TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Mekanik Saatlerin Ömrü ve Bakım Periyodları

Saat Tamiri Ustaları, Ekipmanları, Servis Ve Bakım Merkezlerinden Bilgiler
Forum kuralları
Sayın Üyelerimiz, Saat Servis Merkezi bölümümüzde saat tamiri ve servisi konularındaki sorularınızı saat ustalarına sorabilirsiniz. Ustalar ve merkezler tarafından verilecek tavsiye ve yardımlar gönüllülük prensibi neticesinde yapılmaktadır. Forumumuza üye olan ustalar veya saat tamir merkezlerinin yardım zorunluluğu bulunmamaktadır, sorularınızı sorarken bu durumu dikkate almanızı rica ederiz.

TSF

Mekanik Saatlerin Ömrü ve Bakım Periyodları

Mesaj winterdrops » 27 Nis 2010, 17:37

Merhaba arkadaşlar,

Burası uygun yermi bilmiyorum ama mekanik saatlerin ömrü konusunda bir sorum var. Bugünlerde pahalı bir mekanik saat alma gayretleri içerisindeyim (Pahalı derken en fazla 2000 $) ve internette çıkan haberler dikkatimi çekiyor.

Mesela http://www.haber7.com/haber/20100321/Saat-alirken-nelere-dikkat-etmeli.php burdaki habere göre mekanik saatler en fazla 5 senede bir bakım görmeli deniyor. Örneğin ben Tag Heuer Grand Carrera Calibre 8 modelini düşünen birisi olarak her 5 yılda bir 300 Euro gibi bir bakım ücretimi ödemek zorunda mı kalacağım bunu merak ediyorum.

Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler...
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Re: Mekanik saatlerin ömrü

Mesaj Modern60 » 27 Nis 2010, 19:41

Mekanik ya da elektronik saatler en erken 3 en geç her beş yılda bir bakım görmek zorundadır. Bunun sebebi, dış şartlar ve sebep olabilecekleri sıkıntılar. Ama bir mekanik saatin ömrü diye sorarsanız, 500 yıl sonra da iyi bir bakım sonrasında çalışacaktır.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Re: Mekanik Saatlerin Ömrü ve Bakım Periyodları

Mesaj winterdrops » 27 Nis 2010, 20:45

Elektronik saatlerdemi hocam? O zaman benim 10 senedir kullandığım Casio G-Shock modelinin arızalanması gerekmezmiydi?
Hiçbir sorun yaşamadım ben?
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj Clk » 27 Nis 2010, 20:59

Her 5 yilda bir 300 Euro gibi bir genelleme yapmak pekte saglikli olmaz. Bakim görmeyen saat bozulur diye bir kaide yok. Bu olayi otomobil motoru gibi dusunmek lazim. Yagini degistirmesekte motor işlevini yerine getirecektir ancak bakimsizliktan ve eskimis yağdan dolayi zaman ile ya çekişten düşecek yada cesitli parcalarin asinmasindan dolayi masraf cikartacaktir. Saat mekanizmasi da ayni sey. Temizlenecek, bakimi yapilacak, contasi degisecek ve yaglanacak ki islevini 100 sene sonra bile neredeyse ilk günkü gibi gerceklestirsin. Örnek Benim Gmt Master I hic bakim gormemis oldugu halde sorunsuz calisiyor ama hassasiyeti ilk gunkü gibi değil.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj mimoeer » 28 Nis 2010, 12:03

iyi bir mekanik saat kiyamete kadar.çalışır.çünkü ondan sonra çalışmasına gerek yoktur :!:
Kullanıcı avatarı
mimoeer

Mesaj Modern60 » 28 Nis 2010, 15:34

Dikkat ederseniz ben mekanik saatler için özellikle söyledim. Ama elektronik saatlerin de mutlaka bakımdan geçmeleri şarttır. Nedeni ise elektronik parçalar ve tabii ki contalar. Bir ksım da mekanik parça olduğunudan bakılmaları şarttır.Ama arızalansın baktırayım da diyebilirsin. O zaman, yeni bir durum söz konusu olacağından, maliyette artar. Kısacası her yıl çekup yapmadan da yaşanabilir. Beş yıl ise, mutlak bakım gerektiren bir süre ama bu, saate bir şey olmadı oldu diye değil. 300 euro iyi para, kimden almışlar bu ücreti bilemem ama 150 euroya da iyi bakım yapılır. Tabii ki arızalı parçaların değişimi saklı kalmak üzere. mimoeer de doğru söylemiş. Mekanik saatler, tamamen okside olmuş parçaları bile hiç yoksa yeniden yapılabilir ve çalıştırılır. Buna reparasyon denir. Bu şekilde çalıştırılmış bir sürü saat, müzelerde yer almaktadır. Küratörler, ciddi bir ekibi yönetirler ve saat yeniden hayata getirlir. Kısacası uzun ömürlüdürler mekanikler.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj winterdrops » 01 May 2010, 21:51

teşekkürler arkadaşlar
Kullanıcı avatarı
winterdrops

Mesaj Eterna » 30 Tem 2010, 13:41

clk yazdı:Her 5 yilda bir 300 Euro gibi bir genelleme yapmak pekte saglikli olmaz. Bakim görmeyen saat bozulur diye bir kaide yok. Bu olayi otomobil motoru gibi dusunmek lazim. Yagini degistirmesekte motor işlevini yerine getirecektir ancak bakimsizliktan ve eskimis yağdan dolayi zaman ile ya çekişten düşecek yada cesitli parcalarin asinmasindan dolayi masraf cikartacaktir. Saat mekanizmasi da ayni sey. Temizlenecek, bakimi yapilacak, contasi degisecek ve yaglanacak ki islevini 100 sene sonra bile neredeyse ilk günkü gibi gerceklestirsin. Örnek Benim Gmt Master I hic bakim gormemis oldugu halde sorunsuz calisiyor ama hassasiyeti ilk gunkü gibi değil.

Sn clk,

Saatinize bakım yaptırmamanızın herhangi bir sebebi var mı? Yani içini açtırmak istedim vs. gibi birşey mi?

Bir başka sorumda saatlerinizin bakımını mutlaka yetkili servislerinde mi yaptırırsınız? Biliyorum çok doğru bir teşbih olmayacak ama yetkli servisler pahalı diye insanlar kendi ustalarına götürürler arabalarını. Acaba x saat firmasının yetkili servisi bakıma 500 TL istiyorsa tanıdık bir saat ustası 300 TL ye yapıyorsa tercih edilir mi?

Sevgiler,
Kullanıcı avatarı
Eterna

Sonraki

Dön TSF Saat Servis Merkezi - Watch Service Centre

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 25 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners