Aslında abartılanlar; Tüm Otomatik saatler. (Özellikle Panerai'yi hiç anlamıyorum ama)
Küçümsenenler; Tüm Quartz saatler.
Yani buradaki bazı tavırlar sebebi ile resmen otomatik saatlere gıcık kapar duruma geleceğim. Birisi şunu yazmış, efendim pil değiştirmek için açmak gerekiyormuş. Yaw kardeşim, 7 sene sonra açtırdım Seiko'yu. Senin en baba otomatiğin 7 sene sonra ne halde olacak? Bakım gerektirmeyecek mi?
Hadi inhouse mekanizmalarla yahut en azından mekanizmaya birşeyler katan birkaç noktasını alıp değiştiren, kişilik katan firmaları anlarım da, standart ETA'nın toplu fiyatı kaç dolar? Nasıl bir endüstriyel üretime bu kadar ulvi değerler yüklüyorsun da, mesela twin time'lı alarm'lı vs bir Quartz'a yahut 1/100sn perpetual takvimli bir Calibre S'e saygı duymuyorsun? Onu da dizayn eden adamın gözleri bozuldu, orda da acayip çarklar, enerji sistemleri, aktarım organları var. Orda da enerjisini senden alan (bu da bir takıntı) mekanizmalar var.
Bir buton pilin teknolojisini okuyun da, 2mm'lik mekanizmayı okuyun da sonra Quartz'ı yerden yere vurun. Bir Seiko Astron'un teknolojisini okuyun, emeği, göznurunu okuyun da sonra yerden yere vurun. Ben 7T62'yi açtım hayran oldum. 7 sene bir pille hiç durmayacak şekilde verimli tasarlanmış bir makine bu. Yahut Caliber S, yahut Kinetik...İnsanlık bu şekilde yürüyecek.(21 Aralık'ta durmazsak

)
Önyargıları, saat sevdiğini iddia eden bu toplulukta yenmek gerek. Birşeyin ucuz olması, kötü olması, pahalı olması iyi olması anlamına gelmiyor. Pahalılık Ego tatmininden ileri gitmez.
"Money has no owners, has spenders". -Omar