Herkes cok sey soylemis, coguna da katiliyorum. Ben de soyle bikac sey soyleyim:
1. Cevre cok onemli. Ulkemizde cevrenin onemli oldugu biliniyor fakat misal cogu muhendis kendi yaglarinda kavrulmayi tercih ediyor, muhendis kafasiyla hareket ediyor, bi yere gelenleri cogu da cirpinarak bi yerlere geliyor. Burada yurt disi tecrubesi olan bicok uye var ve sanirim suna katilcaklardir, para kazanma potansiyelinin yuksek oldugu butun mesleklerde cevre cok onemli. Yurt disinda cevreye inanilmaz bi onem veriliyor ve sirf bunun uzerine kurulmus olan linkedn milyonlarca hit aliyor. Meslektaslarin basamaklari birer birer cikarken bikac adamla tanisirsin, seni kollarindan tutup 5-10 basamak birden yukari tasirlar.
2. Para onemsiz diye bisey yok. Ne is yapiyorsaniz yapin gunumuzde yaptiginiz isin karsiligi para ile olculur. Tamam Turkiye'de emegin karsiligi alinmiyo olabilir ama bunun tam tersi bi durum da soz konusu. Yani ulkemizde yaptiginiz iste sivrilme ve yukselme olayi eger aklinizi kullanirsaniz cok daha hizli olabilir. Mutlu yasamak icin belli bi miktar geliriniz olmasi sart. Esasinda para ile mutluluk ortusen kavramlar degil ama ben ise zorunlu ihtiyaclar acisindan bakiyorum. Yani Allah korusun dunyanin binbir turlu hali var ve hastanelerde paran oldugu kadar rahat edersin. Veya omrumuzun sonuna geldigimizde bi cok kisiye yardim edebilmis, hayir isleyebilmis, cevremizde mutlu insanlari gormus olmamiz cok onemli bisey bence. Para guzel yonetildigi takdirde yalnizca sizi degil bi cok insani mutlu edebilen bi aractir.
3. Meslek olarak muhendis de olsaniz, sanatci da olsaniz, muhasebeci de olsaniz yoneticilik hususunda cok mesafe kat etmelisiniz. Yani soyle dusunelim, ayda 1000 $ da kazanan muhendis, ayda 100.000 $ kazanan da muhendis ama Bill Gates ve Steve Jobs denen herifler hem girisimci hem de muhendis. Girisimcilik, yoneticilik bunlar onemli kavramlar. Fark yaratmak ozellikle, cok onemli.
4. Is tecrubesi konusunda 2fast4u'ya hem katiliyorum hem de katilmiyorum. YGS surecini nasil yonettigin cok onemli. Yani bunalim depresyonla gecen bi surecin sonunda guzel bi bolumu kazandiysan bikac sene kendine vakit ayirmanin kimseye bi zarari olmaz. Bunun yaninda part time is bulman sana cok buyuk fayda saglar. Ozellikle ticaret konusunda bi is bulmanin inanilmaz faydasi olabilir. Almaktan satmaktan is yapmaktan usenme. Kar/Zarar nedir bunlari yasayarak ogren bence.
Bolum secerken de bence yetenegine gore bi bolum de secebilirsin, veya biraz risk de alarak zaten bi yetenegin var ise onu gelistirmeye yonelik bi bolum de tercih edebilirsin. Yani diyelim ki gencsin ve hali hazirda yazilim olayinda veya web tasarim olayinda cok ileridesin. Bilgisayar muhendisligi veya yazilim muhendisligi tercih etmek yerine misal bi iktisat veya makine muhendisligi tercih edip zaten var olan bilgini ve tecrubeni baska boyutlara, baska mecralara tasiyabilecegin bi bolum de tercih edebilirsin. Burada en onemli hususlardan birisi de cok dinlemek. Dinle, bilgi iste, sana fikir verenlerin bulunduklari konumu, varsa egitimlerini alirken yaptiklari hatalari dinle. Bunlarin hepsini bi kagida yaz, uzerinde dusun ve kararini ver. Yani ben sunu okudum halbuki sunu okumaliymisim, nedeni de su seklinde seyleri dinle, ben sunu okudum, su sekilde memnunum ve basarili oldum hikayelerini dinle.
Simdiden kolay gelsin