TSF yelerine zel 襤ndirimli L羹ks Saat Modellerini 襤ncelemek 襤癟in T覺klay覺n覺z

Saat Mi Alt覺n M覺 ?

T羹m Genel Saat Konular覺 zerine Payla覺mlar
Forum kurallar覺
Say覺n yeler TSF'ye Ho Geldiniz. Genel Saat Sohbeti B繹l羹m羹m羹zde Saatlerle 襤lgili Dier Spesifik Konu Bal覺klar覺m覺z Haricideki Sohbet ve Payla覺mlar覺n覺z覺 Yapabilirisiniz. D羹zenli ve Anla覺labilir Bir Ortam Olmas覺 Amac覺 ile L羹tfen Mesajlar覺n覺z覺 Yaz覺m Kurallar覺na Uygun Formatta Yazmaya Gayret Ediniz.

襤yi Forumlar Dileriz

TSF

Re: Saat Mi Alt覺n M覺 ?

Mesaj demir77 » 28 ub 2026, 13:16

Alt覺n onsu 1700 dolarken kimse y羹z羹ne bakm覺yordu. imdi 5000 oldu herkes konuur oldu. Alt覺nda d羹zeltme trendleri onlarca y覺l s羹rebiliyor. u an alt覺n m覺 rolex mi derseniz, kesinlikle rolex derim (fiyat覺 ikin olmayan). Sayg覺lar.

Saat yat覺r覺m arac覺 m覺? 襤stisna markalar harici mant覺ks覺z tabiki.

2201117SG cihaz覺mdan Tapatalk kullan覺larak g繹nderildi
Kullan覺c覺 avatar覺
demir77

Ya: 39
Kay覺t: 26 Nis 2019, 13:33

Mesaj EnesBey » 28 ub 2026, 13:48

BigCrown yazd覺:Benzer bal覺覺 son d繹nemde X hissesi mi yoksa y saati mi, alt覺n m覺 yoksa saat mi olmak suretiyle s覺k癟a g繹rmeye balad覺m. Payla覺mda bulunmamak i癟in de baya覺 bir direnmitim kendi kendime ancak olmad覺 :) Belki birine bir faydas覺 dokunur yazacaklar覺m覺n diyerek s繹ze balayay覺m. ncelikle unu belirteyim: SAAT B襤R YATIRIM ARACI DE襤LD襤R. Bunu maalesef anlayam覺yoruz yahut anlamak istemiyoruz. Saatler birer deer koruma arac覺 da deildir. Hobi olarak g繹rd羹羹n羹z herhangi bir eyin yat覺r覺m olarak deerlendirilmesi her eyden 繹nce sal覺kl覺 deildir. (Baz覺 hobiler, baz覺 d繹nemlerde yat覺r覺mm覺 gibi gelebilir ancak bunun s羹reklilik arz etmesini beklemek, en temelde o hobiyi, hobi olmaktan 癟覺kar覺r. Pandemi d繹nemindeki Rolex fiyatlar覺 malumunuz bu hususun g羹zel bir 繹rneidir.)
Ayr覺ca hobi olarak herhangi bir metay覺 ald覺覺n覺zda, bu metan覺n deerini alt覺nla, g羹m羹le vs. K覺yasl覺yor iseniz yani temelde hobi ile yat覺r覺m覺 ayn覺 kefeye koyma (hobiye ay覺rd覺覺n覺z b羹t癟e ile yat覺r覺m yapmay覺 d羹羹nme) durumu has覺l oluyorsa, o hobi -hobiye ay覺rd覺覺n覺z mebla i癟in konuuyorum- sizin i癟in fazlad覺r. Zira hobinin insana keyif vermesi gerekirken bu ihtimalde sizin i癟in 覺zd覺raba d繹n羹羹r.

Benzer tart覺may覺 ara癟larla ilgili de s覺k癟a g繹rmeye balad覺m. (X tarihinde, y arac覺 almaktansa o paraya alt覺n alsayd覺m u anda bu arac覺 deil de u l羹ks arac覺 alabiliyordum eklinde.) Orada da ihtiya癟 durumu s繹z konusu. 襤htiya癟 olan bir eyle (ad覺 羹st羹nde ara癟la) alt覺n覺 k覺yaslamak da mant覺kl覺 gelmiyor bana maalesef.

Kald覺 ki 繹yle bir husus da var: Alt覺n bir yat覺r覺m arac覺 deildir. Alt覺n olsa olsa bir birikim arac覺 olabilir. (Alt覺n覺n reel anlamda y覺llarca kazand覺rmad覺覺 d繹nemler olmutur ve olacakt覺r. -Bkz. 1980 / 2004 aras覺 d繹nem- benzer durum g羹m羹 a癟覺s覺ndan da ge癟erli. G羹m羹 reel anlamda, aradan 56 y覺l ge癟mi olmas覺na ramen h璽l璽 1980deki zirvesinde dahi deil.) Neticeten, piyasa emtialar覺ndaki bu furya ilelebet devam etmez. Ald覺覺n覺z alt覺n覺n / g羹m羹羹n reel anlamda s羹rekli deer kazanaca覺n覺 beklemek 繹mr羹n羹zden 癟alar. (D繹nemsel olarak aksi de m羹mk羹nd羹r pek tabii ans覺n覺 denemek isteyene :)

Ekonomik anlamda pik yapm覺 materyali almak baka bir tart覺ma konusu. rnein: Tarih boyunca alt覺ndan 癟ok daha deerli olmu ve ekseriyet itibar覺yla alt覺n覺n 2-3 kat覺 deerlerde gezmi platin, (alt覺na nazaran 癟ok nadir bulunan bir emtiad覺r -rezervin az olmas覺na ek olarak u anda d羹nya 羹zerinde 1 gram 癟覺kar覺lm覺 ve ilenmi platine kar覺l覺k 33 gram 癟覺kar覺lm覺 alt覺n bulunur.) ve alt覺na g繹re dayan覺m覺, sertlii 癟ok daha 羹st羹nd羹r art覺 her eyden 繹nce platin, bir sanayi emtias覺d覺r. Alt覺n覺n %45 oran覺nda m羹cevher olarak kullan覺ld覺覺 ve kalan oran覺n da b羹y羹k bir k覺sm覺n覺n merkez bankalar覺 taraf覺ndan rezerv tutulmak suretiyle ve yat覺r覺m amac覺yla bireysel olarak al覺nd覺覺 d羹羹n羹ld羹羹nde -yani alt覺n覺n sanayi emtias覺 繹zellii bulunmad覺覺 d羹羹n羹ld羹羹nde- sanayide olmazsa olmaz diyebileceimiz platin ve paladyum gibi emtialar覺n 繹nemi tart覺覺lmaz.) u anda ons ba覺na alt覺n覺n yar覺s覺ndan daha deersiz. -Bu durum yaln覺zca ortalama son 10 y覺ld覺r bu ekilde.- Siz bu piyasada alt覺n覺 bir yat覺r覺m arac覺, bir yat覺r覺m hedefi olarak g繹r羹yorsan覺z muhtemelen ekonomik anlamda yeterli tecr羹beye sahip deilsiniz. Na癟izane tavsiyem, sizin gibi insanlar覺n bu piyasaya girmemesi olur. Nedenini, sizin gibi yeterli ekonomik tecr羹beye sahip olmayan zat覺m覺n ba覺na gelen hadise 羹zerinden yaz覺m覺n sonunda daha net a癟覺klayaca覺m.

T羹rev piyasalar ve ka覺t alt覺n / g羹m羹 ayr覺 bir tart覺ma konusu. u anda d羹nyadaki fiziki alt覺n varl覺覺n覺n 200 kat覺ndan fazla ka覺t yani sertifika suretiyle al覺n覺p sat覺labilen alt覺n olduu s繹yleniyor. Bu oran覺n g羹m羹te 600-800 kat aras覺nda olduu tahmin ediliyor. (1000 kattan fazla diyen ekonomistler de var ancak ger癟ek癟i olan, daha dorusu bana daha ger癟ek癟i gelen veriyi payla覺yorum. Nihayetinde bu sertifikalar覺n ve s繹zlemelerin takibi de zor. Dolay覺s覺yla net bir oran vermek imkans覺z.) Bu bizim i癟in neden 繹nemli? Nedeni u: Yabanc覺 emtia piyasalar覺nda -rnein:ABDdeki COMEX vadeli ilemler piyasas覺nda bu 200 kat alt覺n al覺n覺p sat覺labiliyor. Peki nas覺l al覺n覺p sat覺l覺yor? Sertifika ve s繹zlemeler 羹zerinden. Ger癟ekte bir teslimat dahi yap覺lm覺yor 癟ou zaman. Bu surette piyasay覺 manip羹le ederek 癟ok kolay fiyatlarla oynayabiliyorlar. Hatta ve hatta manip羹lasyona sebebiyet vermek i癟in 癟ou zaman sertifikalar 羹zerinden s繹zleme akdetmelerine dahi gerek kalm覺yor. COMEX bir g羹n diyor ki: Ben zorunlu kar覺l覺klar覺 yani teminatlar覺 art覺rd覺m. Bu ne demek? rnein:Sen 100 gram alt覺n alacaksan bana 100 usd teminat veriyordun, bug羹nden itibaren ben bu teminat覺 500 USD olarak g羹ncelliyorum. Eer bu teminat覺 yat覺ramazsan g羹n sonunda alt覺n bakiyene otomatik sat覺 vereceim. (Belirtilen teminat oranlar覺 hayalidir.) E bu durumda COMEXteki balinalar ne yap覺yor? Sat覺 veriyor. Sonra gidip ayn覺 balinalar piyasay覺 kan g繹l羹ne 癟evirdikten sonra alttan tekrardan al覺yor. 30 Ocak 2026 tarihinde, cuma g羹n羹 ger癟ekleen manip羹lasyon da bu surette yap覺ld覺, 2011 y覺l覺ndaki manip羹lasyon da. 襤in k繹t羹s羹 bunlar ne ilkti ne de son olacak. (Neticeten sizin elinizdeki 1 birim fiziki alt覺n覺, 200 kat sertifikayla yahut 1 birim g羹m羹羹 600-800 kat sertifikayla eritme potansiyelleri her daim var. Buna kar覺l覺k fiziki alt覺n alal覺m, fiziki g羹m羹 alal覺m da diyemezsiniz zira bir emtian覺n iki farkl覺 fiyat覺 olamaz. Fiziki fiyat ile ekran fiyat覺 er ya da ge癟 yeknesak hale gelir. -Bkz. Rusya-Ukrayna sava覺 patlak verdiindeki fiziki platin fiyatlar覺.- Gelmese de fiziki fiyattan elinizdeki emtiay覺 alacak yer bulamazs覺n覺z.)

