gurcaglar » 04 Şub 2011, 00:20
Değerli Üyeler,
Gönderimin başında söylediğim gibi, makaledeki düşünce ve bilgiler makaleyi yazanın kanaati(leri)dir, benim yaptığım iş sadece bu kanaat ve bilgileri foruma yansıtmaktır. Kişisel olarak ise dünya çapındaki bir üreticinin, bir endüstrinin içinde yer alan bir holdingin üretim konusunda gizli saklı bir şey yapmaması gerektiğidir, bir Alman sanayicinin bir zamanlar kendi ürünlerinin reklamında söylediği gibi müşterinin güvenini kaybetmektense para kaybetmek tercih edilmesi gereken yoldur, ahlaklı davranılmayınca güven zedelenmez yıkılır, bunun tamiri ise zordur. Elbette bunu Batı toplumları için zikrediyorum, sivil toplum gücünün örgütlü olduğu dünya bağlamında. Ben Japon malının eskiden kalitesiz üretim nesnesi olduğu günleri az da olsa hatırlarım, çocukluğumun en başlarıydı. Sonra Japonların nasıl bir endüstri devi oldukları konusunda cilt cilt kitaplar yazıldı. Çin konusunda ise ancak şunları söyleyebilirim, uluslarası markaların Çin'de ürettikleri tüketim eşyalarının kalitesi konusunda büyük bir sıkıntı olduğunu düşünmüyorum, nitekim Batı'da yaşayanlar bilir Çin'de üretilen ama büyük üreticilerin markalarıyla pazarlanan nesneler tüketici memnuniyeti odaklı olduğundan kalitelidir, ama Çin'in kendi adına ürettiği ve markaladığı nesnelerde kalitenin çeşitliliği uzun yıllar silinmeyecek bir kötü şöhret elde etmiştir. Kuşkusuz bunda Çin'de söz sahibi otoritelerin, iş adamlarının, sanayicilerin ve devletin kusuru ve yanlış politikalar izlemelerinin payı büyüktür, yoksa korkunç şartlarda çalışan zavallı emekçileri suçlamak gibi bir maksadım olamaz. Diğer yandan karbon salımında dünya birincisi olan Çin'in çevresel çöküşün eşiğinde olduğunu ve bunun global bir problem olduğunu belirtmeliyim. Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz, ama onu feci bir şekilde tüketiyoruz, bu gidişe dur deneceği de yok gibi gözüküyor, bu bakımdan kötümser düşünüyorum zira iyimser olmamı gerektirecek verileri her geçen gün kaybediyoruz, bunun en temel sebeplerinden biri de kendi ülkemizde bir "kiracı" gibi yaşıyor olmamızdan geçiyor.
İyi dileklerle,
A.G.
Önyargıları yıkmak kaleleri yıkmaktan zordur...