Yurt dışı internet sitelerini tararsanız, new with tags, brand new, unused, not refurbished, unworn, in the original packaging gibi ifadeler kullanıldığını göreceksiniz.
Bunlar aldığınız ürünün orijinal, orijinal kutusunda, üzerindeki etiketlerin eksiksiz ve çeşitli nedenlerle yenilenme işlemi görmemiş olduğunu ifade eder.
Ucuz ürün satan ve niteliği belirsiz (ki çoğunlukla küçük girişimcilerin muhtelif şekilde temin ettikleri saatleri uygun fiyatlarla satan sitelerdir) sitelerden alınan saatler tamamen şans işidir.
Bu nedenle arkasında ciddi kurumsal kimlik olan siteleri tavsiye ederim.
Bu konuda bir örnek de vereyim.
Bir gazeteye ait internet sitesinden piyasaya göre uygun sayılabilecek fiyatta DSLR Nikon fotograf makinesi aldım.
Ancak ürün gelince objektif üzerinde çizik ve örneğin orijinal şarj cihazı priz adaptörünün eksik olduğunu gördüm.
Üründen sorumlu gösterilen firma ile irtibata geçince bunların 2. ya da 3. yolla ithalat yapan ve Doğu Bank iş hanında bulunan birçok dükkandan biri olduğunu gördüm. Sahibi olan arkadaş iyi bir insandı ve zorluk çıkarmadan objektifi değiştirdiler. Ancak kendi ithal ettikleri pakette Türkiye ye uygun priz adaptörü bulunmadığını çünkü bu ürünü dünya pazarlarından temin ettiklerini ifade ettiler.
Ben de fazla sorun çıkarmadım.
Ancak ucuza satılan her üründe bir çok neden olduğunu bilmek lazım. Bunlar, elden geçirilmiş yani garanti sorunları nedeniyle elden geçirilmiş ve ucuza satılan ürünler olabileceği gibi muhtelif yollarla temin edilen ve bu nedenle eksiklere sahip ürünlerde olabilir.
Özellikle yurt dışında ucuz saat satan ve Hintli/Pakistanlı vb., girişimcilere ait (örneğin İngiltere) siteler de de benzer işler oluyor.
Örneğin bu şekilde alım yaptığım iki marka kusursuz du ki bunun biri Vostok diğeri de Invicta dır.
Diğerlerinde ufak sorunlar mevcuttu. Bu nedenle özellikle belli değerlerdeki markaları dikkatle ve güvenilir satıcılardan almanızı tavsiye ederim...