Neyse bu meseleler, benim de tam olarak hakim olmad覺覺m, arat覺rmak suretiyle 繹renmeye gayret g繹sterdiim teknik meseleler. S覺radan vatandalar olarak bizim konumuza gelelim. Biz bu denklemin neresinde madur oluyoruz? Tam olarak u noktada: Bu furyaya (FOMO etkisine.) kap覺lanlardan biri de benim bata da belirttiim 羹zere. Elimde birka癟 y覺ld覺r biriktirdiim ihtiya癟 fazlas覺 bir para vard覺. Hatta daha effaf olmas覺 ad覺na mebla da paylaay覺m. 5.000.000-5.500.000 TL gibi bir mebla. (Bu mebla, ihtiya癟lar覺m覺n ve hobilerime ay覺rd覺覺m mebla覺n tamamen d覺覺nda olan bir para.) ahs覺ma ait evim var. Arac覺m da var(d覺). Birikimimi genelde konsolide finansal tablolar覺n覺 elimden geldiince incelemek suretiyle g羹vendiim, bildiim hisselerde deerlendiririm ve ekonomik yetersizliimden 繹t羹r羹 m羹mk羹n olduunca al-sat yapmam. Hatta ald覺覺m hisseyi unutup 6 ay takip etmemiliim, fiyat覺na 6 ay sona bakm覺l覺覺m vard覺r. Bu mebla覺 da o surette deerlendiriyordum. Sonu癟ta ihtiya癟 fazlas覺 bir mebla olarak g繹rd羹羹mden, d羹se de 癟覺ksa da 癟ok 繹nemsemiyordum. O miktara herhangi bir al覺m, i f覺rsat覺 olmad覺覺 m羹ddet癟e dokunmuyordum / dokunmayacakt覺m. Ta ki emtia fomosuna kap覺lana kadar. G繹r羹t羹羹m, i yapt覺覺m, selam verdiim herkes emtialardan bahsetmeye balay覺nca b羹nyeye zehir girdi ve bilgim olmamas覺na ramen fikrim olsun diye arat覺rmaya balad覺m :) sonras覺nda dedim ki:Bu elimdeki sermayeyi alt覺na kayd覺ray覺m. Durdu alt覺nda bir s羹re. Bakt覺m getiri sal覺yor ancak orada g羹m羹 var, bana g繹z k覺rp覺yor. 襤te tam olarak FOMO etkisi burada bal覺yor. G羹m羹e girmem laz覺m, alt覺n覺n getirisi devede kulak kal覺yor, ben bu getiriyi hisse senetlerinde de elde ediyordum, f覺rsat覺 ka癟覺rmamam laz覺m diye d羹羹nd羹m. O d繹nemde arac覺m覺 da satma karar覺 alm覺t覺m. (襤 icab覺 癟ok fazla yol yapmam gerekiyor. Bu nedenle araba elim aya覺m desem yeridir.) Yeni ara癟 almam. Ara癟tan gelen paray覺 da g羹m羹e yat覺r覺r覺m, birka癟 ay kiral覺k ara癟la devam ederim diye d羹羹nd羹m. (襤htiya癟 olan hi癟bir eyin, yerine yenisi konmad覺覺 m羹ddet癟e sat覺lmamas覺 gerektii yahut ihtiya癟la yat覺r覺m覺n kar覺t覺r覺lmamas覺 gerektii d羹羹ncesi bu noktada pekiecek. Keza d羹羹ncemin ne kadar yersiz olduunu bu sat覺rlar覺 yazarken bir kez daha fark ediyorum. :) Ayn覺 durum benim nazar覺mda hobilerim i癟in de ge癟erli. Hayatta keyif ald覺覺m hi癟bir eyi yat覺r覺ma tercih etmem normal artlar alt覺nda, daha dorusu hobi ile yat覺r覺m覺 ayn覺 kefeye koymam, kar覺lat覺rmam. Ancak FOMO etkisi dedikleri tam da bu olsa gerek) 2.5 civar覺na arac覺 satt覺m. Bu s羹re癟te de bankalardan s羹rekli kredi mesajlar覺 al覺yorum. 襤 bu ya psikolojik olarak etkilenmiim bir kere. Kredi de 癟ekeyim dedim ve ortalama 1.5 civar覺 da kredi 癟ektim 1 y覺l vadeli olacak ekilde. Neticeten 155-160 TL ortalama ile g羹m羹e girmi bulundum. (Asl覺nda 癟ok daha y羹kl羹 miktarda kredi 癟ekecektim ancak ticaretle uraan bir tan覺d覺覺m vas覺tas覺yla son anda krediyi onaylamadan cayd覺r覺lmam s繹z konusu oldu.)
Sonras覺 malum. G羹m羹 90 TLleri g繹rd羹. Ekonomik bilgisizliim nedeniyle panie kap覺l覺p 99dan sat覺 verdim. Peki bitti mi? Bitmedi. 117de tekrar ald覺m. 106da yine panie kap覺l覺p satt覺m. (Bu s羹re癟te g羹venli liman olarak nitelendirilen g羹m羹 bir g羹nde %42 deer kaybetti. Alt覺n bir g羹nde yakla覺k %15 deer kaybetti. Satay覺m 癟覺kay覺m diyebileceiniz bir durum olmuyor zira makaslar olduk癟a a癟覺l覺yor her d羹羹te. K羹癟羹k ve tecr羹besiz yat覺r覺mc覺y覺 avlamak amac覺yla s羹rekli manip羹lasyon yap覺yorlar. 5 dakika i癟inde elinizdeki paran覺n 癟eyreinin yok olduu bir piyasa hali s繹z konusu u anda. stelik bu husus, s羹per emtia d繹ng羹s羹 olarak nitelendirilen bir d繹nemde, g羹venli liman olarak nitelendirilen emtialarda meydana geliyor.) neticeten birka癟 g羹n gibi k覺sa bir s羹re i癟inde 4 milyondan fazla, 5 milyona yak覺n TL cinsinden kayb覺m oldu. (Bu kay覺p yaln覺zca hesab覺mdan TL olarak eksilen bakiye toplam覺. Kredilere 繹demek zorunda olduum faizleri vs. 襤in i癟ine katarsak zarar覺n boyutunu siz tahmin edin. Zira 繹rnek vermek gerekirse 1 milyonluk krediyi, 1 y覺l sonunda 1.5 olarak geri 繹d羹yorsunuz ancak sizin paran覺z 500.000 kald覺覺 i癟in 1.000.000 faiz 繹deyecekmisiniz gibi kabul etmeniz gerekiyor bir y覺l覺n sonunda. Yani zararda olmaman覺z i癟in o emtian覺n y覺l sonunda, u anki deerinin 3 kat覺na 癟覺km覺 olmas覺 gerekiyor. Hatta ana paradan 繹deme yap覺yorsan覺z ve bu surette ana paran覺z eksiliyorsa belki 4-5 kat覺na 癟覺kmas覺 gerekiyor.)

