mrbars » 16 Mar 2012, 22:21
Bir başka pencereden konuyu kendime göre yorumlarsam, ben Tissot'a da, Grand Seiko'ya da 15.000 TL vermem. Casio'ya da 1.500 TL vermem. Ama Maurice Lacroix'da hedeflediğim (ne demekse) bir model var, pink gold; 12k USD. Hangi koşulda ne zaman alacağımı biliyorum, planlamışım, heveslenmişim. Ancak tabiki bir başkası o paraya o saat alınmaz da diyebilir. Özetle, en nihayetinde genel kıstaslar ve teamüllerin dışında, kişisel heves ve beğeniler de saat seçiminde belirleyici olabilir.
Biri GS için sudan yemekten kesilir, diğer tarafta genel çoğunluk da Seiko markası dolayısıyla o paraya alınmaz der. Sonuçta azınlık da, teamülcü çoğunluk taraf da haklı bence.
Ali: Çok beğeniyorum, inanılmaz bir teknoloji GS. Hakkını yiyorlar, "ben" alacağım ve "ben"ce 15.000 TL verilir. Doğru.
Veli: Marka gücü zayıf, ikinci eli yok; prestij olarak alt/orta seviye Swiss ayarında. 15.000 TL verilmez. Doğru.
Otomobilde olay sadece A noktasından B noktasına gitmek olsaydı herkes 1.3 litre 100 HP sedan bir dizele binerdi. Farklılaşma varsa olay A noktasından B noktasına gitmek değil sadece. Saatte de böyle, olay saati öğrenmek olsaydı hepimiz Casio kullanırdık, olay zamansa dakiklikse; daha ötesi yok. Ama olay orada da sadece saate bakıp öğrenmek değil, teknoloji değil. Bu yüzden GS'ye 15.000 TL "ben" de vermem. Verene de kızmam; Kişisel bir takı, ifade biçimidir; beğenmiş, istemiş almış.