TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Lüks Tüketim ve Gelir Dağılımı Üzerine Görüş ve Düşünceler

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: Lüks Tüketim ve Gelir Dağılımı Üzerine Görüş ve Düşüncel

Mesaj baskentco » 03 May 2013, 00:42

konu hep vergiye gelmiş ama konunun esas noktası vergi değil bence
sonuçta hegemon bi gücün gelir elde etme bakış açısından ziyade, arkadaş lüks tüketim mantığının tartışılmasını istemiş gibi hisseettim ben
devlet lüks araçtan fazla vergi alır, gider kendisi de s600, özel uçak alır zaten :)
Kullanıcı avatarı
baskentco

Mesaj mrbars » 03 May 2013, 01:05

clk'nın mesajına istinaden yazdım. off topic olacağını da belirttim.

lüks tüketime geri dönersek, lüks tüketim bir yerde üst gelir grubunun genel ekonomiye zekatı olarak görülebilir.
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj conbay » 03 May 2013, 01:07

Toplumu ve devleti sadece yöneticiler ve siyasiler oluşturmuyor. Bireylerin davranışları ve tercihleriyle kolektif bir yapı ortaya çıkıyor. Konu vergiler üzerine yoğunlaşmış durumda. Ancak konunun asıl eleştirisi lüks tüketimin olağanlaştırılmasıydı.
Türkiye'de bireylerin davranışlarında da aşırı bir liberalleşme eğilimi var. Buda beraberinde duyarsız ve sınıflı bir toplum yapısını getirirken sosyal devleti de unutturuyor.
Evet, lüks tüketim tamamen kişiseldir ve eleştiri konusu edilmemelidir. Ama lüks tüketim olağanlaştırılıp, ihtiyaca dönüşmesi ve "özendirme" sorununu oluşturması bir eleştiri konusudur.
"Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...
Gölgende bana da, bana da yer ver !
Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar.
Yurda ay yıldızın ışığı yeter."
Arif Nihat Asya
Kullanıcı avatarı
conbay

Mesaj Clk » 03 May 2013, 01:09

mrbars yazdı:vergiler ancak ve ancak, kontrolü nispeten kolay olan, benzin/mazot/iletişim/sigara/alkol/otomobil/buzdolabı vs. gibi ürünlerin üzerine dolaylı vergiler ile (ötv, öiv vs.) toplanmakta.
(harbi sıkı ve pratik bir danışmanın eseri olduğunu düşündüğüm) son 10 senedeki asgari ücretlerin kademeli artışı ile de, şirketten kolay, düz veya doğru yollar ile direk toplanamayan gelir vergisini; asgari ücretler üzerinden dolaylı toplanmakta (yanında oy bonus).

mrbars, yazdigin dengesizlik 100% dogru ama bu ülkede ne bu sistemi degistirmek isteyen var ne de bundan rahatsiz olan.

baskentco, lüks nedir? Bir ürünün lüks olup olmadigini ne belirler? Farkli görüs almak icin soruyorum.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj Clk » 03 May 2013, 01:25

Bu arada lüks nedir sorusunun cevabini beklerken kendi sorumu kendim cevaplayayim. Benim anladigim kadari burada kullanilan lüks kelimesi "gereksiz tüketim" anlaminda kullaniliyor.

1200 TL maas ile evli ve cocuklu olan adamin Iphone5 kullanmasidir bu anlamda ki lüks. Esine cocuguna mutfagina para harcamayan adamin raki icmesidir bu anlamda ki lüks. Bu tarz örnekler arttirilabilir. Ama yüksek gelirli birisinin Louis Vuitton canta kullanmasi lüks degildir. Geliri dogrultusunda yapilmis bir tercihtir.

300 milyon Euro servete sahip olan bir adam 1995 model mercedes ile dolasiyor ve ben aracimdan memnunum diyor. Adam 2 sene önce televizyonlarda günün konusu oldu. Soru, bu adam bu parayi ne yapacak? Mezara mi götürecek? Kendi tercihidir bizi ilgilendirmez ama kalkipta bu adama afferin iyi yapmis denemez herhalde :lol:
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj mrbars » 03 May 2013, 01:57

Lüks tüketim örnekleri (çoğunu googledan aratıp seçtim)

Uzaktan kumandalı sehpa
Swarovski taşlı parke
Versace seramik
30 bin dolara takım elbise
Vertu telefon
Mücevher, takı (saat bu grup içinde)
A noktasından B noktasına gitme vazifesi dışında kullanılan her türlü otomobil (misal Mercedes C ve C+ serisi, BMW 3 ve 3+, RR, Jaguar, Corvette, Ferrari, Opel OPC vs. vs. vs.)
Adam başı 30 TL üzeri her türlü öğün yemek
vs.vs.
Kullanıcı avatarı
mrbars

Mesaj AboveTheRim » 03 May 2013, 03:19

Büyüklerim Lüks tüketim insanların ihtiyaçları dışında para harcaması literatürde lakin bir resime, bir konsere, türlü sanat eserine de ihtiyacımız yok yaşamsal olarak. Zevklerin uğruna para harcamadıktan sonra bizim makinalardan ne farkımız kalıyor, ne yaratıcılığımız kalıyor?

