Umutt » 10 Eki 2016, 08:04
Bana göre orient-seiko nun inhouse üretim mantığı ile üst seviye isviçre saatlerinin inhouse üretim mantığı çok farklı.İlkinde kitlesel üretim söz konusu ve inhouse üretim maliyeti düşürmek için yapılıyor.seri üretim mantığı ile yapılan bu mekanizmalarda asgari bir kalite seviyesi standardize edilmiş oluyor. Diğerinde tam da birincisinin aksine inhouse üretim,fiyatın yükseltilebilmesi amacını taşıyor.Kastım şu ki, High range de bulunan bir çok marka,fiyatı ve bunun karşılığında kalitesi belli olan Eta ürünlerini kullanırsa,giriş ve orta seviyeli saatlerin olduğu fiyat skalasından kendisini ayrıştıramayacak ve tüketicide buna göre bir fiyat beklentisi doğacak.İşte bu ayrışmayı sağlamak isteyen saat üreticileri, ağırlıkla el işçiliğine dayalı inhouse mekanizma üretiyor,talep edeceği fiyata göre minute repeater,tourbillon vs..gibi ekstra komplikasyonlar ekliyor.Dolayısıyla fiyattaki ayrışmaya tüketici bir anlamda ikna edilmeye , talep edilen fiyat refere edilmeye çalışılıyor.
Bu mantıkla eta makine ile inhouse makine satın alırken, Eta makine de tüketicinin,inhouse makinelerde ise üreticinin daha güçlü,avantajlı olduğunu söyleyebiliriz, Biri tam rekabet koşullarına uygun,fiyatı ve kalitesi belli olan,homojen bir ürün.Tüketici bilgisi çok daha yüksek olduğu için satıcı firmanın fiyat belirleme kabiliyeti daha sınırlı,inhouse makenizmalarda ise bu durumun tam tersi söz konusu.
Peki şu soruyu sorarsak;fiyatta ayrışmak için yapılan bu üretim kalite de aynı oranda bir fark yaratıyor mu ?
Buraya kadar aldığım iktisat eğitimi ile yazdım, bu soruya forumdaki üstadlar çok daha iyi cevap verir ama benim nacizhane görüşüm, önemli bir kısmının yaratmadığı, yani fiyat ve kalite oranının, weblen mallarının genel karakteristiğine paralel olarak önemli ölçüde azaldığı yönünde.
Herkese iyi bir hafta diliyorum,saygılar
Edit not: Burada tabiki;yanlızca ticari amaçlarla üretim yapmayan,horolojik hassasiyetleri çok yüksek bazı butik aile firmalarını ayrıştırmamız gerekebilir, ben yanlızca kendi bakış açımla gördüğüm büyük resmi paylaşmak istedim.
Sent from my iPad using Tapatalk