TSF'ye hoşgeldiniz
Tudor'un yerin dibine sokulacak bir tarafı yok rahat olun. Markanın ülkemizdeki handikapı, Rolex bayilerinde satılması (Rolex müşterisinin büyük bir bölümüne başka bir markayı anlatmak çok zor) ve isim itibariyle ucuz bir gömlek markasını çağrıştırması...
Rolex'in rahatça ARGE denemesi yaptığı marka olarak görüyorum Tudor'u. PVD kaplama, bronz kasa, çift taraflı antirefle kaplama, titanyum kullanımı ve kullanıcıyı kayış değiştirmeye teşvik; Rolex'te denenemeyecek kadar riskli ancak günümüz trendine uymak adına yenilikçi hareketler. Rolex bütün bu yenilikçi hamleleri elma ile armudu karıştırmadan Tudor'da uygulayabiliyor. Marka halihazırda küllerinden doğduğu için risk almayı oldukça doğal karşılıyorum.
Pelagos'a gelince, model Tudor'un sev ya da nefret et saati. Uzun uzun yazmadan artılarını ve eksilerini sıralayayım.
Artıları-- Sektördeki en başarılı antirefkeltif uygulamalardan birine sahip safir cam. IWC, Omega ve Breitling'lerdeki gibi ışığa göre mavi ton almadan her açıdan cam yokmuş hissiyatı sağlanıyor.
-- Yine sektördeki en güçlü lume uygulamalarından birine sahip indisler ve bezel.
-- 42mm'lik modern boyutlara sahip kasa.
-- Yay yardımıyla esneyen yenilikçi toka.
Eksileri-- Titanium Grade 2 kullanımı. Paslanmaz çelikten daha kolay çizilebilir, çizikleri belli eder ve tabiri caizse "ruhsuz" görünür.
-- Mat seramik bezel, kadran dokusu, antirefle uygulaması ve kullanılan titanyum tonundan dolayı zaman içinde sıkıcı olabilme... Saat bazen sadece "toolwatch" izlenimi veriyor desem daha doğru olur.
-- Kalınlık. 500m su geçirmezlik için 14.5mm kalın sayılabilecek bir boyut.
Pelagos'un yenilenen in-house mekanizmasının etkilerini ise zaman gösterecek. Her ne kadar kağıt üzerinde başarılı dursa (COSC, ve güç rezervi), henüz mekanizmanın zamana karşı duruşu ve servis hadisesi gibi önemli göstergeleri test edilmiş değil.
Toplarlarsam, Pelagos'ta günün birinde Grade 5 titanyum kullanılacak olursa (fiyat segmentini yükseltmeden) ve in-house mekanizması da zaman testinden başarıyla geçerse rakipleri arasında açık ara üstünlüğe sahip olacağını düşünüyorum