TSF Üyelerine Özel İndirimli Lüks Saat Modellerini İncelemek İçin Tıklayınız

Saat ve Gelenek

Tüm Genel Saat Konuları Üzerine Paylaşımlar
Forum kuralları
Sayın Üyeler TSF'ye Hoş Geldiniz. Genel Saat Sohbeti Bölümümüzde Saatlerle İlgili Diğer Spesifik Konu Başlıklarımız Haricideki Sohbet ve Paylaşımlarınızı Yapabilirisiniz. Düzenli ve Anlaşılabilir Bir Ortam Olması Amacı ile Lütfen Mesajlarınızı Yazım Kurallarına Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

İyi Forumlar Dileriz

TSF

Saat ve Gelenek

Mesaj lange52 » 10 Kas 2011, 20:06

Yaklaşık bir aydır başta TSF’den olmak üzere birçok yerden mekanik saatlerle ilgili yoğun bir bilgi alışı içersindeyim ve kafama takılan bazı sorular oldu. Gelenekler üzerine düşünmüşümdür hep nasıl ortaya çıktıkları ve zaman içersinde nasıl kökleştikleri hakkında, aslında gelenek denilen şey gelenek olsun diye ortaya çıkmadı bir ihtiyaca binaen, bir ihtiyaca cevap versin diye ortaya çıktı. Bunu ilk kez birisi uyguladı ve doğa karşısında zor bir durum karşısında bir işini gördü ve de olaya gayet pragmatik yaklaşmıştı. Ama onun yaptıkları toplumda beğenildi ve yayıldı ve yüzyıllar içersinde gelenekleşti. Ama ileriki zamanlarda yeni uygulamalar ortaya çıktığında bazıları bu yenilikleri geleneklere aykırıdır diyerek yüzyıllar süren bir mücadeleyi başlattılar ve toplumun gelişim hızını yavaşlattılar.

Tanzimatla beraber bize masa,sandalye geldiğinde de bu bize Batı’dan,ecnebiden geldi bizin geleneğimize aykırı biz yer sofrasında yemeliyiz diyenleri hatırlayın.Oysaki şöyle düşünülmedi yer sofrasını yapan ilk zat herhalde şöyle düşünmüştü yerden yerken belden yukarın çok büküldüğü için belin acıyor şu yemekler yerden birazcık yukarı olsa fazla eğilmezsin diye düşündü,ve yer sofrası zamanla gelenekleşti.Ama yerde oturduğun için tüm yükün bacaklara binmesi ki ,insanı çok rahatsız eder, birinin de aklında masa ampulünü yaktı.Masada eğilmeden bükülmeden gayet rahat yemek yiyoruz.Batı’dan gelmiş,Doğu’dan gelmiş hiç önemi yok.

Asıl soru şu olmalı her zaman ‘Benim hayatımı kolaylaştırıyor mu?’Bu örnekleri çoğaltabiliriz1990’lı yıllarda bir köy düğününde aç kalmama neden olan ve milletimizin çok eski bir geleneği tek kaptan yeme alışkanlığı veya tabağa servis sırf Batı menşeili diye karşı çıkma,yahut bugün bunca gribal enfeksiyonu ve tıraş sıyrığı nedeniyle bulaşan hastalıkları hatırlayalım şu tokalaşmanın yanında neden öpüşürsek bir türlü anlamadım ve artık bırakalım bence.

Neden girizgah bu kadar uzun oldu?Saate sağlam bir giriş yapmak için Peter Henlein isimli zanaatkar da zamanında taşınabilir saati icat ederken böyle düşünmüştü.Tarlada zamanı öğrensen mesela ve zamanla icadı beğenildi tutuldu yayıldı ve kendini geliştirdi tabi her gün yenilikler eklendi mekanik saat teknolojisine ve bulunan her şey o yıllarda son teknoloji idi ve kimsenin de itirazı yoktu.Satte quartz devrimi olduğunda ise işler değişti.Bu bir teknolojik devrimdi ve saatler her şeyden önce daha dakik,daha hafif ve en önemlisi daha ucuz olacaktı artık.İmkanlarım elverse aylık maaşımın yarısı veya tüm paramın yarısını mekanik saatlere harcamak isteyen birisi olarak yazıyorum bunları ama internette quartz saatlere yapılan ağır eleştirileri gördüm bazıları işi pilli saat takanların gördüksüzlüğüne bile getirmiş konuyu dolaylı olarak böyle bir şey düşünülebilir mi?

Pilli saatlerin arkasını açtığında bir şey göremezsin çünkü içinde bir şey yoktur şeklindeki sözlerden tutun da daha neler neler.Dişe dokunur mantıklı bir eleştiri getiremeyince iş maalesef hakarete varıyor ne adına mekanik saat gelenekçiliği adına yapanları kınıyorum.Bir yazı okumuştum bir defa okuduğum için tam doğru cümlelerle hatırlayamayabilirim.Sevgili Büyük Üstat Recep Gürgen’in iki cümlesi aklıma çok takıldı.Birbiriyle alakalı olan iki cümleden birincisi ‘Eskiden insanlar saatlerini tamir için geldiklerinde dükkana önlerini iliklerdi’ ve ’İnsanların işyerlerinde değil ama evlerinde falanca ticaret yazan duvar saatini düşünemiyorum’ diyor . Eskiden yanlış değil tabiki insanların önünü iliklemesi ama biraz da zaruret değimliydi, çünkü her şeyi o mekanik saat ve işe geç kalmaması o saate bağlı yenisini de alamaz çünkü pahalı. İkinci cümledeki söze de katılamıyorum hem insanları 800 milyon asgari ücrete mahkum edeceğiz bizler, hem de onların pahalı mekanik saatler almasını bekleyeceğiz canı elbette neler almak ister de ,benim gibi, durumu yok.Ben quartz saatlerini neden savunucusuyum.Birincisi teknolojik bir yenilik olduğu için ikincisi de dar gelirli insanların artık dünyanın parasını vererek mekanik saatler almasına gerek kalmadığı için savunucusuyum artık zamanı öğrenmenin eskisi gibi bir maliyeti yok ve kimseye özellikle de bu mekanik saatleri çok pahalıya satan İsviçreli üreticilere muhtaç değiliz.

İsviçreli üreticiler bu mekanik saatleri başta Osmanlı Devleti olmak üzere dünyanın dört bir yanına yüzyıllarca satarak tonla para kazanmadılar mı?Sonra da tahtları sallandı.Bu sıralar şu soru üzerine düşünüyorum pilli saatler sonrasında ciddi krizler yaşayan İsviçreli firmalar teknolojiye sarıldılar tabiki fakat aynı zamanda kaybolan eski saltanatlarını sürdürebilmek için mekanik saatleri ayrı bir gelenek,zevk,kültür, olarak değişik yollarla lanse mi etmeye başvurdular.Bunu düşünüyorum.Mesela bu forumda dijital saatlerin adı bile anılmıyor neden.Elbette mekanik saat üreticileri de boş durmuyor ve birçok icada imza atıyorlar başta tourbillion olmak üzere düşünürsek daha neler var sayamayacağımız ama maliyet hep artıyor hiç düşmüyor ve bazen bu işi daha iyi casio dijitallerde yapıyor diye düşünüyorum.Benin bu yazıyı yazma nedenim ‘saat mekanik otomatiktir gerisi saat sayılmaz’ algısına, gelenekçiliğine karşıydı.Bir de şu açıdan bakıyorum dijital saatlerin rahatlığı kolaylığı derken yani asıl soruyu soruyorum benim hayatımı kolaylaştırıyor mu evet.Ama şu da aklıma takılıyor ki Pragmatizmi savunan gelenekçiliğin yanlış yönlerini eleştiren biri olarak söylüyorum tembelliğe mi itiliyoruz.

Bugün kombiyle,fırınla şak diye sıcak,tık diye soğuk suya ulaşıyoruz evleri bir düğmeyle ısıtıp soğutuyoruz ve bu bize zihnimizde her şeyin bu kadar kolay olduğu algısını yaratıyor.Uğraşmamıza gerek yok.Toplumdan ve doğadan uzaklaşıyoruz.Her şey çok dijital ve kolay.Şakla,şukla bir tıkla her şey halloluyor sanıyoruz.Oysa ki mekanik saatlerin çarkları ve dönüşü baha hep hayatın çarkları ve dişlilerini ve hayatta çalışmanın ve emeğin rolünü hatırlatır ve mutlu olurum.
Kullanıcı avatarı
lange52

Re: Saat ve Gelenek

Mesaj Thevenin » 10 Kas 2011, 20:56

lange52 yazdı:Mesela bu forumda dijital saatlerin adı bile anılmıyor...

Destekleyin lutfen gozleminizi.

lange52 yazdı:Benin bu yazıyı yazma nedenim ‘saat mekanik otomatiktir gerisi saat sayılmaz’ algısına, gelenekçiliğine karşıydı.

Bak hala...
Thevenin
Kullanıcı avatarı
Thevenin

Mesaj herofb » 10 Kas 2011, 21:27

benim forumda bildiğim kadarıyla (ben dahil) pilli saati olmayan yok , pilli saate de sallandığını görmediğimi rahatlıkla söyleyebilirim.Tabiki bir kolaylık ve maliyet azaltmadır ama bu durumda araba çıktığı için bisiklete saçma bir şey diye mi bakılmalı ya da artık kimse olta ile balık tutmasın nasıl olsa bir gemi tonlarca balık getiriyor diye mi düşünelim bence bahsi geçen konu tamamen zevk , hobi ve üstelik zamanı gösteriyor olmasının benim için hiç bir önemi yok , hatta ileride hiç bir işime yaramayacak olan bir moonphase'i çok ama çok istiyorum

1.4 Turbo destekli bir motor çok daha ekonomik olmasına rağmen hiç bir zaman 4.0 atmosferik kadar arzulanmayacak
Kullanıcı avatarı
herofb

Mesaj drk » 10 Kas 2011, 21:30

Bana göre kol saati asla bir gereklilik yada ihtiyaç değildir, tamamen zevktir, aksesuardır. Yazınızda bahsettiğiniz şeyler zevk için değil, ihtiyaç olduğu için yapılıyor. Hayatı kolaylaştırmak adına zaten teknolojiden yararlanmak hem mantıklı hem de değişimin aşamalarından yalnızca biri. Öte yandan ucuza zamanı öğrenme cümlesine katılmıyorum. Amaç sadece saati öğrenmekse kol saatine zaten ihtiyaç yok, etrafımıza bir bakışımızda bir sürü saat bulabiliriz ancak bu aksesuarın herkes tarafından kullanılmasını sağlamaksa, işte o zaman haklısınız.

İsviçre mekanik saat üretiminde başı çeken ülke ve işini de gayet iyi yapıyor, iyi yaptığı bir işi paraya dönüştürmesinde ne gibi bir yanlış var anlayamadım. Sonuçta herkes iyi yaptığı bir iş sayesinde para kazanıp hayatını sürdürmeye çalışıyor. Fiyatların yüksekliği, talep edilen miktarlar, vs. gibi konular ise bambaşka bir tartışma konusu. Saati lüks tüketim olarak gördüğümden fiyatlarındaki mantıksız yükseklik sanat adı altına saklanınca zaten konuşacak birşey kalmıyor, demek böyleymiş deyip geçiyorum çünkü biliyorumki ben almasamda o saatin de bir alıcısı var.

Pilli saatler farklı, güzel ve kullanışlı. Forumdaki çoğu kişinin saati sadece zamanı öğrenmek için takmadığını düşünürsek bu tür avantajlarının her zaman bizim için pek bir önemi yok. İhtiyaç duyduğumuzda zaten çoğu kişinin pilli saati de var. Eğer öyle olsaydı bir saat alır, artık kullanılmaz hale gelene kadar takar ve en sonunda da atardık, tabii böyle bir forum da asla olmazdı.

İsviçre'liler işini biliyor, pazarlamalarını gayet güzel yapıyor ve meraklıları da bundan faydalanıyor. Mesela resim meraklısısınız, konuya çok hakimsiniz, yeterli maddi imkanınız da var, bir tablonun yazıcı baskısı olanı sizce daha mı mantıklı?

Öte yandan pilli saati saatten saymayanlara, varsa yoksa mekaniktir diyenlere hiçbir lafım yok, otursunlar, araştırsınlar, nedir, ne değildir.
Kullanıcı avatarı
drk

Mesaj razz » 10 Kas 2011, 22:04

Öncelikle TSF bünyesinde -orijinal olmak kaydıyla- her tip saati tartışmak serbesttir.. TSF'de pilli saatlerin hakir görülmesi, saatten sayılmaması hatta kullanıcılarının eleştirilmesi asla söz konusu değildir..
Eğer internet ortamında bu şekilde bir tavır veya paylaşım tespit ettiyseniz bununla ilgili eleştirinizi de aynı yerde yazıya dökmeniz daha doğru olur.. ( Ben '' Dikkat quartz saat sivilce yapar.. şeklinde imzaya sahip birinden ötürü buraya birşey yazmıyorum çünkü o söylem TSF'de değil " gibi.. )

Formumuzda pekçok kullancı mekanik saatlerinin yanında pilli saatlerini de zevkle kullanmaktadır.. Aynı zamanda -yine TSF'de- maddi değeri açısından giriş seviyenin altında kabul edilebilecek saatler üzerinde bile sayfalarca yorum ve bilgiye ulaşmak mümkündür ancak saatlere bu derece meraklı insanların bulunduğu bir forumda mekanik saatin gelenekselliğini pilli saatin pratikliğine tercih edenlerin sayıca üstün olması da doğal karşılanmalıdır..

Zaten gayemiz pratiklik olsaydı TSF'ye ne gerek vardı değil mi..?

Recep Gürgen Usta'nın dile getirdiği tavır, saat gibi pahalı, az bulunan ve hayati önem taşıyan bir ürünün arızasını gidermeye kabil kişiye duyulan saygıyı işaret etmekte olup sokakta 5,00 TL.ye de saat alınabilen günümüzde bu tavrın kayboluşuna serzenişten ibarettir ve kanımca haksız bir sitem de değildir.. Ayrıca üzerinde Dağabakan Kardeşler yazan ve bir de TIR resmi olan saat evin salonunda sakil değil de nedir..?

Drk zaten yukarıda yer alan mesajında İsviçreli saat üreticileri ve güncel konumları konusunda doğru ve gayet yeterli bir açıklama yapmış, kendisine katılmaktan başka birşey yapmama gerek olduğunu zannetmiyorum..
" The difference between men and boyZ is the price of their toyZ "
Kullanıcı avatarı
razz

Mesaj msturan » 10 Kas 2011, 22:34

lange52, öncelikle konu için teşekkür ediyorum. Bence çok güzel şeylerin paylaşılabileceği bir konu olmuş.

Yazınızı da kendimce gözden kaçmış olduğunu düşündüğüm iki nokta dışında beğendim. Yazınıza iyi bir başlangıç yapmışsınız, bunun yanında sürükleyici bir yazı da olmuş.
Fakat düşüncenize katılmadığım noktalardan ilki, daha önce de arkadaşların ve üstadların belirttiği gibi, saati bir "tool" olarak ele almanız. Bence bu forumun olmasının nedeni, Razz'ın da dediği gibi saatin bir hobi olması. Yani biz burada saati salt pragma için takmayan kişilerden oluşuyoruz denebilir büyük çoğunlukla.
İkinci nokta ise yine Razz'ın değindiği gibi forumda pilli saatlere karşı bir tutum olduğunu düşünmeniz. Forumda pilli saatlere karşı tutumun hiç olmadığını söylemeyeceğim, bizzat ben de kendimce yüksek maliyetli(1000-1500 lira ve üstü) saatlerin pilli olmasına tepki gösteriyorum. Fakat bu sizin dediğiniz görüşe ters düşmüyor. Çünkü eğer dediğiniz gibi Quartz, maliyeti düşüren bir devrimse - ki öyledir - ben bir quartz saatten yüksek fiyat beklemem. Bunun ışığında, düşük fiyatlı saatler konu olduğunda forumda quartz saatlerin bolca önerildiğini, beğeni topladığını, hatta onbinlik saatleri bulunan, maddi durumu gayet iyi olan kişilerin quartz sahibi olduğunu görebiliyoruz.
Ben bu iki noktayı - kasten değil - gözden kaçırmış olabileceğinizi düşünüyorum.
İyi akşamlar.
Eğer bir Patek Philippe'e sahipseniz, artık ölebilirsiniz demektir. Mission Completed.
Kullanıcı avatarı
msturan

Mesaj lange52 » 10 Kas 2011, 23:08

‘saat mekanik otomatiktir gerisi saat sayılmaz’ algısı derken bu forumu kastetmedim burası yanlış anlaşılmış.herojd11 arkadaşımın da bisiklet olta anlatımını anlayamadım veya biz birbirimizi anlayamdık ben başka bir şeyden bahsetmeye çalışıyordum.Evin duvarındaki saate gelince de alım gücünü anlatmaya çalıştım.msturan arkadaşımın doğru yakalamışşınız aslında ne yazayım biraz tool gibi bakmak var sanki benim yazımda sezdiriyor biraz. Ben quartz a bakılan eleştirelere ve biraz da her zaman ki gelenekçiliğe ve isviçre saatçiliğinin yüksek fiyatlarını darbelemek için yazdım forumu tenzih ederim zaten bu forumdan çok şey aldım.aslında bu konuyu da kapatmak isterim bilgisayadan pek anlamam bu konuyu da ilgili arkadaşların kapatmasını arzu ederim
Kullanıcı avatarı
lange52

Mesaj SeRxx » 10 Kas 2011, 23:32

lange52 arkadaşım konunun kapatılmasına gerek yok ki sadece hislerinizi, vurgularınızı yazıya aktarma da biraz sorun yaşamışsınız gibi, bence çok iyi bir konu olmuş.
Belki bu konu sayesinde başka üyeler de bu forumun Quartz-Mekanik saate bakış açısı hakkında bilgi sahibi olur.
Forum da ağırlıklı olarak mekanik saatlerden bahsedilmekte bu bir gerçek çünkü bu forum sitesi saat hobisi olanlarla dolu ve msturan arkadaşın bahsettiği gibi belli bir fiyatın üstündeki saatler genelde mekanik saatlerdir. Ve saatlere yüksek fiyatlar ödeyen insanlar sadece zamanı öğrenmek için bu fiyatları ödemiyorlar; saatlere olan ilgilerinden, hobilerinden dolayı bu yüksek miktarları veriyorlar. Böyle olunca forum sitesi biraz mekanik saatlerle dolmakta ve bu da ilk bakışta sitenin quartz saatlere karşı antipatisi olduğu hissini uyandırıyor. Dikkat ederseniz forumda saat danışan arkadaşlara isteklerine göre saatler tavsiye edilmekte ve ancak maddi olarak belli bir miktar limitin üstüne çıkan kişilere ısrarla mekanik saat'e yönlendirilmekte.
Güzel konu için teşekkürler lange52
Kullanıcı avatarı
SeRxx

Sonraki

Dön TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler çevrimiçi

Bu forumu gezen kullanıcılar: Hiç bir kayıtlı kullanıcı yok ve 43 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners