Erdemm aslinda cok güzel bir konuya degindin. Asagida yazacaklarimin senin veya yazdiklarin ile yakindan uzaktan alakasi yok. Sonra, bu arkadas neden boyle yazmis deme diye önceden belirtmek istedim.
Fiyat konusu her zaman göreceli bir kavram. Mesela Panerai icinde aynisi söylenebilir ve bu fiyata alinmaz denebilir. Örnek olarak Pam000 yada Pam005 Unitas kökenli makine kullaniyorlar, 3000 Euro ve üstü fiyat bu saatler icin pahali diyecek bir sürü insan taniyorum ama bu saatler piyasada yok satiyor.
Olaylara biraz genis aci ile bakmakta fayda var. Bir saati alirken, o saatin makinesinden daha degerli olan noktalar göz önünde bulundurulmali. Ben zaten su mantigi hic anlamadim, o saatte ETA 2824 var o fiyata alinmaz yada ETA 7750 var alinir gibi banaz ve gözü kör bir mantik dünya üzerinde hicbir yerde yok herhalde. Nedeni cok basit, Isvicre saat endüstrisinin %50 sinden fazlasi oldugu gibi ETA kullaniyor ve %80'i ETA yada ETA bazli makine kullaniyor. O zaman alalim hepimiz birer tane en ucuzundan ETA'li saat diger saatleri yuksek degerler ile alan insanlar ile dalga gecelim.
Ama sunu unutmayin ki, gercek anlamda saat meraklilari her saat sorana Seiko 5 ile cevap veren mantik ile dalga gecmektedir. Delinin biri kuyuya Seiko 5 atmis, geri kalanin tamami arkasindan atlamis

Biraz daha evrensel olalim, olaylara daha genis acilardan bakalim.
Neden bütün bunlari yazdigima gelince, Fortis IQ Rolf Sachs tarafindan yaratilmis bir sanat eserinin saate aplikasyonudur. Dolayisi ile bu saati salt kol saati olarak algilamak bence yeterli degildir. Sonucta 999 adet üretilmesinin altinda zaten herkes icin olmadigi manasi var. Vacheronun maske serisi icin Vacheron saat basina 77.500 Euro soruyor. Eder mi bu para? Yanlis soru olmaz derim hep ama bu soru yanlis... Bir ürünün degerini pazari ve alicisi belirler. Bu tip ürünler, bu fiyatlar ile pazara cikartiliyor ve yok satiyorsa cevap ta eder demektir.

Fortis IQ fikrinin cikis noktasi Rolf Sachs calismasi
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...