Archimed » 27 Oca 2012, 11:13
Bana kalırsa bu sorunsal moda markalarının saat markalarıyla stratejik ortaklıklar oluşturmasıyla çözülür. Asıl sorun, hangi saat markalarının hangi modacıyı kendi markasını paylaşmaya uygun göreceğidir. Mesela Tommy, Diesel, Lacoste gibi genelde spor tarzı olan ve günlük kullanmaya uygun kıyafetler üreten firmalar Seiko 5 veya Seiko'nun uygun fiyatlı diğer markalarıyla uyumlu birliktelik oluşturabilirler.
Ama Japon mentalitesi bana göre çağdaş pazarlama anlayışından uzak. Japonlar yıllarca kaliteye odaklı tasarım ve üretim üzerine uzmanlaştılar. Bu durum sonucu belli kalitesi olan ama renksiz ürünleri ortaya koydu. Yani alıcının ruhunu kazanmak için ciddi adımlar atmadılar. Japon arabalarında da, elektronik ürünlerinde de benzer durum söz konusu. Bang&Olufsen'in ses kalitesi inanılmaz olmasına rağmen bence Bang&Olufsen başarısını biraz da ürünlerin ruhu ve tasarımına borçlu. Keza Apple ürünleri de niteliğinin yanı sıra başarılı pazarlama ve tasarımlarıyla son derece başarılı satış rakamlarına ulaştı. İnsanlar kalitesinden ötürü Honda ve Toyota'yı beğenirler, ama ben Toyota veya Honda kolesiyonu yapan kimseyi görmedim de duymadım da.
Bu açıdan yaklaşınca orta gruba hitap eden İsviçreliler (Tissot, Longines, Tag Heuer) belki dediğim gibi stratejik ortaklıkları kıvırabilirler.
Yeter ki saatçilerin veya modacıların egoları baskın çıkmasın ve aslında aynı tüketici gruplarına hitap ettikleri halde olası stratejik partnerini farklı bir tüketici grubuna hitap ettiği düşüncesiyle işbirliğini sonuçlandırmasın.