Gelir seviyesi ile hobilerin
"gerçekten hobi denecek kadar ilgi varsa" kesinlikle alakalı olduğunu düşünmüyorum. Otomobiline 1 milyon TL acımadan verip 10 milyonlarca lira kazancı olup 100TL lik sahte saat takan iş adamı tanımışlığım vardır. Saat o kişi için birşey ifade etmediği için 100Tl lik kopya da 100 bin TL lik ile aynı...
Diğer kutup için de babamın bir dostu 70'lerine yaklaşırken halen kirada oturup, oturduğu evi satın alacak pahada tespih koleksiyonuna sahip ve ev sahibi olmaktansa tespih sahibi olmayı tercih ediyor.
BarisFB yazdı:Yıllarca en büyük hobim arabaydı herhalde 10 yılda 20 araba kullandım ama artık araba kullanmayı komple bıraktım. Çünkü tüm dünya 100,000 euroya son model 911 Turboya binerken burda o arabanın 400,000 olması, ya da 100,000 euroya bizim burda aslında 35,000 euroluk arabalara binio olmamız kendimi enayi gibi hissettiriyor. O yüzden diyorumki bu paraya değmez.
Saat de aynen bunun gibi. Ayda 10,000 lira dediğiniz için söylüyorum - bugün sıfır bi submariner alsanız US$7,000 diyelim. Araba gibi benzin, MTV, kasko, bakım masrafıda yok. Aldınız 3 yıl taktınız sonra sattınız ne kadara satarsınız... diyelim US$4,500. Eder yılda 800 dolar yani 2000 TL kayıp. Yılda 120,000TL kazanan birinin kendisi mutlu eden bir hobi için yılda 2000TL yani gelirinin %1.6sını harcaması bence hiç abes değil, hatta son derece makul.

Bu satırlara harfinden noktasına katılıyorum. Azılı bir otomobil tutukunu iken, Beni duygusal olarak tatmin edecek otomobile bütçe ayırmam, üstüne de bu benzin ve vergiler ile masrafını karşılamam son yıllarda oldukça güçleşti. Ancak hayalimdeki saate ulaşmam matematiksel olarak çok daha olası. Artık, bütçem dahilindeki otomobilleri almak ya da kullanmak bana yeni bir saat kadar haz vermiyor. Bu nedenden dolayı saat hobisi benim için maddi ve manevi daha tatminkar.
Bunlar haricinde insanların gelirini neye harcadığı tamamen kişisel tercihle alakalıdır diye düşünüyorum. Sen zengin değilsin kırmızı tişört giyemezsin demek ne kadar abes ise, kişinin gelirinin ne kadarını lükslerine, hobilerine ayırdığını tartışmak da bir o kadar abes duruyor.
Çünkü gelir elde etmemizin tek sebebi kişiye özel "
lüks" lerimiz. Lükslerimiz olmadan yaşayabiliriz tezine gelirsek, Spor salonuna da ağırlığa da para vermek lüks diyebiliriz, damacanayı su doldurup, parklarda koşup spor yapabiliriz.

Parayı
amaç ve
güç değil
araç ve
zevkolarak kullanabilen erdemli forumdaşlarıma sevgi ve saygılarımı sunar,
diğer güruha ise acil şifalar dilerim.