Bg17 » 04 Şub 2015, 18:31
Her zamanki gibi milletimizin karakteristik ozelligine burunuyoruz, ve keskin, genelleyici yorumlar geliyor.
Konustugumuz konu bir kol saati, bir aksesuar, bir luks, bizler gibi bazilari icin de bir hobi. Sahte saatle ilgili kismi bi kenara birakirsak, herkesin ayni derecede ilgilenmeyebilir. Normal bir kullanici da tarihini makenizmasini arastirmadan bilmeden bir tane submariner alip 15 20 yil kullanabilir, daha sonra cocuguna verebilir. Taktigi saati bilmiyor diye elestirmesino dogru bulmuyorum. Bu kisi raymand weil ile patek philippe arasinda farki bilmek zorunda degil.
Cogu ust duzey marka sadece meraklilarina hitap ediyor, pazarlama stratejileri, reklam kampanyalari da bu dogrultuda olusturuluyor. Bu dongunun disina cikmak icin ciddi yatirim yapmak gerekiyor, herkesin bildigi rolex, omega ve tag heurer bu yatirimi yapmis, genel kitlelere kendini tanitmis saat markalari. Bu yatirimin karsiligini da satislariyla aliyorlar zaten. Bu markalardan saat alan ve takan kisilere karsi acaba biliyor da mi takiyor, yoksa gosteris icin mi takiyor diye bakmayi dogru degil. Zaten birinin kendini gostermeye calisip calismadigini 1 dakika icinde anlarsiniz, o da aksesuardan cok nelerden bahsettiginden nasil konustugundandir.
Turkiyede ahlaki degerlerimizin son yillarda oldukca yozlastigini dusunuyorum, para sahibi olmak herseyin onune gecti. Bu sebeple de kimse calisarak para kazanma pesinde degil, parayi bulma pesinde, kolay yoldan koseyi donme pesinde. Maalesef bu da mumkun. Toplumun her kesiminde alin teriyle kazanilmis parayla, bulunmus para arasinda bir fark oldugu bilinci yerlesmemis, hatta calisana enayi gozuyle bakiliyor. Deger bu olunca, elde edilen ganimet misali gostermek de dogal sonucu oluyor. Kaliteyi gormek takdir etmek paylasmak yerine ben bunu yaptim benim bunum var diye tabiri caizse hava atmak.
CLK`nin gozlemine katiliyorum, saatleri biraktik, fiyatlari konusuyoruz sadece. Sanki bir hobi cercevesinde bir araya gelmis insanlar degilde, saat esnaf odasi toplantisi gibi. Yine klasik kultur eksiginden, icsellestirmemekten kaynaklaniyor.
Konuya geri donmek gerekirse, evet bencede saat secimleri kisilikle ilgili ipuclari veriyor. Ben mesela niye bir turlu IWC`ye yada Hublot`a isinamiyorum, ustteki metinde ipuclari var.
Time is too precious to be measured by a cheap instrument...