Mandos yazdı:danGerfuLL yazdı:Mandos yazdı:danGerfuLL yazdı:sieger yazdı:aslinda bu warren buffetin bi lafina cok benziyor, cogunluk harcar, kalani biriktirir/yatirim yapar. Onemli kisi diyor ki, yatirim yaptiktan/biriktirdikten sonra kalani harcayin. O zaman ama hakkaten ferrari alacak hale gelinebiliyor, Hos gunumuzde hic anlayamiyorum, insanlar gidiyor memur maasi ile 600bin liralik ev aliyor ve krediyle, daha da cok oduyor, bi hesap ediyorum, 4 omurde falan anca o kadar maas alinabiliyor. Cok acaip!
He diger yandan, belli bir oranla saat alinmasi benim nazarimda hayli sacma, sebebine gelirsek, herseyin bir satis degeri vardir bir de sizin icin degeri. Youtube da bi producer Micheal var, adam guzel guzel saatler evler aliyor, arabalar aliyor, milyon dolarlar saciyor etrafa. Ancak bazen gidip bu kemere 200 dolar cok fazla 50ye vermezse almam diyor. Cidden bi bakima beni cok aydinlatan bir bakis acisi bu, hersey degerini hak ediyorsa uygundur fiyati. Bugun gelip biri dese ki 5711 mavi kardan, 20 bin lira, ne yapip ne eder gider alirim, bankada param olmasa yine gider alirim, borcla krediyle bilmem neyle, bu tarz bisi bu. Pek standarda baglamak mumkun degil yani kanimca.
Warren Buffet'in standartlari bizim ulkeye gore degil. Temel harcamalari yaptiktan sonra elinde kalan tutarla ya yatirim yaparsin ya da harcama yaparsin. Herkesin kendince ve kazandigi para miktari ile dogru orantili bir hayat standardi var. Bu standartlari sagladiktan sonra elinde kalan para, maasinin yarisi olan var mi? Var ise Buffet'in dedigini yapabilir yok ise yine basa donuyoruz ya yatirim ya da harcama.
Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Son yıllarda ülkemizde hayat standartı anlayışı çok değişti. İnsanlar gereksiz şeyleri nedense "standart" olarak görüyor. Ben buna katılmıyorum. Gelirinin yarısı olmasa da X gibi bir oranı direkt maaş günü yatırıma ayırıp kalanla devam etmek, daha sonraki ay duruma göre bu X'lik oranı yavaştan arttırmak en doğru şey. Aksi halde birikim yapılabileceğine inanmıyorum. Bu X oranı ilk başta komik bir değer bile olsa zamanla arttırmak mümkün. Yani önce yatırım, sonra harcama olayı her zaman en doğrusudur.
Standarttan kasit gereksiz harcamalar degil. Keyfi durumlardan bahsetmiyorum. Faturalar, market giderleri, varsa kira gideri, arac varsa yakit masrafi vb. zaruri harcamalardan bahsediyorum. Burada da ornek vermek gerekirse is yeriniz ile eviniz arasi mesafe uzaksa yakit harcamaniz artar, oturdugunuz ev kira ise yine gelirinizle alakali olarak daha iyi bir evde oturursunuz vs. Kimse gelirinin cok cok altinda olan bir muhitte oturmak istemez. Genel yasam anlayisi cok farkli olacagi icin gerekirse daha kucuk ama yasam anlayisina daha uygun bir yerde yasar.
Tum bu harcamalarin maasinin yarisina denk geldigi durumda Buffett'i hakli bulurum kalan yarisinin bir kismina yatirim yaparak degerlendirilebilir. Tum bu harcamalar yapildiktan sonra kalan tutar cok dusuk ise Buffet bu noktada hem harcama hem yatirim dedigi icin malesef bize uymuyor. Buffett zaten Turkiye'de Buffett olmadi yatirimlarinin karsiligini gordugu icin Amerikada yatirimci oldu.

Turkiye'deki yatirimlar ne denli karsiligini buluyor o da muamma.
Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Tüm bu harcamalar maaşının tamamına geliyorsa sorun insanın kendisindedir (Asgari ücret alan ve zor geçinen insanlar tamamen sözlerim dışı). Ayağını yorganına göre uzat diye harika bir atasözü var. Ülke şartları malum yorum dahi yapmak istemiyorum ama insan biraz da kendisine bakmalı. Saydığınız tüm kalemlerden (en başta toplu taşımaya yönelerek) tasarruf yapmak mümkün. İnsanlar maaşlarının yarısını kiraya veriyorlar. Hiç bir özelliğini kullanmadıkları sitelere kira kadar aidat veriyorlar. Gelir arttıkça yaşanılan muhitin değişmesi de bir standart değil. İstanbul'un en turistik yerinde 3 otel sahibi kişinin oturduğu yeri ben biliyorum söylesem kimse inanmaz. Bir sonraki mesajınızda yazdığınız gibi kuzey ülkelerindeki insanlar evde yemek yerken bizimkiler buna olumsuz gözle bakıyor. Casio konusunda da eğer saatlerin ikinci el satımı olmasa ya da değeri çok düşseydi zaten forumun üye sayısı bu kadar olmazdı ona eminim.

Maas zam oranlariniz disaridaki zamlara nazaran dusuk kaliyorsa bir sure sonra maasiniz temel ihtiyaclariniza ancak yetecek miktara kadar inebilir, bir sure sonra da yetmez. Toplu tasimanin ulasamadigi yerler de olabiliyor ozellikle yeni yerlesim yerlerinde toplu tasimanin oturmasi uzun suruyor. Ayrica cocuklu evli ciftlerin toplu tasima kullanmasi zaman zaman cok zorluyor. Diger yandan bugun arac dedigimiz sey fuzuli bir sey degil, ihtiyac. Hangi durumlarda ihtiyac, hangi durumlarda keyif onu da siz ayarlayacsiniz.
Gelir arttikca pis islerin dondugu mahallelere talep artiyor mu? [emoji846] Geliriniz arttikca cevrenizi de ona gore ayarlamak istersiniz. Ust katinizda balkonunuza kendi sofra bezini silkelemek isteyen komsularinizin oldugu bir yerde oturmak istemezsiniz, haliyle yasam standardinizi 1 ust citaya once cevrenizi degistirerek cikarmak istersiniz. 3 otelim olsa su anki oturdugum mahalleden daha iyi bir mahalleye mumkunse daha iyi bir eve gecerim.
Saatlerin ikinci el satimi olsa da kimse sifir saat parasi vermiyor ikinci ele kokuyle zarar. [emoji846]
Son soz olarak malesef Warren Buffett'in bahsettigi durum ulkemizdeki cogu insan icin gecerli degil. En basta benim icin gecerli degil.
Redmi Note 7 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi