Asyptote

güzel kitap

Görüyor ve üç artırıyorum, ama önce biraz laflayalım.
Bilim felsefesi bence hem bilimi hem doğayı hem insanı hem de genel toplamda evreni anlayabilmenin en önemli basamağı.
Bilim / teknoloji / mühendislik eğitimi almış çok insanın şikayeti bütün öğrenilenlerin biraz havada kaldığıdır, örneğin her mühendis termodinamik kanunlarını öğrenir, hesaplamalarını da yapmayı öğrenir ama bunun gerçekte ne demek olduğunu hayatın , evrenin neresinde nasıl kendini gösterdiğini çok sonra keşfeder, hatta çoğunlukla keşfedemez bile; havada kalır. Bilimin felsefesi işte bu kapıyı açar. Teknoloji bilimi somut hale getirir, hayata sokar, felsefesi ise onu kavramaya yarar.
Lafı uzatmayalım, ilk kitap "Başlangıçta hidrojen vardı" ilk yaradılışı bilimsel olarak anlatıyor ve sadece bilimin değil, doğanın ve evrenin her yanından örneklerle gidiyor. Big bang - hidrojen- binlerce ara adım- bugünkü yaşam şeklinde özetleyebilirim. İlginç bilgi ve örneklerle bezenmiş harika bir kitap.

İkinci kitap, " Bilinç gökten düşmedi" ilkinin devamı niteliğinde, madde oluştuktan sonra canlılar için bilincin (teolojide "ruhun")nasıl oluştuğunu yine harika bir dille anlatıyor.

Assolisti sona sakladım, üçüncü kitap "Insanın yücelişi". Bilime felsefeye sosyolojiye ilgi duyan herkes için bir başucu kitabı olduğunu rahatlıkla iddia edebilirim. 70 li yılların ortasında yazılmış olmasına rağmen günceldir. İnsanın sadece bilimsel değil kültürel yücelişini de anlatan mükemmel bir kitap. Bulması biraz zor olabilir ama merak edenler için İstanbul sahaflarını zevkle didik didik arayacağımı bildiririm.
9. yaş günü hediyemdi çocuk merakımla okumuş, anlamaya çalışmış doğal olarak çok azına hakim olabilmiştim ama hayatımın her döneminde tekrar tekrar okuyup karıştırdığım bir kitaptır.