Öncelikle genel itibariyle @Clk nın esprili marka & grup eleştirilerini zaman zaman saldırgan, zaman zaman fanatik buluyorum. Hele ki seven, tercih eden onca kullanıcısına zaman zaman ayıp olduğu kanaatindeyim.
Yalnız bu daha genel çerçeveli ve isviçre saat endüstrisindeki tüm marka ve grupları ilgilendiren eleştiriyi dikkate değer buluyorum. Hatta Sıkça referans verilen "neye swiss made denir" konusunda İsviçre'nin belirlediği kriterlerin de tartışılması çok önemli.
Hatta clk'nın iddiası "ciddi şekilde" ispatlanırsa büyük skandal olacaktır.
Evet, Çin'de isviçre kriterlerinde üretim yapılabilir. Hatta abartalım insan kıymeti daha az olduğu için daha çok el emeğiyle ve daha yüksek kalite üretilmiş olsun (bu mekanizmayı üreten çocuk kör oldu klişesi

). Birşey ifade etmez. Lüks tüketim farklı bir konu. İhtiyaç ötesi hazlar aranıyor. Yıllarca elden ele gezmiş, bir süre Boşta kalmış sonra sermayedarlarca yeniden diriltilmiş isviçre markalarıyla, 200 senedir aralıksız üretim yapan aile şirketleri, pp, vc gibiler arasında ne fark var. Yani sorsanız alpina da tarihi referans veriyor mesela ama rolex ile bir tutabilir miyiz? Hayır. Tarih, prestij satın alıyoruz. O Yüzden ucuz işçilerin değil, müreffeh isviçre vatandaşlarınca, nemden ari pırıl pırıl havasıyla jura Dağları'nda, yaylalarında üretildiğini bilmek istiyoruz saate baktığımızda. Öyle ya Köklü markalar aynı kasabada aynı arazide üretim yapmaktan duydukları gururu bizlere ve fiyatlara yansıtıyorlar
Yani belki nice fiyat muadilinden kaliteli grand seiko gerçeği ve insanların bakış açısı bile ortada. Benim için Japan made kavramının yeri başkadır, eklemeliyim. Garibim uzakdoğulular dürüstçe yazıyor japan mov diye arkayı çeviriyorsun, Tayland veya Çin mamülü çıkabiliyor. Japan made yapıştırmıyorlar. Bundan çok daha fazla ve Detaylı dürüstlüğü isviçre malı Tüketicileri hak ediyor.
Dünya'da temiz suya erişimi olmayan yüz milyonlarca insan varken, günlük 1 USD altı ücretlerle çalışan milyarlar varken bu fiyatlandırma politikası "maliyet için Çin'de bazı tedarikler olabilir" bahanesini kaldırmıyor.
ETA'nın tedariği kesmesi Sürecinde bu gruba bir saldırı, itibarsızlaştırma çabası da akla yatkın geliyor.
Ama @Clk önderliğinde tüm endüstrinin temeline dinamit döşeniyorsa keyifle takipteyiz
Not: designed in california assmbled in erbaa