Forumda birkaç ay önce konuştuğumuz ve Gökhan Bey'in benim için ayırdığı Black Market Esteli Toro'yu denedim.

Uzun zaman önce birkaç tane Black Market Toro içip kendime yakın bulmamıştım. Nedeni fazlaca deri ve odunsu aromalarla bana çok kuru gelmesiydi. Esteli de önceden içtiğim Black Market gibi gövdeli ve bolca derili başladı. Arada uzun süre olduğu için sağlıklı kıyas zor ama sanki Nikaragua kökenli Black Market Esteli, Honduras kökenli Black Market'tan daha gövdeli gibi geldi.
Puronun ilk üçte birlik kısmı bittiğinde tıpkı selefi gibi benlik bir tad olmadığını düşünüyordum ki ortalara doğru alttan alttan kahvenin gelmesiyle biraz dengelenmeye başladı. Üçte ikilik kısmında derinin geri plana çekilmesiyle aramın pek iyi olmadığı kuru hissiyat da gitti ve hafiften çikolatanın kendisini hissettirmesiyle harika bir şölen başladı. İlk 40 dakikası gergin geçen 2 saatin üzerindeki serüven, damakta şahane bir tat ile son buldu.
Sonuç olarak Black Market Esteli, benim için Black Market'tan daha dengeli ve hoş bir puro. Ancak neredeyse puronun üçte birini kaplayan başları damak tadıma hitap etmiyor. Dengelemek için tatlı bir eşlikçi aradım... Gökhan Bey'e durumu anlattığımda robusto vitolasında bu durumun olmadığını ve onun daha dengeli bir puro olduğunu söyledi. Deneyimi bütün olarak değerlendirirsem, Black Market'a eski mesafem kalmasa da halen benim purom değil. Ancak bir gün robustosunun fikrimi değiştirip değiştirmeyeceği de meçhul