Archimed » 06 Ara 2021, 10:55
Kişisel görüşlerimi paylaşmam gerekirse; foruma üye olduğum ilk günden bugüne kadar saatler, özellikle erkek kol saatleri hakkında pek çok bilgi edindim. Çocukken sadece beğendiğim bir nesnenin zaman içerisinde bir hobiye dönüşmesi; bu süreçte de forum aracılığıyla saat ve saatlerde kullanılan teknolojilerin tarihi gelişimini, markaları, markaların tarihini öğrenmek gerçekten benim için çok keyifli idi. Zaman içerisinde bu konudaki bilgi birikimi oluştuktan sonra, doğrusu konuyla ilgili merak ettiğimiz unsurlar azalıyor. Buna bağlı olarak yeni başlık açma durumları azalıyor.
Bunun dışında sanıyorum hemen herkesin hemfikir olduğu mali durumlar da başlıkları etkiliyor. Zira ülkemizdeki olumsuz mali politikalar genel olarak mali güçleri olumsuz yönde etkiledi. Tabi saat hobisinde bilgimiz ve beğenilerimiz de geliştikçe hedeflerimiz de ister istemez büyüyor. İlk başlarda Seiko, Citizen, Tissot gibi orta seviye markaların ürünleri bizleri mutlu ederken zaman içerisinden hedeflerin seviyesi yükselip, alım gücü de düşünce hayallerimizi gerçekleştirme imkanı zorlaşıyor.
Sadece ülkemizdeki olumsuz mali politikalar değil; saat üreticilerinin üretim ve pazarlama politikaları sayesinde saat alımı ve bunlarla ilgili başlık açılması da zorlaşıyor. Mesela yıllar önce 4.500-5.000 USD fiyat seviyesinde Rolex Oyster Perpetual, 7.000 USD seviyesinde Rolex Submariner No Date alınabiliyordu. Günümüzde bu saatleri bu fiyatlardan bulamadığınız gibi, liste fiyatlarından alabilmek için ya sıraya girip belirli bir süreyi geçirmeniz ve şansınız varsa kısa zamanda istediğiniz saati alabilmeniz; veya bu saatleri stoklamış birilerine bayağı fiyat farkı ödemeniz gerekiyor. Bu durum gördüğüm kadarıyla sadece Rolex için geçerli değil; Audemars Piguet, Patek Philippe gibi markalar için de geçerli. Dünyada 3-5 adet üretilen bir saate talip değilsem; beğendiğim bir ürünü almak için aylarca sıra bekleme veya stokçu birilerini zengin etme fikri bana uymuyor.
Diğer bir unsur da maalesef üyeler arasındaki diyaloglarla ilgili. Bazı üyelerin yazışma üslupları, diğer üyelere yukardan bakan bir şekilde. Bazı üyeler de sorularına anında cevap bekleyen, nazik olmayan, yazışmalarda kaba bir üslup kullanıyor. Hal böyle olunca; hobi amaçlı yazışmalarda karşılıklı saygı ve hoşgörü olmayınca da yazışmalar sekteye uğrayabiliyor. Durum böyle olunca günün sonunda da forumda kan kaybı ister istemez oluyor.