Tahminler tutmadı. O zaman ben yavaş yavaş başlayayım.
Bu maviş saatin kökeni aslında Seiko'nun 1965'te ürettiği ilk dalgıç saat olan 62MAS (autoMAtic Selfdater) modeline dayanıyor. Geçen sene SLA017 adında bir model olarak 62MAS yeniden sunuldu. SPB071J'de ise yine bir ''reissue'' ama ısıtıp ısıtıp önümüze koymak gibi olmamış. Ufak ufak dokunuşlarla albenisi arttırılmış. Seiko'nun Samurai ailesinden hatırlanan karakteristik yapı ve siyah-gümüş tonların hakimiyetindeki SPB051J modelinin özelleştirilmiş hali desek yeridir.
İlk 62MAS

SPB051J

Seiko'nun PADI ile işbirliğinde ürettiği saatlerde özellikle vurgulanan kırmızı-mavi kombinasyonu en gözüme çarpan özelliklerden biri. Her ne kadar bu kombinasyonu uygulamak ve ürüne yakıştırmak zor olsa da, Prospex SRPA21'in fotoğraflara yansımayan ancak parlak maviliğinin verdiği zarafeti var. Turtle serisinin askine Samurai'lerin hem kasa hem kadranları daha oturaklı bir yapı barındırıyor. Ancak bu da kırmızı-mavi kombinasyonunu uygulamada basite kaçmak veya kaçmamak arasında keskin bir ayrıma sürüklüyor.
Saate gelelim...
SPB071J saatimizin kadranında, PADI'nin doğasını yansıtan dalga işlemeleri göze çarpıyor. Işığın yönüne bağlı olarak derinlik algısı da yön değiştiriyor. Makro fotoğraflarda görüldüğü gibi dalga figürü çok güzel işlenmiş. Aynı Rolex Deepsea D-Blue Dial gibi yukarıdan aşağıya doğru mavi tonların yerini karanlık tonlara bıraktığı renk paterni, PADI'nin deniz ve dalgıçlık konseptine de göz kırpıyor. Saat 3 yönünde, beyaz arka fona sahip tarih penceresi ise kadrandaki indislerin dizilimini ve simetrisini bozmadan uyum içinde yerini almış. Burada belirtmek istediğim ve keşke olsa dediğim şey, SEIKO logosunun boya baskı tekniğiyle değil de ayrı bir kabartma logo olarak eklenmiş olmasını çok isterdim.
En sevdiğim özelliklerden biri, büyük ve geniş akrep ile kenarları kırmızı keskin kılıcı andıran yelkovanın kadranda ''ben burdayım'' edasıyla duruşu. Bu arada akrep yeşil lumibrite iken yelkovanımız mavi lumibrite'a sahip.
Lumibrite demişken, kadranda çok dengeli. Lumibrite'ın parlaklığıyla beraber simetrik yapı adeta şablon gibi duruyor. Saat 6,9 ve 12 yönünde mavi; diğer yönlerde diğer yönlerde yeşil parıldıyor.
PADI'mizin bezelinde; siyah ve parlak arka fontun üstüne mat metalik gri rakamlar yer alıyor. 12 üzerindeki indis gibi bezelin üstünde denk gelen 0 noktası da mavi lumibrite'a sahip. Kadranın lacivert-mavi rengine değil de silikon kayışına daha uyumlu gözüken, Volkswagen'in ''Harvard mavisi'' dediği renkte bir dış halka ile bezel son buluyor. Bezel 120 tık ile tam tur atıyor. Hizalamasında sıkıntı yok.
Mekanizma 6R15. 21600 vuruşlu, 23 taşlı ve 50 saat güç rezervli. Seiko her ne kadar +25 -15 günlük sapma değeri bilgisi verse de yabancı birkaç sitede kullanıcı yorumlarında daha olumlu ve ETA mekanizmaların değerlerine yakın seyrettiği yazılmış. Hatta +3-3 gibi değerler elde edenler var. Tissot PR 516 GL, ETA 2836-2 kullanıyor ve 5 yıldır, günlük ortalama +5 ile +8 saniye arasında istikrarlı çalışmaya sahip. 6R15'in de beni çok üzeceğini düşünmüyorum. 42,6mm kasa çapıyla da bilekte ideal ölçülere sahip. Uzunluğu 49,8mm. Kalınlığı 13,8mm. Ne çok kalın ne çok ince. Yine de gömlek giyerken rahatsızlık verebilir.
Cam materyali, içten yansıma önleyici kaplamalı safir cam. Çoğu Seiko mekanik saatte hardlex var. Hatta çok sevmediğim premier serilerinde bile safir camlı saatler görüyorum. Ancak hem kaplamalı hem safiri Seiko'da görmeye pek alışkın değilim. Yalnız burada dikkatimi çeken; camın iç yüzeyinin düz, dışarda kubbeli olduğunu dar açıyla bakıldığında kenarlarda olan görüntü bozulmasından anlayabiliyorum. Tissot'un kubbeli safir camında en dar açılarda dahi bu olmuyordu. Yani konveks olan dış ve konkav olan iç yüzeylerin görüş açısı üzerindeki önemi burada ortaya çıkıyor. Çok önemli mi derseniz, elbette hayır. Zaten kadranın görünebilirliği gayet iyi. Camın kubbeli yapısı nedeniyle bezel'den biraz daha yukarıda durduğunu belirteyim.
Silikon kordonu çok beğendim. Videolarda ve incelemelerde, kordonun yumuşaklığını öven çok sayıda yorum var. Tokası da seiko logosuyla beraber çok şık gösteriyor. Arayan olursa diye: Band Reference - R02C012J0
Arka kapakta Seiko'nun diver serilerindeki tsunami logosu tam ortada yine aynı. Her ne kadar kapakta ''Special Edition'' yazmasına ve Seiko Boutique'te ''limited edition'' olarak gözükmesine rağmen herhangi bir sınırlı üretim numarası gözükmüyor.
Vidalı arka kapak ve vidalı tepeyle ''diver's 200m'' nin hakkını verip, size fotoğraflarımı sunayım. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Kadrandaki 3D pop havası

Kadranın dalgalı motifi enfes.

Son olarak lumibrite görüntüsü