valla o once birikim durumuna cok itiraz olmus, onu da soyle aciklarlar, sayet biriktirmen gereken kismi koydugunda ac kaliyorsan, yanlis isi yapiyorsun.
Gidip de kasiyerlik yapip, ben ayda 10bin lira biriktiricem demek biraz yanlis. Gunumuz Turkiyesi ile de alakasi yok net birsekilde. Ben biz warren buffetiz demiyorum kesinlikle ancak senelerdir eski klustur bir arabaya binen adamdan bahsediyoruz, bizde 300bin nakini bankada olup da, kredi ile daha da ustu araba almayan benim tanidgim o kadar az ki. Bunu hatali ya da degil demiyorum, herkesin oncelikleri farklidir, sadece adamin o lafini yanlis anlamamak lazim.
Ayni sey gibi, soruyorlar nasil sizin gibi olabiliriz diye, diyor ki, ekonomi hakkinda gunde 500 sayfa oku, kazanirsin, ama biliyorum yapmayacaksiniz. Ve kac arkadasima bunu anlatsam, ne alaka ya... cevabini aldim.
Bu vizyon olayi, ayrica ben yurtta ogrenciyken bile ayni mantigi yapardim, once biriktirir, bir kac hisse alir (100 lira bile olsa, hisse diyince herkes milyarlar zannediyor) sonra param yoksa, makarna pisirirdim 1-2 hafta boyunca. Bunlarin hepsi oncelik, gecen hatta yine bir arkadasim abi bot almam lazim ama pradanin modellerini sevmiyorum ayaklarim usuyor artik dedi. Ironiye siz bakin, bu bakis acisi ile zaten tum anlayis yanlis oluyor maalesef.
Konudan cok uzaklasmis olucam, ayrica kesinlikle ekonomi uzmani falan da degilim yanlis anlasilmasin, ama en azindan benim bakis acim budur. Ayrica mesela otomatik saati anlatmak demissiniz ya, niye anlatiyorsunuz ki? Hani ben bi 5711in neden 65bin dolar oldugunu kimseye anlatmam, ve hatta taktigim saatin fiyatini asla da soylemem, bilen adam zaten sorgulamaz, bilmeyen de zaten umrunda olmaz. Tabi herkesin yapisi farkli o baska, bazisi anlatmayi seviyor, ben zaman kavramini en analog en hissedilen sekilde, tarihiyle butunluguyle kolumda tasimayi seviyorum. Bu ne kadar derinlesirse benim icin degeri de o kadar artiyor. Bu sebeple maasim 5bin lira da olsa, 100binlik saati almamaliyim asla demem, zira hayattaki amacimiz bir cok baglamda tatmin olmaktan oteye gecmez. Bazisi isiyle, bazisi sporuyla, bazisi cizimiyle tatmin olur, ama herkes uyaninda bsii yapmak basarmak ister, ona ulasirken baska bir seye, ve oylece yitip gideriz. Eger amac boyle bir seye sahip olup mutlu olmaksa, bu mutlu edecekse, geri kalan tum hesap fasa fisodur gibi geliyor bana. Ama dedigim gibi zaten boyle bir konuda her sey gorecelilige gelecek.
Zira taksi kavrami varken, ya da cok lazimsa kiralik araba, ve toplu tasima, araba almaya bile karsiyim ben, cok karsi arguman var, siz de haklisiniz, ama bence manasiz ^^
Cok da politik yazmisim, bazen kizisinca iyi oluodu, neyse bidaki yoruma artik