanada/ amerikan sediri veya maun olsa aradaki farkı kolayca göremediğimiz için bu iki fonksiyon (Böcek arkadaşlar ispanyol sediri kokusunu sevmiyormuş..) önemli. Onun dışında nemin sürekli olarak %65-70 oranında tutulmasını sağlamak durumundayız (Bu oranlar ile olası Hygrometrelerin yanılma payını da hesaba katmış oluruz). Bunu da sorunsuz bir şekilde kışın sadece nem tanesi kullanarak yazın ise 3. ürün olarak distile suyu da nem tanesinin yanına ekleyerek..

Distile suyu bir kabın içine koyduğumuzda humidorun sarsılması durumunda hem purolarımız ıslanır hem de humidorun ağacı, külliyen zarar...

burada bahsetmiş olduğumuz nem damlası ise bence bu ürünler içerisinde en teknolojik olanı. Distile su ile yükleniyor, 25 katına kadar içinde bulunduğu distile su dolu kabın içinden distile suyu bünyesine çekiyor ve nemin yavaş yavaş havaya bırakıyor, humidor sarsılsa dahi herhangi bir dökülme falan olmuyor...
En ufak bir koku, bozma vs. yapmadığını teyit edebilirim.
Konuyu daha detaylandırmak mümkün ama buna gerek olduğunu sanmıyorum. Özellikle sormak istenilen şeyler olursa elimden geleni yaparım.