varistas » 28 Mar 2022, 16:42
Swatch ve Omega'yı tebrik ederim, 1 saatle 10 farklı duyguyu yaşattı bana. Yıllardır Speedmaster'ı çok beğenirim, bir gün acaba alabilir miyim diye hayal kurarım. Gerek tarihi, gerek estetiğiyle çok özel bir saat. Keşke fiyat olarak mantıklı seviyelerde satsalar da alabilsem. Moonwatch'u neden istiyorum diye maddeleri sıraladığımda garip bir durum oluşuyor.
1- Ay görevinde bulunan ilk saat olması, yani Moonwatch olması.
Şu anda satılan Omega Moonwatch ne kadar Moonwatch'sa bu saat de o kadar Moonwatch. Sonuçta zaman içinde defalarca varyasyon değiştirmiş, SwatchXOmega da yeni bir varyasyon olarak kabul edilebilir.
2- Omega gibi köklü bir markanın saati olması.
Bu saatin kadranında Omega yazıyor mu yazıyor. Replika ya da sahte değil. Omega ve Swatch ortaklığıyla yapılmış, yarısı Swatch ise diğer yarısı da Omega.
3- İyi bir in-house mekanik movement'a sahip olması.
İşte burada işler karışıyor. Bu yeni saat quartz bir chronograph. O zaman da şöyle diyorum kendime, illa mekanik chronograph istiyorsan, git Seagull 1963 al hem de column wheel chronograph.
4- Uzun ömürlü olması, oğluma bırakabilmek.
Bunun imkansız olduğu bariz ortada. En fazla 15-20 sene gider diye tahmin ediyorum.
Arada bu kadar fiyat farkı varken ilk başta çok cazip geliyor, ancak özellikle uzun ömürlü olmayacak olması benim için bütün çekiciliğini kaybetmesine neden oluyor. Bu sebeple bu saat bana hitap etmiyor.
Omega ve Swatch'un bu hamlesine de helal olsun diyorum. Bütün dünyada saat severlerin kafalarını karıştırmayı başardılar. İnsanların tepkileri hiç homojenik değil, çok karışık ve oldukça güçlü. Ama en çok da homage nefretçilerini ters ayak yakaladı. Acaba bu saat Valjoux 7750 ve çelik gelseydi nolurdu diye merak ediyorum.
Dünyanın her yerinde bu kuyrukların oluşması, insanların bir saate bu kadar önem vermesi hoşuma gitti. Saat hobisinin ölmekte olduğu düşünülürken, saatlere ilgisini koruyan bu kadar çok kişinin ülkemizde bile olması güzel bir şey bence.