Biz çalışıp didiniyoruz, bunca kariyer yapıyoruz bunun ötesinde bunca risk alıp batıp çıkanlar var şimdi sen bu insanın karakterini bambaşka bir hayat görüşü olan ötekinin görüşleriyle yargılayamazsın, realistik olmaz.

Helal yada onurlu kazancın herhangibir şekilde harcanırken lüks diye tanımlanması, şahsi görüşüm bir çeşit toplum baskısı, aşağı çekme çabası :thumbup:
Mutluluk başarıya, başarı ise zamanı değerlendirmeye bağlıdır.
Kullanıcı avatarı
AboveTheRim

Mesaj fsinan » 03 May 2013, 09:34

mrbars yazdı:dolayı vergiler ancak ve ancak, kontrolü nispeten kolay olan, benzin/mazot/iletişim/sigara/alkol/otomobil/buzdolabı vs. gibi ürünlerin üzerine dolaylı vergiler ile (ötv, öiv vs.) toplanmakta.
(harbi sıkı ve pratik bir danışmanın eseri olduğunu düşündüğüm) son 10 senedeki asgari ücretlerin kademeli artışı ile de, şirketten kolay, düz veya doğru yollar ile direk toplanamayan gelir vergisini; asgari ücretler üzerinden dolaylı toplanmakta (yanında oy bonus).

not: mevcut hükümet yada eski hükümetler ile aynı fikirde olmayabilirim, ancak bu güzel ülkede yaşayan toplumun bazı munis özellikleri sebebiyle başka yol olduğunu da düşünmüyorum. kurunun yanında yaşın da yanması ile üzüm üzüme baka baka kararır'ın kesişim kümesi bizim özetimiz.

Altına imzamı atarım, ancak her toplumda bu munis özellikler mevcut.

Mesele vergilerin oranı vs değil, CLK belirtmiş %50 neredeyse vergi veriyorum diye. İsveç'teki uygulamayı yakından biliyorum, bir iki bordrom orda vergilendirildi. Adam %40 baz vergiyi herkesden alıyor. Ama şirketlerin şu veya bu sebeple masraftır, vs'dir bazı kuralları esneterek abuse etmesine kesinlikle izin vermezler.

Burada adam galerilerde fatura oyunları ile lüks araçlarda paralel ithalat yoluyla yılda geçen Fatih Altaylı hesapladı 2.5milyar liralık vergi kaybına sebep olurken devlet bunu izliyorsa zaten bizden cacık olmaz. Hiç yazmaya devam etmemek lazım aslında ama...

Devam edelim, ayrıca herşeyden önemlisi bu kadar vergi veren adam ücretsiz sağlık, eğitim ve güzel bir emeklilik kazanır, iş güvencesi tamdır vs. Bizde bence dolaylı vergiler, vergilerin vergileri vs bence %60'lara ulaşan oranlarda yapılan vergilendirme karşılığında bu devletin sağlık ocağına bile gidemezsin, gidersen rezil olursun. Çocuğunu okuluna gönderemezsin, gönderirsen 50 kişilik sınıfta rezil olur çocuğun. O sebeple Almanya'da İsveç'te vs alınan vergi helal olsun, adam alıyor, karşılığını veriyor. Bizde bence hem oran çok hem de karşılığı yok.

Türkiye'de birkaç arkadaşım şirketini kurdu, iş yapıyor. Başlangıç dönemlerinde vergilerden çok zorlandılar ama para kazanmaya başlayınca ve faaliyet karı artınca sorunları kalmadı, çünkü iyi muhasebeleştiler ;) Geçtiğimiz haftasonu maç izlerken diyor ki ben maaşlıyken bundan 5 katı fazla oranda vergi veriyordum. Zorluklarını bir kenara bırakıyorum adam karısının altına aldığı A6'yı şirket aracı olarak alıp yahut kiralayıp vergiden düşebiliyorsa bunu sen bordrolu çalışana da sağlamalısın.

Çocuğunu özel okula gönderiyorsa bunu masraf göstermeli çünkü sen sana bu kadar vergi veren adama beğendiği hizmeti sunmuyorsan başkasından alması durumunda senden düşmeli bunun vergisini. Yahut sağlık vs.

Bilge bir adam sadece ihtiyacın olanı satın al demiş. Buna inanırım, ama "ihtiyaç", "kalite", "lüks" kavramları değişik. Herkes kazanıyorsa istediğini alır.

Ama yılda 20000TL vergi veren Kozyatağı'ndaki benzin istasyonunun sahibi gidip faturalı Rolex alırsa 40000TL'ye, yat alırsa onun ensesine bineceksin birader ne oluyor dur bakalım diye. Bu işler böyle olmalı.
"Money has no owners, has spenders". -Omar
Kullanıcı avatarı
fsinan

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 307 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners