mrbars yazdı:
SNZH55 ve SNZH57 saat getirip FFF mod için Palladium'da Güngenci'ye vermiştim. Sağolsunlar hızlı bir şekilde yapmışlardı ancak Razz dostuma anlatmıştım, yukarıdaki FFF modlu SNZH55'te bir problem vardı. Şarj kısa gidiyor ve saat durduğunda saniye hep aynı yerlerde takılıyordu, şarj bittikten sonra saati kurmama rağmen çalışmıyor; ancak tepeyi çevirdiğimde çalışmaya başlama gibi sorun vardı. Tepe de bir gıdım sertleşmişti. (sıkıntının ne olduğu da aslına bu yazdıklarımdan belliydi de neyse)
En son Güngenci'ye sıkıntıyı anlatıp tekrar bırakmıştım. Telefonda Seiko'larda şarj süresinin zaten 12 saat olduğu bilgisi ve saatte bir sıkıntı olmadığı bilgisi verilince, saati gidip aldım ve yukarıdaki gibi iş başa düştü. Sıkıntı kadran değişimi sonrası mekanizmanın tam yerine oturmaması çıktı. Tepe rahatladı, SNZH55 de 57 gibi cillop oldu.
Not: Razz'in şapkadan tavşan, essten voç çıkarma hikayesinden sonra benim SNZH "işte bu saat Albert Einstein'ın saatidir arkadaşlar" tadında kıvamında bir anlatım oldu, kusura kalmayın.
Seninle aynı yerden muzdaribiz. Ancak sağolsunlar ifadesini bence yanlış kullanmışsın. Az emek fahiş, şişirilmiş işçilik ve fiyat daha doğru bir anlatım olurdu.
Saat tamir-bakım-sökme takma takımları için Almanya da bir site mevcut. Adı watch-tool.de. Burada her türlü aparatı ve sarf malzemesini bulabilirsiniz. Ayrıca komple movement larda satıyorlar. Doğru takımlar olmadan makine sökmek ve toplamak doğru değil. Ayrıca her markaya göre özel donanımlar da var. Mesela 2824-2 otomatik ETA makine 179,99 €.
El becerisi olan, literatür ve teknik resim okumayı bilen arkadaşlara özellikle kıymetsiz saatlerinin bakımını kendilerinin yapmayı öğrenmesini tavsiye ederim. Basit temizlik, conta değişimi ve doğru yağlama dahi işinizi yıllarca halleder.
ETA nın sökme takma resimlerinde ince yağ olarak Mobius 9010, kalın yağ olarak Moebius HP 1300 ya d D5 ve özel yağ olarak Moebius 941 ya da 9415 öneriyor. Bizim saatçiler acaba ne kullanıyor?
Ayrıca vidaların sılkma torklarınada dikkat etmek lazım. Yabancı dili olanlar için kapsamlı nasıl saat tamir edilir kitapları var. Yön gösterici olabilir.