Forum Kurallar覺na Uygun Farkl覺 Konular zerine Sohbet ve Payla覺mlar
Forum kurallar覺
Sevgili yeler Forum Kurallar覺nda Tart覺覺lmas覺 Uygun Olmad覺覺 Belirtilen Konular Hakk覺nda Bu B繹l羹mde Payla覺m ve Fikir Bildirimi Yapmay覺n覺z. 襤nan癟lar, Politika, Fanatizm, Irk癟覺l覺k Vb. 襤癟eriklerde Konular A癟may覺n覺z. Ayr覺ca Kiisel Mahremiyet ve Ailesel Durumlar覺n覺z覺 襤癟eren Konular覺 Burada Paylamay覺n覺z. Birbirinize Sayg覺l覺 Olunuz L羹tfen.
Herkes gibi Mustafa Kemal'i sayg覺yla anarken farkl覺 bir a癟覺s覺na da Atat羹rk'羹n son mektubu ile dikkat 癟ekmek isterim;
Siz beni hala anlayamad覺n覺z Ve anlamayacaks覺n覺z 癟alarca da Hep tutturmu "Y覺l 1919 May覺s覺n 19u" diyorsunuz Ve eskimi s繹zlerle beni 繹v羹yor, 繹v羹yorsunuz Mustafa Kemal'i anlamak bu deil. Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil.
B覺rak覺n o alt覺n yapra覺 artik B覺rak覺n rahat etsin an覺larda ehitler Siz bana neler yapt覺n覺z ondan haber verin Hakk覺ndan gelebildiniz mi yokluun, sefaletin? Mustafa Kemal'i anlamak yerinde saymak deil Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil.
Bana mutular getirin bir daha Uygar uluslara eit yeni bululardan Kuru s繹z deil i istiyorum sizden anlad覺n覺z m覺? Uzaya T羹rk ad覺n覺 Atat羹rk kaps羹lleriyle yazd覺n覺z m覺? Mustafa Kemal'i anlamak avunma deil Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil.
Hala o ac覺kl覺 a覺tlar dudaklar覺n覺zda Hala oturmu bana On Kas覺mlarda al覺yorsunuz Uyan覺n art覺k diyorum, uyan覺n, uyan覺n! Uluslar fethine 癟覺k覺yor uzak d羹nyalar覺n Mustafa Kemal'i anlamak g繹z boyamak deil!
Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil. Beni seviyorsan覺z eer ve anl覺yorsan覺z Laboratuvarlarda sabahlay覺n, kahvelerde deil Bilim aarts覺n sa癟lar覺n覺z覺, kitaplar Ancak b繹yle ayd覺nlan覺r o sonsuz karanl覺klar Mustafa Kemal'i anlamak alamak deil Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil.
Demokrasiyi getirmiim size 繹zg羹rl羹羹 G繹r羹yorum ki hala ayn覺 yerdesiniz hi癟 ilerlememi Birbirinize d羹m羹s羹n羹z halka eilmek dururken Hani k繹ylerde 覺覺k, hani bolluk, hani kayg覺s覺z g羹len? Mustafa Kemal'i anlamak itimek deil Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil.
Arayi kapatman覺z覺 istiyorum uygar uluslarla Bilime, sanata var覺lmaz rezil dalkavuklarla Bu vatan, bu can覺m vatan sizden 癟al覺mak ister Paydos 繹v羹nmeye, paydos avunmaya, yeter yeter Mustafa Kemal'i anlamak aldatmak deil Mustafa Kemal 羹lk羹s羹 sadece s繹z deil.
Asirlari asan lideri, Ata'mizi, minnetle ve ozlemle aniyoruz. Sonsuza dek...
"Bir zaman gelir, beni unutmak veya unutturmak isteyen gayretler belirebilir. Fikirlerimi ink璽r edenler ve beni yerenler 癟覺kabilir. Hatta bunlar, benim yak覺n bildiim ve inand覺klar覺m aras覺ndan bile olabilir. Fakat, ektiimiz tohumlar o kadar 繹zl羹 ve kuvvetlidirler ki, bu fikirler Hintten, M覺s覺rdan d繹ner dola覺r yine gelir, verimli neticeleri kalpleri doldurur."
T羹m varl覺覺n覺 mensubu olmakla gurur duyduu y羹ce T羹rk milletine adam覺 olan, T羹rk milletinin 繹nderi, Gazi Mustafa Kemal ATATRK羹, ATA'm覺z覺, sayg覺, 羹kran ve rahmetle an覺yoruz. Ruhu ad olsun.
'O' baslikli bu muhtesem yazinin bir kismini tekrar paylasmak isterim.
*
Bir milletin ba覺na gelebilecek ne kadar fel璽ket varsa hepsiyle ha覺r neir olduumuz bu senelerde 繹n羹m羹ze d羹羹p bizi tekrar hayata 癟覺karan Mustafa Kemal Paan覺n simas覺n覺 ileride hat覺rlayacak her T羹rk, Abd羹lhak H璽midin bu m覺sras覺ndaki 癟er癟eve i癟inde g繹recek:
Akard覺 p璽y覺na maher-mis璽l bir millet!
oktan, pek 癟oktan beri bu millet bir olunun ahs覺nda b繹yle 繹z羹mlenmemiti. Milletlerin as覺rlarda bir dourduu b羹y羹k insanlar hen羹z eserlerini ikmal etmemiken bile g繹zleri kamat覺r覺rlar, bize de bug羹n bu vaki oluyor. Mamafih hem bizim hem de ecnebilerin kar覺s覺nda milletinin timsali kesilen bu b羹y羹k adam kendi b羹y羹kl羹羹n羹n fark覺nda deil, konuurken Sel簾m-i Evvelin, Bu muvaffak覺yetleri benim kendi eserim zannediyorlar... Ah zavall覺lar, bilmiyorlar ki dedii tarz覺nda konuuyor. ()
Bu s繹zleri dikkatle okuyanlar yumurta m覺 tavuktan 癟覺kt覺, tavuk mu yumurtadan, d羹羹n羹r dururlar. Bir milletin oluum devresinde fertler kendilerini g繹remezler, millet kendini bir timsalde g繹r羹r. Bug羹n Anadoluda vaki olan da bu h璽ldir. Mustafa Kemal Paa diyor ki: 襤n繹n羹 mucizesi yaln覺z T羹rk neferlerinin eseridir; neferler diyor ki: O g羹n 襤n繹n羹nde, bizim ba覺m覺zda arslan gibi zabitler vard覺, onlar覺n elinde kendimizden ge癟tik, y羹r羹d羹k; zabitler diyor ki: O g羹n ba覺m覺zda 襤smet Paa vard覺; bu muzafferiyet onundur, Fevzi Paa haz覺rlad覺 o kazand覺, 襤smet Paa da diyor ki: Bu eser Mustafa Kemal Paan覺nd覺r! Bu s繹yleyileri tevazu zannedenler ne kadar aldan覺rlar!
Kuzu gibi Anadolunun birdenbire arslan kesiliini en sivri ak覺ll覺lar hal璽 bir t羹rl羹 tahayy羹l edemiyorlar; o Anadolu ki Hazret-i 襤sa gibi halimdi, bir yana覺na bir sille indirene 繹teki yana覺n覺 g繹steriyordu, o Anadolu ki nice siyas簾lerin rivayetine g繹re vergi vere vere, zul羹m g繹re g繹re, askere gide gide, Osmanl覺 idaresinden bezmiti, kendi milliyeti T羹rkl羹kten usanm覺t覺, istikl璽linden vazge癟miti, illallah diyordu, herhangi bir ecnebi idareyi seve seve kabul etmeye candan, y羹rekten haz覺rd覺, o Anadolu ki Yunanistan bile lehinde irin s繹zler s繹yl羹yordu, Yunan boyunduruuna uslu uslu boynunu b覺rak覺r zannediyordu, ite bu istikl璽l galeyan覺 o Anadoludan 癟覺kt覺. Yaln覺z Anadolu o 璽na kadar bir adam bekliyordu. ()
O g羹ne kadar Anadoluyu, Rumeliyi, daha dorusu bu corafya isimlerini bir tarafa b覺rakarak, T羹rk milletini ne ecnebiler biliyormu, ne Yunanl覺lar yoklam覺lar, hatt璽 ne de biz hissetmiiz. Mustafa Kemal Paan覺n as覺l dehas覺, Samsuna 癟覺kt覺覺 g羹nden itibaren T羹rk milletinin istikl璽l iddias覺nda olduunu seziindedir. ()
Yahya Kemal Beyatli, 1921
*
Yalniz omurgaya ihtiyaci var iken yanlislikla beyin sahibi olmus bazilarinin hal璽 ve hal璽 anlayamadiklari essiz liderin biyografisini ve devrimlerini iceren basarili cekimlerle desteklenmis Amerikan Ulusal Guvenlik Konseyi'ne (NSC) ait 1958 tarihli Incredible Turk isimli CIA kaydi. CIA bakis acisi ve yonlendirmeleri bulunsa da, geneli cok nesnel bir anlatima sahip.