2Fast sen bir işler çeviricen galiba

Bedeli düşük yazmak yasalara göre suç bu yüzden USA, AB vb ülkelerindeki ciddi firmaların çoğu yapmaz. Cezaları ağır. Ürünü düşük göstermesi demek firma için denetimde vergi kaçırdığının ortaya çıkması demek. Yapan firmalar var elbette Asya ülkelerinde yoğun olmakla beraber. Burdada direk adresine gelir özel firmalar ile gönderilirse yanlız Türkiyede Fedex, UPS, DHL gibi firmaların komisyon ve servis hizmet bedelleri çok yüksek. Bu yüzden onları şu etapta tavsiye etmiyor kimse. Halende tam düzene oturmadı.
Örnek sana bir sahış yollarsa herhangi birşey ve hediye olarak yazarsa zaten gümrüğe girmemeli kanuna göre, çünkü o üründe fatura olmayacaktır. Bir sürü kuralı var aslında ticari gönderilerde fatura misal dış naylon cepte olmalı kanunen, içerde olmamalı vs. Türkiyede halen karmaşık bazen pahalı ürün geçer bazen ucuz şey kalır gibi ilginç şeylerde mevcut, zaten ondan böyle hep tartışılıyor. Biraz daha gelişsin herşey rayına oturur tam düzenli şekilde bence herkeste rahat eder.
Yurtdışı konusu ise söyle, her ülkenin kendine göre vergilendirme oranı var. Misal bizim TSF SE'ler birçok ülkeye gidecek her yerde vergi ve gümrük bedellerini ödeyecekler ama dediğin gibi direk kapıya gidecek. Norveçte yüzde 39 vb gibi birşeydi galiba bizden çok daha fazla. USA'de yüzde 8 gibi olabilir. Orda direk adrese gitmesi farkı şu şekilde. Fedex UPS vb orda paketi veriyor alıcıya, daha sonra gümrükleme faturasını ve servis bedelini gönderiyor ödenmesi için. Birde hizmet bedeli makul seviyede bu firmaların oralarda. Bizde sonradan fatura etme olsa burda vatandaşların çoğu paketini alınca ortadan kaybolur yada yanlış adres verir, cinlik düşünür. O yüzden bizde özellikle uygulamıyorlar.

Linkteki konularda biraz üzerine konuşmuşuz hemde biraz eğlenmişiz, belki faydası olur diğer merak edenler içinde:
Yurtdışı Alışverişte Vergi ve Gümrük Hakkında Bilgi Talebi
viewtopic.php?f=12&t=3430&p=36612#p36612500-600$ Aralığında İsviçre'li Saat Tavsiyesi
viewtopic.php?f=62&t=4285&p=48893&hilit=dhl#p48893