TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Rotap Onarım Bedelinde Pazarlık Şansım Varmıdır?

Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.

TSF

Re: Rotap Onarım Bedelinde Pazarlık Şansım Varmıdır?

Mesaj bavyerablue » 21 May 2011, 11:33

Eyvallah görünen o ki herkesin bi yarası var. ama benim şu soruna da bi yorum yapsak :D
Kullanıcı avatarı
bavyerablue

Mesaj asymptote » 21 May 2011, 11:58

Saati kurmayın da çalıştırmayın da. Pazartesi günü servise götürün derdi neyse anlaşılır. Saati kontrol etmeden, zaman ayarını yapmadan size teslim etmeleri tam bir aymazlık. Benim Tissot marka saatim içine nem almıştı, onarım için LPI ye gönderdim 1 hafta sonra ancak gönderdiler geri. Ben çok geciktirdiler diye kızıyordum, oysa saat gelince ne kadar ciddi ve özenli iş yaptıklarını anladım. Saatimin nem alma sorunu tümüyle çözülmüş, 3 bar su geçirmezliği olan saatimin 8 bara kadar su geçirmezlik testi yapılmış, test raporu da saatle birlikte bana gönderilmişti. Ayrıca saatim 3 gün ayar makinesinde kalmış, şu an günlük sapması +1sn. Servise gitmeden önce +8sn/gün idi.
Çıkan sonuç: Servisten servise fark var!
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj bengisaat » 21 May 2011, 19:51

3 gün ayar makinasında kalmamıştır o beklemenin bahanesi :)
Ayar makinasına girer 10-20 saniyede sapmayı belirtir, ayarlarsınız tekrar bakarsınız v.s.
3 bar standardından 8 atm test almak gerçekten ilginç bence siz yinede o raporu pek ciddiye almayın derim çünki muhtemelen başka bir saatin raporu ile karıştı
Siz 3 atm standardından şaşmayın ağabey tavsiyesi :)
facebook.com/saatatolyesi/
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj asymptote » 21 May 2011, 20:28

bengisaat yazdı:3 gün ayar makinasında kalmamıştır o beklemenin bahanesi :)
Ayar makinasına girer 10-20 saniyede sapmayı belirtir, ayarlarsınız tekrar bakarsınız v.s.

LPI de şöyle diyor ama:
Bakımı yapılan mekanik saatlerin ayarlarının kontrol edilmesi için, minimum 3 maksimum 7 gün süre ile ayar makinasında bağlı kalmaları gerekmektedir.

Saatim şu an günlük 1 sn sapma yapıyor, ayar makinesinde ne kadar süre kaldığını bilmiyorum ama iyi ayarladıkları kesin :D
bengisaat yazdı:3 bar standardından 8 atm test almak gerçekten ilginç bence siz yinede o raporu pek ciddiye almayın derim çünki muhtemelen başka bir saatin raporu ile karıştı
Siz 3 atm standardından şaşmayın ağabey tavsiyesi :)

Pek sanmıyorum fakat dediğiniz gibi rapor karışmış da olabilir. İki farklı basınç düzeyinde teste tabi tutulmuş saat, ayrıntıları şöyle:

ALC2000 Prog: P4

Test Pressure : 0.8 bar
Maximumm deformation :+010.4 u
Tightness value :+7.3 % min
Test 1 okay

Test Pressure : 8.0 bar
Maximumm deformation :+145.3 u
Tightness value :+2.9 % min
Test 2 okay

Bunları biraz da merakımdan yazdım, öğrenmek için. Deformasyon için biz mühendisler mm kullanıyoruz bu u da ne oluyor? :) Ayrıca Tightness value (sanırım sıkılık değeri) tam olarak neyi ifade ediyor ve nasıl ölçülüyor?

Bu arada tavsiyenize elbette uyacağım, saatim zaten 3 atm dirençli.

Süreç boyunca bilgi verdiniz, yardımcı oldunuz, tüm bunlar için tekrar teşekkür ederim Ustam.
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj bengisaat » 21 May 2011, 23:38

Bende teşekkür ederim.

Sanırım sistemi bilen birileri ile bu yazıyı paylaşacağınızı düşünmedikleri için yazıda ifade eksikliği olmuş.

Doğrusu şöyle olmalıydı: "Bakımı yapılan mekanik saatlerin kontrol edilmesi için, minimum 3 maksimum 7 gün süre ile servisimizde kalmaları gerekmektedir."...

Basınç test tablosuna gelince:
Tablo Saatin dıştan içe ve içten dışa basınç direncini ve yüzdesini gösteriyor .

Bizdede aynı makinadan var ve normal değerlerde bile kolay kolay okeylemeyen adeta " lisedeki sıfırcı hocalar" misali notu çok kıt bir cihazdır,o nedenle yazdım yukarıdaki yazıyı.:)
Eğer doğruysa Lpi yi tebrik etmek lazım ancak bizim cihaza bağlasak 5 atm bile okey vermeyeceğinden adım gibi eminim :)

Bunları yazmamdan kasıt asla meslekdaşlarımı kötülemek değildi yalnış anlama olmasın,bu değerlere bakarak kullanırsanız sizde üzülürsünüz onlarda tekrar tekrar uğraşırlar.
En son bengisaat tarafından 21 May 2011, 23:40 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj bengisaat » 21 May 2011, 23:40

Bu arada yeri gelmişken bilgi dağarcığımıza ekleyelim:

Test nasıl yapılıyor
Saati cihazın haznesine yerleştirirsiniz hangi basınç direnç standardındaysa o değerlere getirirsiniz,kapağını kapattığınız anda saatin bulunduğu bölüme girdiğiniz değer kadar hava basılır ve 60 saniyeden geriye doğru saymaya başlar,bu sırada saatin içine ne kadar hava gittiği ölçülür ve buna göre dayanıklılık değerlerini yazar test başarılı ise içindeki hava boşaltılır ve bu kezde aynı değerlerde bölmedeki hava çekilir aynı süreç tekrarlanır ve bu testte başarılı ise rapor hazırlanır ve yazıcısından yazdırılır.(Bütün bu işlemleri cihaz otomatik olarak yapmaktadır siz sadece saati yerleştirip basınç standardına getirirsiniz ve cihaz gerisini otomatik yapar ve rapor hazırlar.)

Daha eski model ve su ile test edilen cihazlarda manuel olarak yapılır saati önce belli bir yerine kadar su ile dolu olan makinanın su olmayan üst kısmına yerleştirir ve kapağını kapatıp hava basarsınız istediğiniz değerlere gelince bir süre bekler ve üstteki butondan havayı birazcık azaltıp saati su olan alt bölüme itersiniz.
Bu durumda saatten hava kabarcıkları çıkıyorsa saat o değerdeki basınca dirençli değildir ve kabarcıklar nereden çıkıyorsa oradan su alıyor demektir.Ben aslında bu tip cihazlara daha çok güvenirim ancak epey zaman ve iş gücü kaybı nedeniyle elektronik olanlar çok daha pratik olmaları nedeniyle sistem artık elektroniğe dönmektedir.

Testin amacı ise:
İlk testte , saatin ısısı dışarıya göre daha düşük olduğunda dışarıdan içe doğru ısı farkı oranında basınç olacağı kuralına göre düşünülmüş ve bu durumda dışarıdan gelecek basınca ne kadar direnç gösterebileceğini ölçmektir.
İkinci testte ise aynı durumun tersi yani saatin ısısı dışarıya göre daha fazla olduğu durumlarda saatin içinden dışarıya oluşacak basıncın ne kadarına direneceğini ölçmektir .

Bu konuda sivri bir misal vereyim:
Saati kalorifere yakın bir yerde dururken saati alıp kış günü buz gibi suyla dolu bir kabın içine attınız.
Böyle bir durumda saatin nasıl su aldığını gözlerinizle görür hatta kulaklarınızla bile duymanız olasıdır :D

Ayarlama kısmına gelirsek:
Saati ayar test cihazına bağlarsınız ve cihaz size saatin frekansını ve ayarını gösterir ve sapma varsa manuel olarak balasın daha doğrusu pandülün bağlı olduğu raketin yardımcısı olan ve pandülün dolayısı ile balansın salınımını hızlandırıp yavaşlatmaya yarayan kolu ilerleterek en hassas ayarı gösterene kadar işlemi yaparsınız bu bir nevi pandülün sanal olarak kısaltılması diyebiliriz yani fazla ilerlettiğinizde geri alarak alabileceğiniz en hassas ayarı verdiğine emin olduğunuzda çıkarırsınız,ve (Emin olamadığınız durumlarda) tedbir olarak kurma makinasında bir kaç gün bekletirsiniz bu şekilde koldada en hassas ayarı göstermiş olur ancak ben buna muhalifim benim saatini yaptığım dostlarıma tamirden sonra mutlaka sorduğum bir soru paketi vardır.
-Saati daha çok hangi pozisyonda kullanırsınız ?
-Saati geceleri çıkarırmısınız ?
-Sıcak ve soğuk havalarda dışarıda bulunma süreniz normal bir vatandaşa göre daha fazlamıdır?
V.s. ..
Bu soruların cevabına göre yapılan ayar bence çok daha verimli olacaktır,
Nitekim az önce forum üyesi bir dostumuzun saatini bakım ve onarımını bitirip ayar testine aldım ve yukarıdaki soruların cevabına göre hesaplayarak yaptığım ayar ile günlük 4 ile 10 saniye arası sapma olacaktır ,aslında daha da hassas ayarlar alınabilir ancak bazı parçaların yenilenmesi gerekirki 30 yıllık bir Seiko 5 e göre bu değerler oldukça tatminkardır.
En son bengisaat tarafından 22 May 2011, 19:59 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj bengisaat » 21 May 2011, 23:57

bavyerablue yazdı:Eyvallah görünen o ki herkesin bi yarası var. ama benim şu soruna da bi yorum yapsak :D

Saatinizi bir kaç dakika salladığınız ve koldan çıkarmadığınız halde yine duruyorsa illaki servise gidip açılması gerekiyor.Kurma kolu aşağı pozisyonda duruyor şikayeti çok anormal bir durum; direk,pandül,balans,maşa bunların herhangi birinden yapabilir ancak küçük bir kıl veya metal tozuda olabilir
Kullanıcı avatarı
bengisaat

Mesaj asymptote » 22 May 2011, 14:50

@bengisaat
Son derece faydalı bilgiler vermişsiniz, bunları bir saat ustasının kaleminden okumak çok yararlı oldu, teşekkür ederim.
Kullanıcı avatarı
asymptote

ÖncekiSonraki

Dön TSF Saat Servis Merkezi - Watch Service Centre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Mtn, yus49 ve 47 misafir

RGY Globak Golden Visa Kıbrıs

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners