Konu hakkında faydalı bilgiler verilmiş ben yine de kendi açımdan bi kaç ekleme yapayım.
1- Yağ yakımı aerobik ortamda gerçekleşen bir olaydır. Bunun da ideal nabız aralığı kişiden kişiye göre değişmekle birlikte 120-160 bandında olduğu söylenir. Net cevap verip "140 bpm (beat per minute)" demek isterdim ama yukarıda da belirtildiği gibi araştırmalar yapıldıkça sporun da gitgide kişiye özel olduğu ortaya çıkıyor.
2- Kür, steroid, v.s. gibi kavramlar sizin asla bilmemeniz gereken şeylerdir. Bu konularda bilgi edinmeyin bile.
3- Yürüyüşle çok kilo verilebilir ama verilmeyebilir de. Bu yürüyüş/koşunun temposuna bağlı.
4- Kişisel olarak interval koşu/yürüyüşlerin kilo verimi açısından en faydalı çözüm olduğunu söyleyebilirim. Yani önce hafif tempoyla koşu/yürüyüş arası bir tempoda başlayacak, 400 mt sonra (tamamen örnek veriyorum) 100 mt hızlı bir depar sonra tekrar 400 mt yürüyüş... Bu döngüyü 5-6 kere tekrar etmekte fayda var.
5- bu sayede ilk önce nabız aralığını yağ yakımı seviyesinde biraz tutar sonrasında anaerobik kapasiteye biraz yüklenir sonra tekrar yağ yakımı seviyesine gelerek faydalı bir kombinasyon yapmış olursunuz.
6- Kafada bir resim oluşturabilme adına şöyle diyeyim; 120 - 160 nabız aralığında vücut denen makine yağdan yakarken; 160 üstünde aşırı yakıt ihtiyacından dolayı yağ yakımı gibi uzun bir enerji elde etme prosesi yerine direkt olarak cepten yer.
7- Baran'ın dediği konu (vücudu göçertilmesi) üst düzey sporcular için doğrudur. Bununla birlikte,
a-yaşam kalitenizin üst düzeyde kalması,
b-postür bozukluğunuzun olmaması,
c-kuvvette (güç demiyorum) devamlılık sağlanması
d-hareketlerde sağlıklı bir range of motion'ın olması gibi nedenlerle
ağırlık çalışmak ya da vücut ağırlığıyla egzersiz yapmak şarttır.
Bunu da çok temelde basit itiş - çekiş hareketleri olan şınav, barfiks ve air squat denen hareketlerle yapabilirsiniz. Yapacağınız çalışmalar eklemleri olumsuz etkilemez, içiniz rahat olsun. (bunun söz konusu olması için triatlet seviyesinde elit sporcu olmanız ya da özel birliklerde olduğu üzere ağırlıkla koşu/uzun intikal gibi çalışaları yapmak gerekir)
8-Bunları yazarken de uzun süredir anaerobik antreman yapan, senelerdir mücadele sporları ile uğraşmakta olan, kardiyovasküler sistemi spor nedeniyle gelişme göstermiş (yani kalp büyümesi

), hemen hemen her antreman biçimini denemiş birisi olarak söylüyorum.
9- son olarak crossfit denen reklam harikası saçmalıktan olabildiğince uzak durun. Detay bilgi isterseniz ÖM vasıtasıyla da yardımcı olmaya çalışırım.
“Some people feel the rain. Others just get wet.”
Bob Marley