Bugün biraz Grand Seiko'nun tarihçesine bakalım. Tarihçesine bakarken bir yandan da tasarımları da gözden geçirmiş olacağız.
1960İlk Grand Seiko'nun üretimi. Demek ki 100 yılı aşan bir markanın 56 yaşındaki modelinden bahsediyoruz. Aslında kendi kurduğum bu cümle biraz hata içeriyor zira kanaatimce GS ile diğer seiko modellerini aynı marka altında da olsa bir düşünmek çok doğru değil. Nasıl ki, Swatch Grubu kendi içinde Omega > Rado/Longines > Tissot > Swatch/Flik Flak şeklinde marka bazlı bir segmentasyon ayrımına gitmişse Grand Seiko'yu da aynı şekilde düşünmek gerek.
1964 50 mt WR ve date fonksiyonu eklenen GS
1967Bugün dahi değişmeyen GS tasarımının öncüsü 44 GS mekanizma. 67 öncesi modellerde çok ufak tasarım farklılaşması varsa da bundan sonra saatin genel karakteristiğinin oturmuş olduğunu görüyoruz. Benzer durum bildiğim saatler arasında Sub'da ve Omega Moonwatch'ta var.

Aynı yıl içinde önceki yıllarda sadece kurmalı olarak üretilen mekanizmanın self-winding olarak 62GS koduyla üretimine geçiliyor.
1968Bugüne dek sorunsuz biçimde çalışan örneklerini çok sık biçimde görebileceğiniz GS'in sanatını konuşturduğu hi-beat 36.000 BPH (beat per hour) mekanizma olan 61 GS'in üretimi.

Aynı yıl kadınlar için olan hi beat modeli 19 GS'te üretilmiş. Şunu da eklemek lazım, kadının yeri japon kültüründe her zaman 2. hatta 3.sırada. ne hızlı sanayileşme ne de dışa açılma bunu çok değiştirmemiş. Yeni yeni bazı alışkanlıklar yıkılsa da Japon kültürü hala oldukça maskülen temelli bir yapıda.
1969Yüksek standartlarda kalibre edilmiş VFA (Very Fine Adjusted) kalibre olan 61 GS V.F.A'nın üretimi. Aylık sapması +/- 1 dk.dan az. Güne vurulduğunda +/- 2 sn ediyor. Birisi COSC standardı mı dedi?

1970Saat kalınlığını inceltme yönündeki çabaların sonucunda 56 GS mekanizmasının üretimi. Self-Wİnding ve 4.5 mm kalınlığında.
1972Bayan saatleri içinde en düşük sapma oranına sahip olan 19 GS VFA'nın üretimi. Bayan saati olarak tasarlandığından olsa gerek, genel hatları koruyan fakat yuvarlak tasarım yerine dörtgen bir biçimde üretilmiş, aylık sapması +/- 2 dk yani gün başına 4 sn.

1988'e kadar süren bir geçiş dönemi var. bu süre içinde quartz çılgınlığı, rekabetin japon şirketleri lehine azalması, elektronik saatlerin ön plana çıkması gibi sebeplerle bir duraklama olduğunu düşünebiliriz.
1988İlk quartz GS: 95GS.
1989WR'in 100 mt.ye çıkartılmış hali, 8NGS. B modelde ana tasarım aynı kalsa da hafiften sapmalar da var diyebiliriz.
1993Daha yüksek bir dakiklik için tasarlanan,
"a twin-pulse quartz mechanism" şeklinde ifade edilmiş; benim ise dilimize "çift atımlı quartz mekanizma" olarak çevirdiğim modeli 9F8 modeli. tarih değişimi instant oluyor.
1997parlak tasarımlı 9F6 serisi.
1998Mekanik saat için yeni bir mekanizma. Önceki değişiklikler genel olarak kasa işçiliği ya da tasarım gibi harici unsurlara ait iken GS standartlarını bir tık öteye taşıyan bir mekanizma geliyor. Bunun yanısıra (halen geçerli olan) jilet gibi keskin üretilmiş akrep-yelkovanı görüyoruz.
2002Kadranda 4.kol yani GMT fonksiyonu ekleniyor. Biraz Explorer-2'den esinlenilmiş gibi geldi bana.

2003
manyetik direncin 40,000A/m'e çıkartıldığı quartz model.
2004Horolojik değerinin tam olarak anlaşıldığından hala emin olmadığım (sanırım bobin ve quartz kristalinden ötürü) Spring Drive'ın sahneye çıkışı. Hassasiyet
+/- 1 sn.
2004 sonrasını da daha sonraki entry'de aktarıyor olacağım...
“Some people feel the rain. Others just get wet.”
Bob Marley