TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat Dağıtıp Toplamak

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Saat Dağıtıp Toplamak

Mesaj Triton » 03 Tem 2012, 13:06

Cevabı kendim bir ölçüde buldum tşk ler...

Ancak çok teknik değil. Daha genel ifadeler var. Parça ayrıntısı yok...

http://luxurywatch.com.tr/saat-terminolojisi
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj asymptote » 03 Tem 2012, 13:17

Triton yazdı:Foruma hakim olduğun için soruyorum, saatçilik terimlerini türkçe ingilizce karşılaştıran ya da tam anlamıyla teknik ifadelerin yer aldığı, mesela zemberek gibi, bir konu açılmış mı?

Triton bu konu maalesef eksik kalmış bir konu. Ülkemizde Türkçe bir saat sözlüğü yok. Saatçiler odası bununla ilgili bir çalışma yapmış mı bilmiyorum, yaptıysa da benim haberim yok..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj Triton » 03 Tem 2012, 18:33

Aslında bizde esnafın bazı terimleri kendine göre dillendirmesiyle oluşan ifadeler var. Bunlar aslında yanlış telaffuz ve bilgi edinilmesi ve yine usta çırak iilişkisi içersinde yanlış ifadelerin benzetilerek yorumlanmasıyla kendine göre bir terimler bütünü oluşturulmasıyla hayat buluyor.

örneğin yukardaki resimde yer alan fransızca ifadeler,

Roue de chrono = kronometre çarkı
pignont oscillant = salınımlı pin
bascule de remise a zero = sıfırlama levyesi
bloqueur = geri döndürmez dişlisi
marteau = çekiç
roue compteur minute = dakika sayıcı çark
navette = hizalayıcı, düzenleyici
commande = çalıştırma butonu
interrupteur = duraklatıcı ya da duraklatma butonu

diye çevrilirse bu piyasada kullanılan terimlerle kıyaslanınca ne derece anlam ifade ediyor?

Çünkü yoğun literatüre dayanmayan ve zanaat hailne getirilmiş işlerde bu konuda yaygın bir başkalaşmış dil var.

Örneğin sinema Tv sektöründe. Burada fresnel spotlight ın mesleki adı camlı lamba, ENG kitlerde kullanılan open face spotların adı da camsız lamba olmuştur. Bunun gibi bir çok türetilmiş terim var.

merak bu ya :?
"I fear the day when the technology overlaps with our humanity. The world will only have a generation of idiots." Albert Einstein
Kullanıcı avatarı
Triton

Mesaj Hsnmrycl » 03 Tem 2012, 18:59

şöyle bir set var Ebay'de. Hem fiyatı hem içeriği ile en uygun olanlardan biri.

http://www.ebay.com/itm/360277583328?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Eksikleri ayrıca tamamlanırsa, yeni başlayanlar için iş görür bir set olabilir.
öd tengri aysar; kişi oglı kop ölgeli törümiş.
Kullanıcı avatarı
Hsnmrycl

Mesaj asymptote » 04 Tem 2012, 09:32

hsnmrycl dediğin gibi fazladan birkaç araç gereç ilavesiyle bu alet takımı iş görür ancak:
bilmem dikkat ettin mi, Item location: Shen Zhen, China. Bu alet takımıyla Razz'ın Ass Watch diye tanımladığı ucuz Çınaraltı saatlerine yada manevi değeri olmayan eski Seiko 5 lere falan girişilebilir ancak ben bu takımla kesinlikle içinde Eta mekanizma olan bir saati kurcalamazdım..

Bergeon ürünler gerçekten pahalı, Horotec ve AF Swiss gibi diğer swiss markalar da çok ucuz değiller, hem ürün çeşitleri de Bergeon kadar geniş değil. Bu durumda Indian ürünlere bakmak gerekiyor. Çin üretimi olanlardansa Indian ürünler daha kalıcı ve iş görür bana kalırsa. Geçenlerde herojd bu aletler için f/p oranını sormuştu. Eğer Bergeon vs. için bütçe ayrılamıyorsa bence Indian ürünler en iyi seçenek..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj bulenty » 04 Tem 2012, 20:30

Razz yazdı:bulenty hocam; eleştirel olma kısmı hemen hemen hepimizde olan bir özellik.. Belki ben biraz daha belli ediyorumdur ;)

Yorum olarak neyi kastettiğinizi tam olarak anlayamadım ancak başlıkta konuşulanlardan yola çıkarsak eğer;

- Kendi imkanlarınızla saat sökmek/toplamak niyetinizi muhakkak ki desteklerim.. Sonuçta hem mesleğiniz icabı hem de önceki bakım/onarım çalışmalarınızdan yola çıkarak kısa zaman içinde bu işin de layığıyla üstesinden geleceğinize şüphem yok..

- Valjoux 7750 safkan bir oto krono kalibre olup ETA 289X serisi gibi modül eklemesiyle krono vasfı kazanmış bir mekanik değildir.. Haliyle sökme/toplama alıştırmaları için doğru bir tercih olmakla birlikte ben şahsım adına bu tip alıştırmalara basit bir cep saati ile başlamayı uygun görürdüm zira parçalar hem kol saatine nazaran daha büyük hem de sayıca daha az olduğundan işlem daha kolay olurdu..

Sökme/toplama işlemiyle ilgili sırayı bengisaat ustamızın açıklaması daha doğru olur, benim bu konuda tecrübem hiç yok..

- Ben saat servis ve restorasyonu konusunda çok hassasımdır.. Forumda da defalarca belirttiğim üzere sahip olduğum kıymetli saatleri hep ikinci el alırım.. Kullanılmış ürünler ile iştigal etmenin verdiği tecrübeyle kondisyon, servis, orijinallik gibi hususlara azami dikkat ederim.. Özellikle polisaj/satinaj konusunu TR'deki ikinci el saat piyasasının yüz karası olarak görürüm.. Bunun dışında kalan pek çok servis işçiliğini de beğenmem, gözlerim sürekli hata arar ve hep saatin sıfır haliyle kıyaslar.. Bu nedenledir ki Vintage saatlerden haz ettiğim marka/modeller bile olsa alacak kadar içime sineni çok zor çıkar..

Nacar saatiniz hakkında yaptığım yorum benim özelimde doğru bulduğum mevzulara işaret eder nitelikte olup tamamen subjektiftir.. Siz yapılan işten -kadranda yazan isminiz dahil- memnun olduysanız eğer hem yapılan iş hem de yapan usta başarılıdır..

Eyvallah,Razz.vakit ayırıp yazdığın için teşekkürler.Bu aralar foruma sık giremiyorum,girdiğim zamanda yazmak istiyorum.Hele belli bir birikime ulaşalım...

Sevgiyle
Hobisi olan insan,zararsızdır ve hatta iyi,güzel insandır
Kullanıcı avatarı
bulenty

Mesaj bulenty » 10 Tem 2012, 00:58

Yazının son kısmı gözümden kaçmış,Nacar meselesinde isim olyından ziyadesi ile rahatsız olduğumu zaten belirtmiştim.
Hobisi olan insan,zararsızdır ve hatta iyi,güzel insandır
Kullanıcı avatarı
bulenty

Önceki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 228 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners