TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Sedir'in Saatleri

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Sedir'in Saatleri

Mesaj sedir » 13 May 2010, 09:28

modern60 yazdı:Seiko 5, Rolex'in bir alt sınıf benzeridir. 50 yıla yakın bir süredir hala revaçta ve kullanıcıları çok memnun. Dağda, taşta , bayırda, suda, her yerde. Alt sınıfın lideri.

Otomobillerde A, B, C, D segmenti gibi sınıflamalar, veya alt, orta, üst segment gibi isimlendirmeler var. Cevabınızdan saatler için de buna benzer bir yerleşik sınıflama var gibi algıladım. Bu ne kadar doğrudur? Tabii ki kalite, fiyat ve benzeri ölçülere göre bir sınıflama her zaman yapılabilir ama bu yazılı hale gelmiş midir?
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj Modern60 » 13 May 2010, 10:48

Tabii yazılı olarak bütün dünya basınıda yer alır. Hi-End yada en üst düzey ki haute horlogerie de dediğimiz sınıf en üsttedir. Rolex sınıf olarak dikkate alınmamalı, çünkü geleneksel olarak alıştığımız fiyat değerleriyle üst segmentte ama en üstte değil. Oysa ki, yıllar geçtikçe, en üst segmentteki saat markalarının bir çok modelinden daha yüksek karşılıklar bulmaktadır. Bu da Rolex'i çok daha sıradışı bir marka yapar. Seiko 5 de, DİKKAT Seiko 5 diye tekrar ediyorum, böyle bir fenomene dönüşmüş vaziyette. O yüzden alt sınıfın çok yükseklere çıkmış bir alt benzeri dedim. Yani aranan tercih edilen ve kullanmaktan memnun bırakan ve hala değerini kaybetmeden ikinci elde değer bulan da demek istedim. Saatlerde de A,B,C,D ve regular ya da harcıalem gibi basamaklar var.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Modern60 » 13 May 2010, 10:50

Biraz daha basit ve anlaşılır türkçeyle de her ikisi de üst ve alt sınıfta rüştünü eşdeğerde ispatlamış saatlerdirler demek istedim.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Bilo » 13 May 2010, 11:01

Otomobillerdeki A, B, C sınıflandırmaları "tek kapılı ekonomik şehir otomobili", "4 kişilik aile otomobili" gibi işlevsel yanılmıyorsam; saatler için de "dalgıç saati", "pilot saati", "spor kronograf" gibi sınıflandırmalardan bahsedebiliriz fakat saat dünyasında bu sınıflandırmalar daha bulanıktır ve bir saat firmasının aynı sınıfta birden fazla model üretmesi olağandır.

Markaların segmentasyonu daha geçerli, o yüzden Swatch ve Richemont gibi grupların farklı segmentlere yerleştirdikleri 8'er 10'ar markaları var. "Hangi marka hangi segmenttedir?" sorusu çok tartışmaya yol açar ve kesin cevabı yoktur.
Kullanıcı avatarı
Bilo

Mesaj Clk » 13 May 2010, 11:16

Benim eklemek istedigim bir nokta daha var. Seiko ile Rolex markalarinin ortak noktasi siniflarinda ki saatlere kalite anlaminda (üretim kalitesi, hassasiyet, dayaniklilik v.s.) referans saatler olmalari.

Siniflandirma konusu ise saatlerde cok karisik. Dolayisi ile genel anlamda bir siniflandirma yapmak imkansiz. Ancak, kategorilestirerek kesin bir siniflandirma yapmak mümkün. Örnek vermek gerekirse, otomatik saatlerin siniflandirmasini in-house makineler ve seri üretim makineler (eta-sw v.s.) seklinde yada fiyat kategorilerine göre yaparsak ve buna ek olarak komplikasyon yada temalarina göre alt kategorilere ayirir isek kesin bir karsilastirmaya kapi acmis oluruz.

Genel anlamda Seiko5'in alt sinif temsilcisi olmasinin altinda yatan neden basit. Ana göstergelerin (akrep, yelkovan ve saniye) yanina eklenen tarih yada tarih/gün göstergeleri ile komplikasyon anlaminda en basit özelliklere sahip, seri üretim makineli ve fiyat olarak otomatik saatler icerisinde en düsük fiyat klasmaninda. Bu neden ile Seiko alt sinif temsilcisi.

Alt-üst sinif temsilcisi olarak Tissot, Orta alt sinif temsilcisi olarak hamilton, oris, Orta sinif temsilcisi olarak Tag-Heuer, Omega, Orta-Üst sinif temsilcisi olarak Rolex söylenebilir. Üst temsilcileri'de kendi aralarinda bu sekilde siniflamak mümkün.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

Mesaj sedir » 13 May 2010, 11:28

@modern60,
@bilo ve
@clk
Teşekkürler. Tahmin ettiğime yakın cevaplar verdiğinizi görüyorum. Ayrıca "Bilo"nun işaret ettiği "bulanıklık" izahına da katılıyorum.
Vakit nakittir.
Kullanıcı avatarı
sedir

Mesaj Modern60 » 13 May 2010, 12:57

Aynen öyle clk. Yani alt sınıf demekle küçümsediğim değil ama daha basit bir saat sınıfımnda olmasını kast ettim. Ama Seiko 5 sadece bu kategoride. Her neyse, ayrıca saaty sınıflanması bütün dünya basınında var ve çok basit. HH den aşağıya doğru CH yani üst sınıf ki komplikasyonlardan oluşur ama daha yaklaşılabilir saatleri kapsar, Bugdet ki hem basit komplikasyonlar hem de sade saatleri kapsar ama fiyat kalite üst düzeyderi ve regular ki bunlar sıradan saatlerdir. Seiko 5 tam bir bugdet olup gerçekten değerli bir örnektir. Ama anladığım kadarıyla arkadaşlar benim bu ssati küçümsediğimi anlamışlar oysa ben övdüm. Elbette ki Rolex üst sınıftır çünkü çok sıradışı ve değer yitirmeyen hatta kazanan bir kaç markadan biri. Üstelik bir komplikasyon ya da haute horlogerie tarzı çalışmaları fazlaca yoktur. Ama dikkatel forumu takp ederseniz yıllarla Rolex'in ne demek olduğunu anlarsınız. Bu arada bir şeyi de söylemek zorundayım: Ne Rolex kullancısıyım ne de olurum. Ama bu, gerçekleri saptırmam için bir sebep olamaz.
Kullanıcı avatarı
Modern60
Contributor

Mesaj Clk » 13 May 2010, 13:24

Ben zannetmiyorum Sedir yada Bilo arkadaslarimizin öyle algiladigini. Öyle algiladilar ise de yanlis anlasilmis diyelim.

Saatlerin kategorize edilmesi ile ilgili cok cesitli kaynaklar var. Dünyanin her yerinde de bu kategorilere saygi gösterilir. Sonucta saatler'de fiyatlandirilirken ait olduklari siniflara göre fiyatlandirilirlar. Dolayisi ile ne kadar fanatigi olursak olalim (mesela benim gibi :)) bir saatin sinifini degistiremeyiz. Rolex hicbir zaman üst sinif bir saat olmadi ve olmayacakta. Üst sinif temsilcileri Patek, Vacheron, Lange, Blancpain, Breguet tarzinda ki firmalardir.

Seiko 5 ile Grand Seiko yada Ananta'yi ayni kategoriye koymakta imkansiz. Farkli siniflara ait olduklari icinde farkli fiyatlari var. Bu firma politikasindan kaynaklaniyor. Ama genel anlamda Seiko alt sinif saatler üreten bir firma. Mesela Tag-Heuer, Omega, Rolex, Oris, Sinn, Baume Mercier, IWC ve daha bir cok marka kendi ait olduklari sinifin alti ve üstünde ki siniflara yakin fiyatlar ile ürün cikartirlar. Ancak bu markanin sinifini degistirmez.
TÜRK'üm!!! Ülkem TÜRKIYE CUMHURIYETI, bayragim TÜRK BAYRAGI ve milli icecegim RAKI'dir...
Kullanıcı avatarı
Clk

ÖncekiSonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Google [Bot] ve 216 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners