sasuta yazdı:hknmtn yazdı:Diyelim ki firmaya mail attınız onlarda "olur pakete 25€ yazarız" dedi ve gönderdi. Gümrük şüphelenirse paketi açıp bakabilir ve sizden kredi kartı slipini ibraz etmenizi isteyebilir. Eğer oradaki tutar 25€'nun yaklaşık değerinde değilse geçmiş ola.
Yaparlar mı bilmiyorum ama Türkiye'ye özel olarak ürün fiyatlarını 30euro altına çekip farkı kargo ücretine yedirirlerse sorun ortadan kalkar diye düşünüyorum. Tabi burada da kargo ücretini satıcnın aldığını varsaymak gerekiyor.
Kargo ücretini satıcı firma alıyor tabi.
Böyle olması kulağa mantıklı geliyor ama risk her zaman var.
Gümrük şüphelendiği paketi açıp, inceleyip, internette aratıp ortalama fiyatı da belirleyebiliyor.
Mesela hiç talep etmediğim halde satıcının üzerine 25$ yazdığı paketim açılıp, 25$ yazan kısıma tek çizik atılıp, 100$ olarak el ile yazılıp bana ulaşan kargom oldu ve vergisini de 100$ üzerinden ödedim, ürün 80$'dı (:
Ya da daha önce verdiğim örnek gibi mesela gene satıcıdan hiç talep edilmediği halde düşük yazan fiyatlar için kredi kartından slip istendiği de oldu. Beyan edilen miktara göre vergi yeniden hesaplanıp gümrükten öyle çıkarıldı kargo.
Varsayımsal senaryolar üzerinden konuşmuyorum. Bunları yaşadık. Bunları göze alın diyorum sadece. Ha illaki böyle olacak diye bir şey yok. %20 olabilen şeyler bunlar. Ama şunu da söyleyim kargo paketinin açılıp, incelenip, bir sakınca görülmediği durumlarda hiç bir sorun çıkmadan bana ulaşan çok kargom oldu. Kargo geliyor, bakıyorum gümrüğün koli bandıyla öylesine tekrar sarılıp gönderilmiş. Anlıyorum ki incelenmiş. Yani ciddi ciddi açıp inceliyorlar.
Riske değer derseniz deneyin. Biraz para kaybedersiniz en fazla. Kelepçeleyip götürecek halleri yok ya (: