Ben onurtamer'e alım/satım mevzusundaki tutumundan ötürü katıldığımı belirtmek isterim.. Manevi değer elbet önemli, kabul ediyorum.. Ancak ( ve eğer ) çıtayı biraz yükselttiyseniz maneviyatın yerini maddiyat alıyor..Çünkü insan -her hobide olduğu gibi- saat hobisinde kendini sürekli geliştiriyor, beğeni eşiği değişiyor, '' bütçenin elverdiği en iyi saat '' arzusu ağır basmaya başlıyor..
Saatlerin doğası gereği manevi değerler taşımasından daha makul birşey olamaz.. Ancak bunu kendi özelimde örneklendirmek istersem eğer şu şekilde bir senaryo çıkar; Diyelim ki dededen bir saat kaldı bana.. Markası Omax, Technos, Singer, Rigi, Hislon, Nacar, Yema, Zentra, Vialux veya aklıma gelmeyen başka bir dip seviye hurda.. E şimdi bu saatin kıymeti max. 20,00 TL. Ben de bu 20,00 TL.'lik saati ne gittigidiyor'da '' Çil, Nadir, Sandık, Koleksyoner parçası.. '' diye ilana koyarak ne de Çınaraltı'nda mendilden tezgah yapıp üstüne sererek keriz avlayacak yapıda bir insan değilim çok şükür .. Eh, kalsın o zaman.. Manevi değeri var

Ama gittim, bütçemi -mantık dahilinde- sonuna kadar zorlayarak çelik bir Submariner aldım diyelim.. E aradan üç ay geçti.. Bütçe müsait bir upgrade için.. Güzel de bir alternatif var.. Tertemiz bir çelik/altın, mavi kadran Submariner..

Bu durumda ben çelik Submariner'ı '' 3 aydır gece gündüz beraberiz.. manevi değeri var artık.. ''

diye takmaya devam edip çelik/altına bakıp kalmaktansa ve takas etmeme gerek kalmadan o saate de sahip olacağım günlerin hayalini kurmaktansa çelik olana hiç acımam, farkını veririm çelik/altını alırım..
-Ee.. maneviyat..?
-Ben almayayım, teşekkürler..
İşin muhasebe kısmı farklı bir durum.. TR özelinde ikinci el saat piyasası hem satıcı hem de alıcı açısından malesef acınacak halde.. Satılan saatlerde kondisyon kavramının hala yerleşmemiş olması itibarıyle orijinalliği bozulmuş, kurcalanmış, polisajdan erimiş ürünler.. Sertifikalı, eksiksiz ürün konusunda ısrarcı olmayı bir türlü anlayamayan alıcılar.. Bu işin ticaretini yapan kaynaklardan olabilecek en yüksek son kullanıcı fiyatıyla aldığı malı alışveriş portallarında karla satmaya çalışan traji komik tekrar-satıcılar.. Bu tekrar-satıcılara istedikleri fiyatın 1/10'u -ancak mesajla.. aramak yemiyor pek..- teklif eden akut nekrofili'den muzdarip hastalar.. ve daha iyisini almak için elindekini zararla esnafa geri verip takas yapan meraklılar..
TimeZone Sales Corner ve Show Case düzenli olarak takip ettiğim sayfalardır.. Adamların kendi aralarında 100,00 USD'lik farklarla yüzlerce saat değiştirmelerini gıptayla izler ve '' acaba TR'de de olur mu..? '' diye hala düşünürüm.. Bu gidişle zor görünüyor..