Kendimden bu 繹rnei neden verdim? Ekonomik anlamda yeterli okur yazarl覺a ulamam覺, bu iin eitimini almam覺, piyasalar konusunda tecr羹be kazanmam覺 bireylerin, ihtiya癟lar覺ndan yahut hobilerinden 繹d羹n vererek kesin kazanaca覺m yahut kesin artacak d羹羹ncesi ile bu toplara girmemeler i癟in. Bak覺n bu 繹rnekte ben, ihtiyac覺m olmayan, kenara koyduum parayla bu ilemleri yapm覺 olmama ramen vaziyet ortada. stelik iin can al覺c覺 noktas覺 u:
G羹venli liman olarak nitelendirilen emtialarda bu durum ba覺ma geldi. (D羹nyan覺n en b羹y羹k 2. Varl覺覺 olarak g繹sterilen g羹m羹te ve d羹nyan覺n en deerli varl覺覺 olan alt覺nda bu manip羹lasyonlar yap覺l覺yor.) stelik s羹per emtia d繹ng羹s羹 olarak nitelendirdikleri bir d繹nemde bunu ya覺yoruz. Var覺n gerisini siz d羹羹n羹n. Bakaca d繹nemlerde, baka varl覺klar 羹zerinden neler yapabileceklerini hayal edin.

S繹z羹n 繹z羹, herkes erbab覺 olduu ii yapmal覺. Ekonomi, her eyden evvel ayr覺 / ba覺ms覺z bir bilim dal覺. Ac覺 bir ekilde bu hususu da tecr羹be etmi olan bir hobida覺n覺z olarak na癟izane ba覺mdan ge癟enleri, tecr羹belerimi aktarmak istedim.

evremde daha evvel konuan insanlara bak覺yorum hi癟biri benim gibi yat覺r覺m yapmam覺. Nedenini sorduumda, ticaret yapt覺klar覺n覺, bu riski alamayacaklar覺n覺 dile getiriyorlar. As覺l ii ticaret olan birinin yat覺r覺m da yapmas覺 gerekir d羹羹ncesi has覺l oluyor ilk bata ancak iin i癟 y羹z羹 繹yle deil. Zira bizim yat覺r覺m alg覺m覺zla onlar覺nki bir deil. Ya癟a benden olduk癟a b羹y羹k; sevdiim, sayg覺 duyduum, ara ara fikirlerine de bavurduum, restoran zincirleri olan tacir bir abime bu hususu a癟t覺覺mda, neden 繹yle eylere hi癟bir zaman para yat覺rmad覺m biliyor musun? 羹nk羹:Bir y覺l覺n sonunda param覺 ikiye de katlayabilirim ancak sermayemin 癟ok deil %30unu %40覺n覺 kaybetsem giderleri kar覺layamaz iflas ederim ve bu riski alamam dedi. ocukluumdan beri de yat覺r覺m olarak g繹rd羹羹m paray覺 her zaman iime ay覺rm覺覺md覺r, haricinde ihtiya癟lar覺m覺, hobilerimi bir g羹n olsun ertelememiimdir diye ekledi. (Bu abimiz, 70inden sonra d羹nyay覺 gezmi, klasik otomobil koleksiyoneri bir abimiz.) Asl覺nda bak覺ld覺覺nda b羹t羹n b羹y羹k irketler, b羹t羹n b羹y羹k i insanlar覺 i癟in ayn覺 durum ge癟erli. Mevcut durumu korumak 繹n planda. (Bkz. Buffett覺n h璽l璽 Amerikan Tahvili almas覺.) E hal b繹yleyken, k羹癟羹k yat覺r覺mc覺 olarak biz neden macera peindeyiz diye sormadan edemiyor insan.

En m羹himi, hayat ge癟ip gidiyor. Akan zaman覺n telafisi yok. Dolay覺s覺yla bug羹nk羹 sal覺覺n覺z覺, bug羹nk羹 durumunuzu y覺llar sonra muhafaza edebileceinizin, isteklerinize y覺llar sonra zaman ay覺rabileceinizin bir garantisi yok. (G羹n geliyor sal覺覺n覺z, kolunuza bir saat takmaya dahi izin vermeyebiliyor. Karpal T羹nel olduumu 繹rendiim d繹nemde bu husus, hayat覺 sorgulamama ve bu surette yeni bir bak覺 a癟覺s覺 kazanmama vesile olmutu.)
Kald覺 ki ahsi g繹zlemlerim, istek ve ihtiya癟lar覺n bir kez ertelendiinde hep ertelenme durumunun s繹z konusu olmas覺. Bir nevi bu erteleme halinin, insan覺n kendini baz覺 eylere deer g繹rmemeyi de beraberinde getirmesi ve neticeten b羹nyede ba覺ml覺l覺k yaratmas覺.
Hobilerine, hayallerine zaman ve maddiyat ay覺r覺p piman olan kimseyi g繹rmedim ancak yat覺r覺m ad覺 alt覺nda heba olmu, bo yere ge癟ip gitmi bir癟ok yaama tan覺k oldum.

Tapatalk kullanarak iPhone arac覺l覺覺yla g繹nderildi
ncelikle ge癟mi olsun yorumunuz i癟in 癟ok 癟ok teekk羹r ederim g羹zel bir bilgilendirme deneyim ve ders 癟覺karma oldu benim ad覺ma hobiler tabi ertelenmemeli ben sadece i癟inde bulunduumuz u d繹nemde ne yap覺lmal覺 beklenmeli mi harekete mi ge癟ilmeli o konu da karars覺z覺m ayn覺 ekilde yat覺r覺m ama癟l覺 al覺nan her eyde al覺nd覺覺 g羹n bir s羹re unutulmas覺 taraftar覺y覺m 癟羹nk羹 psikolojik olarak olumsuz etkileyebiliyor hele ki bu d繹nem de sabah uyand覺覺m覺z da ne olaca覺n覺 bilemiyoruz ekonomik olarak tekrardan teekk羹r ederim 癟ok deerli bir yorum ve 繹z eletiri olmu.

SM-G998B cihaz覺mdan Tapatalk kullan覺larak g繹nderildi
Kullan覺c覺 avatar覺
EnesBey

Kay覺t: 18 Nis 2022, 02:51

Mesaj EnesBey » 28 ub 2026, 13:51

demir77 yazd覺:Alt覺n onsu 1700 dolarken kimse y羹z羹ne bakm覺yordu. imdi 5000 oldu herkes konuur oldu. Alt覺nda d羹zeltme trendleri onlarca y覺l s羹rebiliyor. u an alt覺n m覺 rolex mi derseniz, kesinlikle rolex derim (fiyat覺 ikin olmayan). Sayg覺lar.

Hocam fiyat ikinlikten kast覺n覺z nedir yani daha 繹nce Rolex deneyimim olmad覺 ve piyasa da fiyatlar覺n覺 g繹r羹yoruz ama ikin mi deil mi o kadar i癟inde olmad覺覺m覺z i癟in bilmiyoruz tabi sizin bu konu da bilginiz varsa 繹rnek olarak Submariner ve Gmt Master II modellerinin ikin olmayan fiyat bant aral覺klar覺 nedir ?

Kullan覺c覺 avatar覺
EnesBey

Mesaj demir77 » 28 ub 2026, 14:02

EnesBey yazd覺:
demir77 yazd覺:Alt覺n onsu 1700 dolarken kimse y羹z羹ne bakm覺yordu. imdi 5000 oldu herkes konuur oldu. Alt覺nda d羹zeltme trendleri onlarca y覺l s羹rebiliyor. u an alt覺n m覺 rolex mi derseniz, kesinlikle rolex derim (fiyat覺 ikin olmayan). Sayg覺lar.

Hocam fiyat ikinlikten kast覺n覺z nedir yani daha 繹nce Rolex deneyimim olmad覺 ve piyasa da fiyatlar覺n覺 g繹r羹yoruz ama ikin mi deil mi o kadar i癟inde olmad覺覺m覺z i癟in bilmiyoruz tabi sizin bu konu da bilginiz varsa 繹rnek olarak Submariner ve Gmt Master II modellerinin ikin olmayan fiyat bant aral覺klar覺 nedir ?

Bu 癟ok g繹receli. Yap覺lacak en basit ey, retail fiyatlarla k覺yaslamak ve retail fiyattan pahal覺ya ikinci el almamak.

Kullan覺c覺 avatar覺
demir77

Ya: 39
Kay覺t: 26 Nis 2019, 13:33

Mesaj EnesBey » 28 ub 2026, 14:06

demir77 yazd覺:
EnesBey yazd覺:

Bu 癟ok g繹receli. Yap覺lacak en basit ey, retail fiyatlarla k覺yaslamak ve retail fiyattan pahal覺ya ikinci el almamak.

Retail fiyatlar覺 ile piyasa fiyatlar覺 baz覺 modeller de makul ortalama baz覺lar覺n da arada ki makas fazla dediiniz gibi al覺nacaksa takip edilip al覺nmal覺.

Kullan覺c覺 avatar覺
EnesBey

Mesaj danGerfuLL » 28 ub 2026, 14:17

@BigCrown

Amerikada o ka覺t 羹zerinde yap覺lan 600-800 katl覺k hacim nedeniyle patlamak 羹zere. S繹yle ki in y覺llarca biriktirdii Amerikan tahvillerini sat覺p fiziki alt覺n stokluyor. in'deki fiziki sat覺 fiyatlar覺 Amerikal覺lar覺n ekrandalar覺ndakinden ayr覺m覺 durumda. Amerikal覺lar覺n en b羹y羹k handikap覺 her eyi ekranda zannetmeleri. Trump en son g羹mr羹k vergilerine el att覺 Y羹ksek Mahkeme iptal etti. Gelir oluturamaz hale geldi Amerika.
Stoktaki alt覺na g繹re para basma devrini kapatt覺覺ndan beri Amerika s覺k覺nt覺da. 羹nk羹 elindeki alt覺n bas覺lan paran覺n 癟ok k羹癟羹k miktar覺na tekab羹l ediyor.
Son olarak bir ey daha ilave edeyim. Ekonomik s覺k覺nt覺lar ba g繹sterdiinde l羹ks t羹ketim artar. Ederinin 癟ok 羹zerinde fiyatlara mal al覺nabilir. zellikle sanat eserleri, tarihi eserler bu noktada referans al覺nabilir. Saat piyasas覺nda da Rolex s覺raya yaz覺yor piyasada yok hesab覺 ile zaman覺nda iyi para kazand覺lar ancak u an ekonomik s覺k覺nt覺lardan dolay覺 liste fiyat覺n覺n alt覺na edinilebiliyor ayn覺 modeller. Saat dediimiz meta bir sanat eseri gibi deil. S羹reklilii olan 羹retimi devam eden bir meta. Rezerv durumu olmad覺覺ndan(dunyada ne kadar alt覺n olduu az 癟ok belli, ayl覺k ne kadar 癟覺kar覺ld覺覺 da belli) bu metaya b羹y羹k para balamak mant覺kl覺 deil.

23049PCD8G cihaz覺mdan Tapatalk kullan覺larak g繹nderildi
Kullan覺c覺 avatar覺
danGerfuLL

Ya: 41
Kay覺t: 16 Ara 2015, 14:45

Mesaj Archimed » 28 ub 2026, 15:13

襤svi癟reli pazarlamac覺lar覺n ge癟mite yazd覺覺 saat hikayeleri sayesinde baz覺 saat modellerine talep y羹kseldi, firmalar da 羹retimi talep kadar yapmad覺klar覺 i癟in baz覺 saatler de haliyle yat覺r覺m enstr羹man覺 haline geldi. Bu durum vintage baz覺 modellerde baya覺 g繹ze 癟arpt覺. Ancak bug羹ne kadar saate yat覺r覺m yap覺p kelimenin tam anlam覺yla voliyi vurmu kimseyi tan覺mad覺m, medyada baz覺 haberlerde s繹z羹 ge癟en modellerin de zaten 羹lkemizde bulunmad覺覺n覺 d羹羹n羹yorum.

Alt覺n ge癟mite ekonomik ve siyasi krizlerde deeri artan bir emtia, yukar覺da da pek 癟ok arkada覺n belirttii 羹zere 繹zellikle in kaynakl覺 alt覺n ve g羹m羹 talebi de deerli madenlerin fiyat覺n覺 art覺r覺yor. Alt覺n ve g羹m羹 羹retimi s覺k覺nt覺l覺, 癟evreye telafi edilemeyecek ekilde zarar veren bir s羹re癟. Bu y羹zden alt覺n 羹retimi genelde gelimemi veya gelimekte olan 羹lkelerde yap覺l覺yor 羹retimi art覺rmak kolay olmuyor, bu iin piyasalar覺 da Londra, Z羹rih gibi gelimi yerlerde veya gelimi 羹lkelere ait firmalar taraf覺ndan yap覺l覺yor.

Bana g繹re, sat覺n alma s覺ras覺nda KDV, TV gibi vergiler 繹demek durumunda kalmayaca覺n覺z 羹lkelerden, resmi bayilerinden kutulu, sertifikal覺 Rolex, AP, PP gibi 繹zel talep g繹ren baz覺 markalar覺n belirli modellerini al覺p 繹zenli bir ekilde kullan覺rsan覺z, saatiniz prim yapmasa bile deerini muhafaza edecektir, siz de keyfini 癟覺kartaca覺n覺z g羹zel bir saate sahip olabilirsiniz. Onun d覺覺nda da, resmi izinli rafineriler taraf覺ndan 羹retilmi belirli gramajl覺 k羹l癟e alt覺n al覺p yat覺r覺m yapmak da bir alternatif olabilir.
Kullan覺c覺 avatar覺
Archimed

Kay覺t: 01 Eki 2011, 14:28

Mesaj BigCrown » 28 ub 2026, 15:51

Say覺n danGerfuLL merhaba.

Yaz覺mda ayr覺nt覺lar覺 ile izah etmeye gayret g繹sterdiim 羹zere saatle yat覺r覺m覺 ayn覺 kefeye koymuyorum. O nedenle her ne kadar size g繹re Rolex gibi bir emtiaya b羹y羹k para balamak mant覺kl覺 olmasa da bana g繹re mant覺kl覺. Daha dorusu bu ite bir mant覺k aramad覺覺m i癟in mant覺kl覺 diyorum :) zira olaya pragmatik yaklam覺yorum. Nedenini daha detayl覺 a癟覺klayay覺m.
羹nk羹: 1. Zaten benim i癟in balad覺覺m para b羹y羹k para deil. Yanl覺 anla覺lmak istemem o nedenle hayat覺m覺 etkileyecek bir mebla deil diyeyim. (Yukar覺da bunu izah etmeye 癟al覺t覺m. Temelde saatin bir hobi, bir tutku olduunu ve bu surette her kiinin imkanlar覺 dorultusunda bu hobiye zaman ve para ay覺rmas覺 gerektiini belirttim.)
Bu itibarla hobi ile mant覺覺n ne derece bir araya gelmesi gerektii / geldii hususu da tart覺mal覺. 80 ya覺ndaki adam boncuk koleksiyonu yap覺yor. Mant覺kl覺 m覺, pragmatik mi? Deil ama hobi ite. :)
2. B羹y羹k para s繹yleminiz olduk癟a s羹bjektif. Olaya tersinden bakacak olursak, sizin Rolex fiyat覺 i癟in b羹y羹k olarak belirttiiniz mebla, 羹癟羹nc羹 bir ah覺s s繹z konusu olduunda, giri seviye bir seiko i癟in b羹y羹k mebla olabilir. Yani siz saate 500.000 birim paraya b羹y羹k dersiniz bakas覺 10.000 birim paraya b羹y羹k diyebilir.
3. Saat hobisine k璽r elde etme odakl覺 yahut mant覺k odakl覺 bak覺ld覺覺 durumda bu i hobi olmaktan 癟覺k覺yor yine yukar覺da izah ettiim 羹zere. Defaatle ayn覺 eyi tekrarlamak istemiyorum.

Dediiniz gibi sanat eseri tektir, saat ise fabrikasyon olarak 羹retilir ancak saat ile herhangi bir sanat eseri neden k覺yas konusu oldu onu da anlamad覺m. Sanat eseri dediimiz herhangi bir metan覺n markas覺n覺n olmas覺 d羹羹n羹lemez. Zira sanat eseri, maddi kayg覺lar g羹d羹lerek 羹retilemez. Maddi kayg覺lar覺n yahut marka alg覺s覺n覺n 繹n plana 癟覺kt覺覺 durumda sanattan deil, zanaatten bahsedilir.

patlamak 羹zereden kast覺n覺z ne onu da anlayamad覺m ancak burada kiisel g繹r羹lerimi paylat覺m. Ekonomik anlamda herhangi bir bilgisi, tecr羹besi olmayan biri olarak bu hususu tecr羹be ettim, benim gibi bakalar覺 da ac覺 tecr羹beler yaamas覺n diye samimi bir payla覺mda bulundum. Bence burada, bu piyasalarda ama癟 zengin olmak deil batmamak olmal覺 diye kiisel fikrimi beyan ettim.
Aksini savunup emtialar覺n artaca覺na ve daha 繹nemlisi (belki de en m羹himi) piyasalarda herhangi bir manip羹lasyon olmad覺覺na inan覺p yat覺r覺m yapmak isteyen kendi karar覺nda h羹r. -Manip羹lasyonlara ramen ben kay覺覺m覺 y羹zd羹r羹r羹m, balinalar beni etkileyemez diyen de d羹羹ncesinde h羹r.- Herkesin kendi inisiyatifi en nihayetinde. Bir g羹nde %42 d羹en, 46 y覺l 繹nceki zirvesine h璽l璽 reel anlamda gelememi bir emtiaya yat覺r覺m yapmak isteyen varsa yapabilir yahut ayn覺 ekilde bir g羹nde %15 d羹en sar覺 metale yat覺r覺m yapmak isteyen pek tabii yat覺r覺m覺n覺 yapabilir. ans fakt繹r羹 en 繹nemli fakt繹rd羹r burada bana soracak olursan覺z. Kendinizi ansl覺 hissediyor olabilirsiniz yahut hayat覺n覺zdaki t羹m ideallerinizi, t羹m hayallerinizi ger癟ekletirmisinizdir, t羹m bunlardan ari bir ekilde kenara koyduunuz paran覺z vard覺r o parayla yat覺r覺m yap覺yorsunuzdur buna da bir ey diyemem. (Burada 繹nem atfettiim mesele, piyasa emtialar覺n覺n art覺p azalmas覺 deil. Piyasada manip羹lasyondan ge癟ilmemesi. Bu piyasada ahsen 癟al覺mak suretiyle kazand覺覺m param覺 tutmak istemem.)

indeki fiziksel fiyatlar覺n farkl覺 olmas覺 meselesine elimden geldiince deinmeye 癟al覺t覺m. Bir emtian覺n iki ayr覺 fiyat覺 olamaz. Rusya-Ukrayna sava覺 patlak verdiindeki platin fiyatlar覺 ile de durumu 繹rneklendirdim. Yine baka bir 繹rnek vermek gerekirse, sizin 繹nermeniz 羹zerinden 30 Ocak tarihinde ve sonras覺nda fiziksel piyasalarda g羹m羹 fiyat覺n覺n en az覺ndan in taraf覺nda d羹memesi gerekiyordu deil mi? 羹nk羹: Yap覺lan manip羹lasyon yaln覺zca ABD ile s覺n覺rl覺 ve ka覺t g羹m羹 羹zerindendi sizin sav覺n覺za g繹re (yani fiziksel fiyatlar ile ka覺t piyasa birbirinden farkl覺 ve ba覺ms覺zd覺) ancak gelimeler 繹yle olmad覺. in piyasalar覺 a癟覺l覺r a癟覺lmaz orada da sat覺 verdiler g羹m羹e ve d羹羹 bu ekilde h覺zland覺r覺ld覺 bir hafta boyunca. (D羹羹k fiyattan fiziksel almak varken fiyat覺 daha da d羹羹rd羹 in taraf覺.) Fiziksel fiyat, ekran fiyat覺ndan daha h覺zl覺 d羹t羹 bu s羹re癟te. (Zira 29-30 Ocak tarihlerinde TL cinsinden fiziksel g羹m羹 bir癟ok yerde 210 hatta 220 TLnin 羹zerine 癟覺km覺ken piyasa g羹m羹羹 maksimum 170 TLleri g繹rm羹t羹. Bu nedenle fiyat覺 fazla olan fiziksel g羹m羹羹n daha fazla d羹mesi normal asl覺nda.) Ha fiziksel g羹m羹 fiyat覺n覺 yine 8-10 TL yukar覺da tutmaya 癟al覺t覺lar bu s羹re癟te ancak elinde fiziksel g羹m羹羹 olan da satamad覺 zaten zira al覺c覺 bulamad覺.
Bu d繹nemde in Emtia Borsalar覺nda da teminatlara art覺 getirdiler. Bu hususun her ne kadar 癟ok fazla haberi yap覺lmasa da in taraf覺 da teminatlar覺 bir hayli art覺rd覺 bu d繹nemde.
Ayr覺ca g羹m羹羹n fiyat覺n覺n artmas覺 bana soracak olursan覺z en 癟ok ini olumsuz anlamda etkiliyor. Keza 羹retimin kalbi in. G羹m羹 de en nihayetinde bir sanayi emtias覺. Elektrikli ara癟lar, g羹ne enerji panelleri vs. Biliyorsunuz meselenin i癟eriini. D羹nyadaki g羹ne enerji panellerinin %95inin inde 羹retildii s繹yleniyor en basitinden.

Ekonomik s覺k覺nt覺lar覺n ba g繹stermesi meselesinde ise d羹羹ncem u: Ger癟ek bir sava halinde yahut ger癟ek bir ekonomik buhranda alt覺n, g羹m羹 vs. Kimsenin umurunda olmaz. Ekecek, bi癟ecek topra覺 olan ve kendi kendine yetebilen k繹yl羹 kesim hayatta kal覺r. ehirlerde yaayan biz, elimizdeki alt覺nla / g羹m羹le ancak a癟l覺ktan 繹lmemek i癟in m羹cadele veririz.

Ezc羹mle benim kar覺 olduum husus, yat覺r覺m bal覺klar覺n覺n saat forumunda a癟覺lmas覺 ve saat ile yat覺r覺m覺n mukayese edilmesi. S覺rf bu sebeple y覺llarca ikinci elde Rolex markas覺na ulaamad覺 insanlar. Horolojiye yak覺ndan uzaktan ilgi duymayan insanlar s覺rf yat覺r覺m mant覺覺 ile, 3e al覺yorsun ikinci elde 5e sat覺yorsun yahut bir y覺l bekliyorsun u paraya sat覺yorsun d羹羹ncesiyle listelere yaz覺ld覺. Biz de hobidalar olarak beklemek mecburiyetinde kald覺k. Benzer alg覺 yine g羹n羹m羹zde yarat覺lmaya 癟al覺覺l覺yor. Saat yat覺r覺md覺r alg覺s覺n覺 yaratmaya 癟al覺an her kim varsa ya bu iin Grey market taraf覺ndad覺r ya da bu s繹ylemden herhangi bir ekilde kazan癟 / menfaat elde ediyordur yahut en iyimser tahminle konudan bir haberdir.

Tapatalk kullanarak iPhone arac覺l覺覺yla g繹nderildi
Kullan覺c覺 avatar覺
BigCrown

Kay覺t: 15 Mar 2022, 19:57

ncekiSonraki

D繹n TSF Genel Saat Sohbeti - General Watch Discussion

Kimler 癟evrimi癟i

Bu forumu gezen kullan覺c覺lar: Energie ve 83 misafir

TSF Partner Brands & Medias
Ancon
Arnold & Son
Ateliers deMonaco
Audemars Piguet
Badollet Geneve
Bell & Ross
Breitling
Chopard
Concord
Gucci
Hautlence
Hublot
Linde Werdelin
Maîtres du Temps
Manufacture Royale
Oris
Parmigiani Fleurier
Snyper Geneve
Steinhart
Watchonista

Facebook  Twitter  Instagram  Youtube  RSS Portal    |    Gallery    |    Blog    |     Advertise / Reklam / Contact      

All brand names and trademarks are the property of their respective owners