TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Bir Pantolonun Dikim Öyküsü

Genel Yaşam Stili Konularını Bulabileceğiniz Bölüm

Re: Bir Pantolonun Dikim Öyküsü

Mesaj sedir » 28 Oca 2013, 16:35

asymptote yazdı:
sedir yazdı:Yapmış olduğum bu işlemin mühendislik/mimarlık uygulamalarında tam karşılığının olduğunu sanıyor ancak ne olduğunu bilmiyorum.

Reverse engineering (tersine mühendislik).. :thumbup:

Ters adamım vesselam :D
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj sedir » 28 Oca 2013, 16:41

Evet arkadaşlar, buraya kadar sorusu olan var mı :?: ;)
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj asymptote » 28 Oca 2013, 16:55

Kemerin geçtiği kısmı sonradan mı dikiyorsunuz? Ölçüye orayı dahil etmediniz sanırım..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj sedir » 28 Oca 2013, 17:04

Kemer, iç kısmıyla ayrı bir parça. Saydığımız dört ana parça içinde yoktu.
Aslında kemer, cep iç kısımlarında gördüğünüz parçalar ve fermuar kısmındaki parçalar ayrı ayrı kesilip hazırlanıyor.
Ancak bu parçalar hep bu dört ana parça üzerine eklendiği ve aralardan çıkan küçük kumaş artıklarından kesildiği için başta onları saymadım.
Aslında düzgün bir anlatımda tüm parçaların bir defada sayılması gerekirdi.
Böylece asymptote ilk eksiğimizi/daha doğrusu tehirimizi bulmuş oldu.

Ben zaten onları dikkatli dinliyor musunuz, anlayalım bakalım diye atlamıştım ;) :D
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj asymptote » 28 Oca 2013, 17:12

Makinede parmağımı dikme korkum olmasa ben de deneyeceğim ama ne yalan söyleyeyim tırsıyorum bir miktar.. :D Bana fotocelli makine lazım.. Eski Singer, Zenith marka dikiş makineleri vardı, iğneye sürekli hareketini ayağınızla pedala basarak siz veriyordunuz, onların kontrolü daha güvenliydi sanki..
"Evrende en büyük ziyan, sorgulama yeteneğini yitirmiş bir beyindir." - A. Einstein
Kullanıcı avatarı
asymptote

Mesaj sedir » 28 Oca 2013, 17:42

Yeni makinelerin bir çoğu da isterseniz pedalla kullanılabiliyor.
Ancak elini dikme konusu çok görülen bir kaza olmasa gerek.
Bir vidayı sıkarken parmağınızı tornavidayla yaralama riskinin daha yüksek olduğunu düşünüyorum.

Artık kumaşı kesime hazırlayalım.
Bunun için kumaşın dış yüzü içte kalacak şekilde uzunluğuna ikiye katlanması gerekir. Aslında kumaşlar zaten böyle satılır.
Genellikle kumaşlar 1,50 metre eninde olurlar ve kenarlarından birer santimi marka logosuna gider. Bu kısım ipliğin sökülemeyecek şekilde bitişi nedeniyle kemer gibi bir yerde kullanılırsa iyi olur.
Kumaşı kesmek için pantolon kalıbını kumaşın ters yüzüne yerleştirir ve terzi tebeşiri (sabunu da diyebilirsiniz) ile kenarlarını çizeriz.
Bu çizimle birbirinin ayna hayali olan bir ön bir de arka parça elde edeceğiz. Parçalar birbirinin eşi olursa sorun yaşayacağımızı tahmin edersiniz. O zaman kumaşın terz ve düz yüzü sorunu olur. Bunu önlemek için kesim dış yüzü içe gelecek şekilde uzunluğuna katlanmış kumaşta çift parçalar çıkarılarak yapılmalıdır.
Kalıbı kumaş üzerine yerleştirirken uzun eksenin kumaşın iplik hatlarına tam paralel olması benim dikkat ettiğim ancak birçok meşhur markamız da dahil olmak üzere çok özenilmeyen bir konu.
Hatta şunu söyleyebilirim: Bir pantolonun ön ütü çizgisi ile kumaşin iplikleri tam olarak paralel ise o pantolon kesinlikle kalitelidir.
Böylece pantolon düzgün durur, ütüsü kolay ve uzun ömürlü olur.

Şimdi kalıbı kumaşa yerleştirip çizince ne olduğunu görelim.
Resim

Uploaded with ImageShack.us
Bu arada kumaşımız biraz fazla olduğundan aradan bir de yelek çıkartmayı düşünüyoruz ama konuyu dağıtmayalım!
Resim

Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj sedir » 04 Şub 2013, 00:20

Bugün biraz zaman buldum ve kumaşı elime aldım.
Birkaç resimle anlatıma devam etmek istiyorum.

Önce iki kat ve üzeri çizilmiş kumaşımızın çizgileri boyunca bol teğel yapıyoruz. Yani gevşek olarak iki kumaşı birbirine tutturuyor ve iplikleri de tam çekip sıkıştırmıyoruz.

Resim

Üstte bol duran dikişler alttaki parçada şöyle görünüyor:

Resim

Şu ana kadar tek parça duran kumaşımızı biçme zamanı geldi. Çizgilere yerine göre yeterince dikiş payı ekleyerek kumaşımızı biçiyoruz ve elimizde şu şekilde her biri birbirinin ayna hayali iki çift pantolon parçası oluşuyor.

Resim

Şimdi de kumaş parçalarını birbirinden ayıracak şekilde çekerek bol teğelin yardımıyla kumaşların arasını açıyoruz.

Resim

Artık bol teğelin iplerini keserek çift olan parçaları birbirinden ayırma zamanı:

Resim

Artık daha önce kağıt şeklindeki kalıbımızın karşılığı kumaşlar elimizde, herbirinin üzeri kalıbın üzerindeki işaretleri gösterecek şekilde teğel ipleriyle işaretli:

Resim

Sıra pantolon ön parçaları için astar biçmeye geldi:

Resim

Gerek kumaş, gerek astar, kesildikleri yerden ipliklenmeye başladı bile. Buna bir önlem almazsak, pantolonu giymemiz mümkün olmaz.
Bunun çaresi de tüm kenarlara sürfle uygulamak. Bunun overlok makineleriyle yapılması mümkün ama benim gibi amatörler aynı işlemi on misli zaman, onda bir iplik harcayarak elde yaparlar.

Resim

Güvenli hal alıp, işlemler ve daha sonra giyim sırasında iplikleri atıp, sökülmesi önlenen kumaş da şu hale geliyor.

Resim

Bugün bu kadar dostlar. Devamı haftadan önce gelmez.
Sırasıyla önce arka cepleri, daha sonra ön cepleri çalışmamız gerekecek.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj mlm » 04 Şub 2013, 02:13

Hocam ellerinize sağlık, zevkli ama bir o kadar da zahmetli, özellikle sürfle kısmı bir hayli yoruyor anlaşılan.. Takipteyiz :)
Instagram:
watchtron
anatoliastraps
Kullanıcı avatarı
mlm

ÖncekiSonraki

Dön TSF Yaşam Stili - Lifestyle & Entertainment

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 14 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners