Değerli Dostlarım,
Konuyu büyük bir zevkle okudum. Hem keyif aldım hem de öğrendiğim şeyler oldu.
Sn. modern60,
Saat mağazaları % 45 kar marjı ile mi bu işi yapıyorlar? Asla gözüm yok Allah herkese hayırlı işler versin ama inanılmaz bir kar marjı? Nerdeyse yarı yarıya kar marjı olan kaç sektör vardır piyasada?
Bazen indirim olayı ters tepiyor. Gerçi ben Halkla İlişkiler kökenliyim. Mesleğimde bu sektörde o yüzden çok farklı bakar çok farklı düşünürüm bazen. Anlatmıştım geçen gün Nişantaşın da bir mağazaya girdim. Vitrindeki Tag heuer e bakmak istediğimi söyledim.İlgili kişi getirdi, baktım ve fiyatı sordum. 1650 TL dedi. Güzel saat teşekkür ederim dedim ve geri verdim. Döndüm çıkacağım bir saniye beyefendi dedi hesap makinasını aldı. Tıkır tıkır hızlıca hesapladı ve 1300 TL ye verebilirim peşin düşünürseniz dedi.
Belki herhangi bir müşteri oovvv güzel indirim diyerek geri dönebilirdi ama ben mesleğim gereği bu yaklaşımdan hiç memnun kalmadım. Bana indirim yapılması kötü bir şey mi? Tabii hayır. Ne kadar uygun alırsam o kadar güzel olur. Ama olay çok garip gelişti. Pazarlık etmedim, soru sormadım, saati uzun uzun incelemedim. Buna rağmen satış temsilcisi 30 saniye içerisinde kendi kendine 1650 TL den 1300 Tl ye indi. Bu hareket bende güvensizlik doğurdu. Acaba oturup cüzdanımı çıkarsam ve sağlam bir pazarlığı girişsem kaç liraya alabilirdim?
Bu saat yurt dışında kaç lira? Ben 2-3 katı mı ödüyorum? Bana verdiği ilk fiyat abartılmış bir rakam mıydı? Bu müşteriden geri gelmiş bir saat falan mı? Aklımdan bir sürü şey geçti.
Bir başka örnek vereyim. Nişantaşı Kuz saate girdim. Hanowa lara baktım. Bir saatin fiyatı uygun geldi. Kendi kendime diğer saatime kordon alacağıma bu saati almam daha mantıklı olur dedim. Orada ki bayan boş umursamaz bir suratla “alın o zaman” dedi. Amabir an önce alda çık git kafamı dinleyeyim modunda idi. Vitrinden 2-3 tane çıkarmasını rica etmiştim altı üstü.
Bu tür örnekler maalesef çok fazladır. Saat bizim için çok önemli. Kolumuzda taşıdığımız bizi tamamlayan, bizi anlatan bir parça. Onlar için % bilmem kaç kar edilecek satılması gereken zamanı gösteren bir eşya.
Bu arada yorumumu genellemiyorum. Sadece müşterilerine bu şekilde davranan temsilciler için söylüyorum. Tabii çok ilgili, çok kibar, sohbet ederken keyif aldığımız satış temsilcileri var. Mesela geçenlerde Forum İstanbul daki pırlant mağazasındaydım. Müthiş ağırlandım, çok keyifli idi. ( Ahhh ahhh Oris Diver leri ilk defa yakından inceledim ve aşık oldum. O ne güzellik efendim, mutlaka alacağım bir gün)
Saygılarımla,