Bu konuda size katılıyorum,elbette siparişi veren firmanın standartlarına uygun olarak üretilen aksam klasik çin kalitesizliğinin düzeyinde olmayacaktır.
5 yıldan beri çalıştığım firma önceleri korede üretim yaparken son 2-3 yıldır çinde üretim yaptırıyordu marka olarak 35 yıldır belli bir pazarı yakalamış olan firma her geçen yıl kalitenin düşmesi nedeni ile epey pazar kaybetti.
Çinde bir kaç fabrika ile çalıştılar Bunun sebebi
Ben bizzat müdahil olmama rağmen çinli mühendisler kafalarına göre iş yaptılar,su alma sorunu yaşandı ben ayar kolu ve su borusu tasarımını çizdim verdim , yaptılar ancak 2 parti üretip yine kafalarına göre üretim yapmaya başladılar.
Adamlar saatleri su testine sokuyor su almıyor ancak 3 ay sonra almaya başlıyor,bakıyorsunuz kullandıkları conta kauçuk değil plastik.
Onu düzelttiriyorsunuz bu sefer kurma kolu eriyor halbuki standardında çelik üzerine altın giydirme olarak sipariş verilmiş.
Biz onu yapamıyoruz koreden getiriyoruz diyorlar bu konuyu kavga dövüş hallediyorsunuz sonra bakıyorsunuz camlar çizilmeye başlıyor oysa siparişlerde standart olarak safir cam verilmiş.
Gittiğinizde modellerden beğeniyorsunuz sorduğunuzda kasası kordonu çelik diye cevapladıkları bir model 6 ay sonra müşterinin kolunu tahriş etmiş erimiş şikayeti ile geri geliyor.
Bu konuyu hallediyorsunuz bu sefer kasa eriyor, kaplama atıyor v.s.
Yani sorunlar tükenmiyor.
Başka fabrika ile anlaşıyoruz onlarda aynı şekilde 5-6 ay sonra aynı sorunlar sil baştan.
Üstelik bu sorunlar fiyatla ilgili değil onların standart üretimlerinde fiyatları belli işte efendim atıyorum
şu modelden 5000 adette şu fiyat 1000 adette şu fiyat gibi,ancak siz ben şu modeli beğendim ancak makinası ronda olsun,cam safir kasa kordon çelik ve ayar kolu çelik üzerine altın geçme istiyorsunuz çıkardıkları fiyat buna göre değişiyor kabul edip sipariş veriyorsunuz yani Türkler ucuza kaçtıkları için oluyor tezi burada geçerli değil.
Yani bahsettiğim adamların kanında hile var kimse hesap soramıyor zaten gittiğinizde devamlı uyarılıyorsunuz aman şuraya gitmeyin aman şunu yapmayın diye.
Kaliteden ödün vermeyen firmalar ise çoğu bizzat çinde kendi tesislerini kuruyorlar ve işçilik vergi gibi konularda tasarruf ederek maliyet düşürüp rekabet edebiliyorlar.
Sizinle bu konudada şöyle bir noktada buluşacağımızı düşünüyorum.Sadece bakış açımız farklı , şöyle ki :
-------------------
Evet sizin dediğiniz doğru; ellerindeki teknoloji İsviçreden aşağı değil dolayısıyla isterlerse en hassas makinayı en kaliteli şekilde yapabilirler.
------------------
Benim dediğimde doğru bizzat başlarında durmazsanız,kaliteden asla ödün vermeyen bir tutum sergileyemezseniz,
ancak özelliklede verdiğiniz siparişler nedeniyle onların vazgeçemeyeceği kadar güçlü bir firma değilseniz o zaman istediğiniz kalitede üretimi kesinlikle yaptıramazsınız .
Yani atıyorum eta nın yaptırdığı bir makinanın aynı kalitesini etadan 3 kat fazla fiyat verseniz yaptıramazsınız.
Bunun aksine eğer eta dan daha güçlüyseniz onların siparişinden daha fazla sipariş verebiliyorsanız ve buna çinliler inanırsa.
Üstelik siparişten teslimata kadar bizzat denetleyebiliyorsanız İşte o zamanda Eta bile sizin kalitenizi yakalayamaz.

(Afaki bir örnek olsa da durum açıklamak babında verdim)

Sonuç olarak buluşacağımız nokta Çinli de akıl var,teknoloji var, fikir yok ileriyi görme yeteneği yok ve 3 kağıdın her türlüsü var, cebinizde 10 dolar varsa ve tenha bir yerdeyseniz birazdan ölü olma ihtimaliniz belkide % 25

İsterse kralını yapacak teknolojisi var ama en ufak bir açığınızı bulsuysa ve yağlı müşteri değilseniz aldığınız yumurtanın içinden sarısı çıkmaz.