copycat » 25 Mar 2016, 16:56
bana göre saat markalarında en çok abartılan iki konu şunlar.
biri firmanın quartz saat üretmesinin acziyet ya da kalitesizlik olarak görülmesi.
30 yıldır aralıksız kol saati kullanırım. ilk saatim bana yazlıkta babamın aldığı bugünki değerle 10 TL edecek casio çakması plastik dijital bir saatti. babamı dinlemedim saati denize soktum su aldı elimde patladı. o günlerden bugüne birçok markanın otm. saatlerini kullandım. halen de ağırlıklı olarak otm saat kullanırım. ama birçok zaman özellikle isteyerek quartz saat de kullanıyorum. quartz mekanizma firmalara tasarım anlamında bir çok imkan tanıyor. kadrana birçok farklı özelliği çok şık şekilde yerleştirme imkanı sağlıyor (aslında ben kalabalık kadranlardan hoşlanmam. burada kastettiğim kalabalık kadranlı chrono saatler değil). quartz makine orta ve alt fiyat segmentinde, big date özellikli, ikinci saati olan, ince saatlerin üretimini de mümkün kılıyor. sıradan kullanıcının ya da çok fazla sayıda saat olan birinin koluna saati takıp, ayarlamadan evden çıkmasını sağlıyor.
uzun lafın kısası longines in isteyen müşteriye conquest gibi bir saatin quartz seçeneğini sunması bana göre asla markanın değerini düşürmez. kimsenin kafasına silah dayamıyorlarsa biz saatin işçiliğine, kalitesine, tasarımına, malzeme kalitesine bakar istediğimiz versiyonu alırız.
ikincisi inhouse makine üretmenin eta makine kullanmakla arasında yarattığına inanılan fark.
mercedesin renault, bmw nin psa motoru kullandığı, iphone un tamamının çin'de üretildiği bir dünyada, eğer eta kalitesi tescilli, güvenilir, değrli bir mekanizma üretiyorsa; maliyetleri ve kaliteyi standardize edebilmek adına bunun kullanılması bana göre hiçbir sorun oluşturmaz. he canı isteyen ya da harcama alışkanlığı müsait olan daha yüksek bedele inhouse mekanizma arasın kimse bir şey diyemez. ama diğer yandan içeriisnde aynı eta mekanizma olan iki farklı saat birbirinin 5 katı fiyat ve kalitede olabilir. bunda hiçbir sorun yok. mekanizma bir saatin her şeyi değil. o mekanizmanın yerleştirildiği fabrikanın ortamı bile kaliteyi etkileyebiliyor.
son olarak longinesin fazlasıyla itibar gördüğünü düşünüyorum. yurtdışında da çok popüler ve gayet prestijli olduğunu hep gördüm. tabii ki sınıf standartlarında.